Αρχική Επικαιρότητα Nέα έρευνα δείχνει ότι η μάσκα μειώνει κατά 53% τις μολύνσεις κορονοϊού

Nέα έρευνα δείχνει ότι η μάσκα μειώνει κατά 53% τις μολύνσεις κορονοϊού

0
A face covering required sign posted in the basement of the House side of the U.S. Capitol. Photo: Bill Clark/CQ-Roll Call via Getty Images
Dodekanisos

Η χρήση μάσκας είναι το αποτελεσματικότερο -πέρα από τα εμβόλια- μη φαρμακευτικό μέτρο προφύλαξης από τον κορονοϊό, μειώνοντας κατά 53% τις μολύνσεις από τον ιό, σύμφωνα με μια νέα Διεθνή έρευνα, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Εδιμβούργου στη Σκωτία και Monash στη Μελβούρνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), σύμφωνα με την «Guardian», αξιολόγησαν (μετά-ανάλυση και συστηματική ανασκόπηση) 35 επιστημονικές έρευνες από διάφορες χώρες. Στη μελέτη συμμετείχε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ευρώπη Θεοδωράτου του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ (2003), σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Συνδυάζοντας τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η νέα μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από όλες τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, συγκριτικά η μάσκα μειώνει την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από κορονοϊό κατά 57%, έναντι μείωσης 25% από την τήρηση των αποστάσεων. Γι’ αυτό, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη να συνεχιστεί η χρήση μάσκας παράλληλα με τους εμβολιασμούς.

Η μελέτη δείχνει ότι και το τακτικό πλύσιμο των χεριών φαίνεται να παρέχει ανάλογα σημαντική προστασία (μείωση 53% του κινδύνου λοίμωξης). Όμως λόγω του μικρού αριθμού των σχετικών μελετών η στατιστική αξιοπιστία αυτής της εκτίμησης θεωρείται σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τη χρήση μάσκας.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments