Η ΕΕ ζητάει εξηγήσεις από την Ουγγαρία. “Γιατί το κάνατε αυτό;”

0
Dodekanisos

Η ΕΕ ζητάει από την Ουγγαρία να δώσει εξηγήσεις για την πρόσφατη απόφασή της να διευκολύνει τις προϋποθέσεις έκδοσης βίζας για Ρώσους και Λευκορώσους υπηκόους, προειδοποιώντας για κινδύνους για την ασφάλεια.

Στις αρχές Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η προεδρία της Ουγγαρίας στην ΕΕ και ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν πραγματοποίησε μια αμφιλεγόμενη επίσκεψη στη Μόσχα, η χώρα αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα μετανάστευσης της «εθνικής κάρτας» για να συμπεριλάβει πολίτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Αποκαλώντας τη Ρωσία «απειλή για την ασφάλεια», η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε στο X: «Χρειαζόμαστε περισσότερη, όχι λιγότερη επαγρύπνηση.

«Η παροχή εύκολης πρόσβασης στην ΕΕ σε πιθανούς Ρώσους κατασκόπους και σαμποτέρ θα υπονόμευε την ασφάλεια όλων μας. Σήμερα σε επιστολή ζητώ από την ουγγρική κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις. Εάν το σύστημα εύκολης πρόσβασής τους αποτελεί κίνδυνο, θα δράσουμε».

Στην επιστολή της προς την Ουγγρική κυβέρνηση αναφέρονται και τα εξής:
«Δεδομένης της πιθανής απειλής για την ασφάλεια για τον χώρο Σένγκεν από αυτά τα μονομερή μέτρα, καλώ τις αρχές σας να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες μου και να απαντήσουν σε ορισμένες ερωτήσεις που επισυνάπτονται στην παρούσα επιστολή το αργότερο στις 19 Αυγούστου».

«Αυτό θα επιτρέψει στην Επιτροπή να εξακριβώσει εάν το σύστημα «Εθνικής κάρτας» για Ρώσους και Λευκορώσους υπηκόους είναι συμβατό με το δίκαιο της ΕΕ ή εάν θέτει σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία της περιοχής χωρίς εσωτερικά σύνορα, ώστε να προκύψουν οι κατάλληλες συνέπειες».

Η άδεια που δίνει η Ουγγαρία διαρκεί δύο χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τρία, ανοίγοντας τον δρόμο για μόνιμη διαμονή.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments