«Η Δύση έχει χάσει την παγκόσμια κυριαρχία της»

0
Dodekanisos

Για μια νέα πραγματικότητα, όπου η Δύση χάνει την παγκόσμια κυριαρχία της έκανε λόγο με ανάρτηση του στο ιστολόγιο του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell. Συγκεκριμένα, ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Η εποχή της παγκόσμιας κυριαρχίας της Δύσης έφτασε στο τέλος της με την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας. Εάν οι τρέχουσες παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίσουν να εξελίσσονται προς την κατεύθυνση, η Δύση ενάντια στους υπόλοιπους, το μέλλον της Ευρώπης κινδυνεύει να είναι ζοφερό».

«Η εποχή της δυτικής κυριαρχίας έχει όντως τελειώσει οριστικά. Αν και αυτό έχει γίνει θεωρητικά κατανοητό. Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και η σύγκρουση στη Γάζα έχουν αυξάνει σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο, μιας σύγκρουσης μεταξύ της Παγκόσμιας Δύσης και του Παγκόσμιου Νότου, η οποία μπορεί ήδη να φανεί στο Σαχέλ και αλλού στην Αφρική».

Τόνισε ότι πολλές χώρες στον παγκόσμιο Νότο κατηγορούν τη Δύση για «διπλά πρότυπα». Ο Μπορέλ θεωρεί αυτό το γεγονός άδικο και κατηγορεί τη Ρωσία και την προπαγάνδα της για αυτό.

«Η Ρωσία κατάφερε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση», πιστεύει. «Πρέπει να απωθήσουμε αυτήν την αφήγηση, αλλά και να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα όχι μόνο με λόγια: τους επόμενους μήνες, πρέπει να κάνουμε τεράστια προσπάθεια για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των εταίρων μας».


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments