Αρχική Videos Η ΕΕ εγκρίνει άλλο ένα τρόφιμο με βάση …τα έντομα!

Η ΕΕ εγκρίνει άλλο ένα τρόφιμο με βάση …τα έντομα!

0

Μια σκόνη από κίτρινους αλευροσκούληκες θα μπορούσε να είναι το επόμενο τρόφιμο με βάση τα έντομα που θα κυκλοφορήσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ της ΕΕ αφού κέρδισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Euractiv.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει, η επιστημονική γνωμοδότηση, η οποία επικεντρώθηκε στην ασφάλεια της επεξεργασμένης με υπεριώδη ακτινοβολία σκόνης κίτρινων αλευροφόρων σκουληκιών, δημοσιεύτηκε την Πέμπτη (1 Ιουνίου) κατόπιν εντολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σκόνη, που παρασκευάζεται από τη μορφή προνύμφης του είδους εντόμου Tenebrio molitor, είναι τόσο θρεπτική όσο και ασφαλής για χρήση στις προτεινόμενες χρήσεις της εταιρείας. Δεδομένου ότι δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες ούτε στις τοξικολογικές μελέτες που είναι διαθέσιμες στη βιβλιογραφία για τα αποξηραμένα κίτρινα σκουλήκια αλεύρων ούτε εντοπίστηκαν από το ιστορικό χρήσης του νέου τροφίμου και της πηγής του, η επιτροπή θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια.

Σύμφωνα με τη νομοθετική διαδικασία για τα νέα τρόφιμα, η γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής θα παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη της ΕΕ για να συζητήσουν εάν θα εγκρίνουν τα νέα τρόφιμα και τους όρους χρήσης. Σε περίπτωση ευνοϊκής ψηφοφορίας από τα κράτη μέλη της ΕΕ, εναπόκειται στη συνέχεια στην Επιτροπή να θεσπίσει κανόνες για την εμπορευματοποίησή του σε μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και επτά μήνες.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments