Αρχική Videos Η… ατυχία χτύπησε ξανά την πόρτα στον Ζεσούς

Η… ατυχία χτύπησε ξανά την πόρτα στον Ζεσούς

0
Dodekanisos

Η Μπενφίκα απέσπασε ηρωική «λευκή» ισοπαλία κόντρα στην Μπαρσελόνα μέσα στο «Καμπ Νόου» για την πέμπτη αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Ωστόσο οι «αετοί» της Λισαβόνας θα μπορούσαν να είχαν πάρει και τους τρεις βαθμούς της νίκης στις αποσκευές τους στον δρόμο της επιστροφή για την Πορτογαλία. Αυτό θα είχε συμβεί στην περίπτωση που ο Χάρις Σεφέροβιτς δεν είχε αστοχήσει σε ανεπανάληπτο τετ – α – τετ στις καθυστερήσεις του ματς.

Η εικόνα του απαρηγόρητου Ζόρζε Ζεσούς μετά την χαμένη ευκαιρία του Ελβετού, στην κυριολεξία προκαλεί ανατριχίλα. Ο προπονητής της Μπενφίκα έπεσε στο έδαφος μην μπορώντας να συνειδητοποιήσει αυτό που είχε μόλις παρακολουθήσει. Όμως, δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που… η ατυχία χτυπάει την πόρτα του Πορτογάλου τεχνικού. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο, ο οποίος είχε αναγκαστεί να αλλάξει μέχρι και Ήπειρο για να βρει την δική του Ιθάκη. Ο χρόνος γυρίζει πίσω…

Ο Ζόρζε Ζεσούς, γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου του 1954 στην Αμαδόρα της Πορτογαλίας. Η ποδοσφαιρική του καριέρα δεν ήταν αξιοπρόσεκτη, καθώς έπαιξε συνολικά για 13 ομάδες σε 17 χρόνια καριέρας. Αντίθετα η προπονητική του σταδιοδρομία είναι άκρως εντυπωσιακή. Πριν αναλάβει την Μπενφίκα, είχε προπονήσει αρκετούς συλλόγους της πατρίδας του. Η πιο αξιοπρόσεκτη πορεία του ήταν η κατάκτηση του «θρυλικού» κυπέλλου Ιντερτότο το 2008 με την Μπράγκα. Όλα άλλαξαν το 2009, όταν «έσκασε» η πρόταση της Μπενφίκα.

Το πρώτο πέρασμα στην Μπενφίκα

Από το 2009 μέχρι το 2015 -όταν αποχώρησε από τους «αετούς»- ο Ζόρζε Ζεσούς ήταν «ο άνθρωπος της διοίκησης». Πουλούσε ακριβά τους παίκτες, έβρισκε τους επόμενους σε τιμή ευκαιρίας, τους αξιοποιούσε, τους έβγαζε στην αγορά, τους πουλούσε κι αυτούς και πάλι απ’ την αρχή. Για του λόγου το αληθές, Άνχελ Ντι Μαρία, Φάμπιο Κοεντράο, Ραμίρες, Νταβίντ Λουίζ, Aξέλ Βίτσελ, Νεμάνια Μάτιτς, Μπερνάρντο Σίλβα, Γιαν Όμπλακ, Νέλσον Ολιβέιρα (πρώην ΑΕΚ, νυν ΠΑΟΚ) και ο Φράνκο Χάρα (πρώην Ολυμπιακός). Όλοι «παιδιά» του. Αυτοί κι άλλοι πολλοί, πουλήθηκαν ακριβά και γέμισαν το ταμείο του συλλόγου. Το έκανε κάθε καλοκαίρι και ξανά απ’ την αρχή.

Την ίδια στιγμή, μολονότι κυριαρχούσε το σκεπτικό του «αγοράζω φθηνά, πουλάω ακριβά», η Μπενφίκα παρέμενε σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Είπαμε. Άνθρωπος της διοίκησης. Και λεφτά και αγωνιστικές επιτυχίες. Όμως, οι φίλαθλοι σε αντίθεση με την διοίκηση, σκέφτονται διαφορετικά. Τον κόσμο τον ενδιαφέρουν οι νίκες, οι τίτλοι, οι επιτυχίες. Δεν ενδιαφέρονται για τις πωλήσεις και το πόσα λεφτά θα μπουν στο ταμείο. Οι περισσότεροι λοιπόν, παρά τα δύο πρωταθλήματα, το ένα κύπελλο, τα πέντε λιγκ καπ και τις καλές πορείες στην Ευρώπη, ποτέ δεν έβαλαν στην καρδιά τους τον Ζεσούς. «Loser» τον ανέβαζαν, «loser» τον κατέζασαν. Του χρέωσαν τους δύο σερί χαμένους τελικούς του Europa League (2013, 2014). Του χρέωσαν το χαμένο πρωτάθλημα με την μόλις μία ήττα. Γενικά του χρέωναν οποιαδήποτε αποτυχία της ομάδας. 

Η καταραμένη εβδομάδα με τους τρεις χαμένους τίτλους

Το 2013, διεκδίκησε τρεις τίτλους και μέσα σε ελάχιστες μέρες έχασε τα πάντα, με γκολ στις καθυστερήσεις! Αδιανόητο. Τα είδε όλα. Και τους «δράκους», που του πήραν τον τίτλο του πρωταθλήματος και την Τσέλσι το Europa League στο φινάλε. Επιπροσθέτως είχε έρθει και η Γκιμαράες να του πάρει το κύπελλο Πορτογαλίας. Το 2014 έφτασε ξανά στον τελικό του Europa League, για να ηττηθεί με 4-2 στα πέναλτι (0-0 κ.α.) από την Σεβίλλη. 

Ο τότε προπονητής της Πόρτο, Βίτορ Περέιρα πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Την ίδια στιγμή ο Ζεσούς έχει πέσει στο έδαφος, μην μπορώντας να πιστέψει τι έχει συμβεί και ότι η Μπενφίκα έχασε με γκολ στις καθυστερήσεις έναν ολόκληρο τίτλο πρωταθλήματος. Πηγή: @James_Dart / Twitter

Η αρπαγή 

Ήρθε όμως η στιγμή και το γυαλί που είχε ραγίσει, τελικά έσπασε. Η Πορτογαλική εφημερίδα Record το αποκάλεσε ως «το μεγάλο κόλπο». Η άλλη μεγάλη ομάδα της Λισσαβόνας και τρίτη δύναμη στο Πορτογαλικό ποδόσφαιρο (σύμφωνα με τους τίτλους πάντα), το είχε αντιληφθεί και προχώρησε στο αδιανόητο. Η Σπόρτινγκ του έδωσε τη δυνατότητα της «αλλαγής» και μάλιστα δίχως να φύγει όχι μόνο από την πόλη, αλλά ούτε καν από το σπίτι. Του προσέφερε όμως και κάτι ακόμα, σημαντικότερο απ’ οτιδήποτε άλλο. Αγάπη. Το χουνέρι, που έκανε στη Μπενφίκα, την οποία άφησε στα κρύα του λουτρού, αποτέλεσε από μόνο του κίνητρο, για να τον λατρέψουν οι φίλοι των «λιονταριών».

 

Πίσω στο «σπίτι»

Το γεγονός πως από τις ακαδημίες της ομάδας είχε αρχίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα ήταν η γαρνιτούρα της ιστορίας. Άλλωστε, ο Μπρούνο ντε Καρβάλιο ήξερε πολύ καλά και τι έλεγε και τι εννοούσε και προς τα πού τα έλεγε τα λόγια του, όταν απέσπασε την υπογραφή του Ζεσούς. «Ήταν πάντα δικό μας παιδί. Από εδώ άρχισε και εδώ κατέληξε. Ποτέ δεν έγινε άνθρωπος άλλων. Ο Ζόρζε Ζεσούς αγαπούσε πάντα την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και ήρθε η ώρα να επιστρέψει στο σπίτι του. Τον καλωσορίζουμε και του ευχόμαστε καλή επιτυχία με την ομάδα μας. Την ομάδα του», είχε είπε.

Πέρασε τρία (2015-2018) χρόνια, άκρως επιτυχημένα στην Σπόρτινγκ, μετατρέποντας τα «λιοντάρια» -μετά από πάρα πολλά χρόνια- σε άξιους διεκδικητές του πρωταθλήματος. Στην πρώτη του χρονιά τερμάτισε στην δεύτερη θέση με ρεκόρ 27 νίκες, πέντε ισοπαλίες και μόλις δύο ήττες. Έμεινε δύο μόλις βαθμούς κάτω από την πρωταθλήτρια Μπενφίκα. Τις επόμενες δύο χρονιές, μέτρησε ισάριθμες τρίτες θέσεις. Μάλιστα εξέλιξε και εκεί πολλούς παίκτες. Ενδεικτικά, ο αμυντικός Ρούμπεν Σεμέδο (νυν Ολυμπιακός), ο γκολτζής Μπας Ντοστ (πρώην Άιντραχτ, νυν Κλαμπ Μπριζ), ο εξτρέμ Ντάνιελ Ποντένσε (πρώην Ολυμπιακός, νυν Γούλβς) και τέλος ο μέσος Μπρούνο Φερνάντες (τώρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Κατόρθωσε και έβγαλε τα «λιοντάρια» στο Champions League, κέρδισε το σούπερ καπ του 2015 με αντίπαλο την Μπενφίκα (1-0) και το λιγκ καπ Πορτογαλίας του 2018 απέναντι στη Setubal (1-1 κ.α., 5-4 στα πέναλτι). 

Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία για «διπλό» στο σπίτι της Ρεάλ Μαδρίτης

Μάλιστα στο Champions League, την σεζόν 2016/17 είχε κληρωθεί σε όμιλο με Ντόρτμουντ, Λέγκια Βαρσοβίας και την Ρεάλ Μαδρίτης. Ναι μεν τερμάτισε στην τελευταία θέση (μία νίκη και πέντε ήττες), ωστόσο μέσα στο «Bernabeu», κρατούσε στα χέρια της ένα απίστευτο αποτέλεσμα, το οποίο απώλεσε. Η Σπόρτινγκ προηγήθηκε με 0-1 στο 48′ με τον Μπρούνο Σέζαρ, αλλά τα γκολ των Ρονάλντο (89′) και Μοράτα (94′) στις καθυστερήσεις (τι ειρωνεία!), την είχαν αναγκάσει να ηττηθεί (2-1). 

Η επίθεση στο προπονητικό κέντρο της Σπόρτινγκ

Όμως και σε αυτό το περιβάλλον, ήρθαν τα πάνω κάτω σε μία στιγμή. Ήταν Μάιος του 2018, όταν 50 περίπου φίλαθλοι διέκοψαν την απογευματινή προπόνηση και επιτέθηκαν στους ποδοσφαιριστές, τον ίδιο και το τεχνικό επιτελείο του. Όλα αυτά είχαν έρθει ως συνέπεια της εκτός έδρας ήττας της Σπόρτινγκ με 1-2 από την Μαρίτιμο, αποτέλεσμα, που είχε χαρίσει στην Μπενφίκα τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Champions League τότε. Ο πρόεδρος Μπρούνο ντε Καρβάλιο αρχικά απέλυσε τον Ζεσούς, μετά τα άλλαξε, ωστόσο αυτό ήταν το τέλος της ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ των δύο αυτών ανθρώπων.

Για ένα «φεγγάρι» στην Σαουδική Αραβία

Ουσιαστικά πολλοί από τους παίκτες, κατέφυγαν στο CAS, ώστε να κερδίσουν την ελευθέρα τους και ο Ζεσούς τελικά κατέληξε στην Σαουδική Αραβία και την Αλ Χιλάλ. Στο πρώτο του ματς κέρδισε το σούπερ καπ Αραβίας, αλλά στο τέλος της χρονιάς αποχώρησε για την Βραζιλία.

Η αλλαγή Ηπείρου και η άκρως επιτυχημένη χρονιά με την Φλαμένγκο

Στα 66 του χρόνια, ο Πορτογάλος προπονητής, μετά από πολλούς χαμένους τελικούς, κατάφερε να κατακτήσει το Copa Libertadores του 2019 με τη Φλαμένγκο, όπως ακριβώς είχε πληγωθεί τόσες φορές στο παρελθόν.

Σε έναν τελικό διαφήμιση του ποδοσφαίρου, που τα είχε όλα (πολύ ξύλο, γκολ, δύο κόκκινες κάρτες και ανατροπή στο σκορ), που διεξήχθη στο στάδιο «Monumental» στη Λίμα του Περού, η Ρίβερ Πλέιτ προηγήθηκε με τον Ράφαελ Μπορέ (15′), αλλά τέσσερα λεπτά ήταν αρκετά για την Φλαμένγκο. Ο Ζεσούς τα έπαιξε όλα για όλα και η δικαίωση ήρθε από τον Γκάμπριελ Μπαρμπόσα. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός, ήταν άφαντος για 88 λεπτά, μέχρι να γίνει ο ήρωας του παιχνιδιού. Με δύο δικά του γκολ στο 89′ και στο 92′ (ενώ στο 95′ πήρε απευθείας κόκκινη κάρτα όπως και ο Παλάσιος για τη Ρίβερ), κατάφερε να «κλέψει» με απίστευτη ανατροπή το τρόπαιο μέσα από τα χέρια των παικτών της Ρίβερ. Έτσι η πιο «αγαπητή» ομάδα της Βραζιλίας κέρδισε με 2-1 τους «εκατομμυριούχος» και το Copa Libertadores για δεύτερη φορά μετά το μακρινό 1981!  

Συν τοις άλλης, η Φλαμένγκο είχε κατακτήσει και το πρωτάθλημα στην χώρα της, επομένως ο Πορτογάλος κόουτς απέδειξε για πολλοστή φορά πως αν μη τι άλλο είναι ένας τρομερός προπονητής, που ξέρει να «φτιάχνει» ομάδες, οι οποίες παράγουν θελκτικό ποδόσφαιρο.

Εκτός λοιπόν του κόουτς, αρκετοί παίκτες της «Φλα», που έπαιξαν στον τελικό ήταν γνωστοί στο ευρωπαϊκό κοινό. Όπως ο τερματοφύλακας Ντιέγκο Άλβες (πολλές συμμετοχές σε Αλμερία και Βαλένθια), ο αριστερός μπακ Φιλίπε Λουΐς (καριέρα σε Λα Κορούνια, Τσέλσι, Ατλέτικο Μαδρίτης), ο δεξιός μπακ Ραφίνια (χρόνια παίκτης των Σάλκε και Μπάγερν Μονάχου, μετέπειτα στον Ολυμπιακό και τώρα στην Γκρέμιο), ο χαφ Ντιέγκο (πρώην Γιουβέντους, Βέρντερ Βρέμης, Βόλφσμπουργκ, Πόρτο και Φενέρμπαχτσε), o επιθετικός Βιτίνιο (πρώην ΤΣΣΚΑ Μόσχας), ο μεσοεπιθετικός Γκέρσον (Ρόμα και Φιορεντίνα), ο κεντρικός αμυντικός Πάμπλο Μαρί (νυν Άρσεναλ), ο αμυντικός χαφ Γουίλιαν Αράο, ο τρομερός μεσοεπιθετικός Ντε Αρασκαέτα (χρόνια σε Ντεφενσόρ και Κρουζέιρο) και τέλος ο «χρυσός» σκόρερ Γκάμπριελ Μπαρμπόσα, που δεν πέτυχε τόσο στην Ίντερ όσο και στην Μπενφίκα (είχε φύγει δανεικός).  Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Βόλφσμπουργκ δεν είχε πιάσει και ο παρτενέρ του στην επιθετική γραμμή κρούσης της Φλαμένγκο, ο Βραζιλιάνος Μπρούνο Ενρίκε. Και οι δύο μαζί σκόραραν 40 γκολ το 2019 στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Από την άλλη πλευρά, η Ρίβερ Πλέιτ του Μαρσέλο Γκαγιάρδο, δεν μπόρεσε να επαναλάβει τον θρίαμβο του 2018. Παρόλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν είχε το ρόστερ της Βραζιλιάνικης ομάδας. Ο Ζεσούς, είχε ορισμένους πολύπειρους (στα όρια βετεράνων) ποδοσφαιριστών και αρκετούς μπαρουτοκαπνισμένους νεαρούς, που ήθελαν να αποδείξουν πράγματα. Ανακάτεψε πολύ σωστά την «τράπουλα», που είχε στα χέρια του και δικαιώθηκε τόσο ο ίδιος όσο και η διοίκηση της «Φλα».

Εξάλλου αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου. Η εναλλαγή των συναισθημάτων από την μία στιγμή στην άλλη. Από την «κόλαση» στον «παράδεισο». Και κάτι που μας δίδαξε η ζωή του είναι να μην τα παρατάς ποτέ. Στην περίπτωση του Ζόρζε Ζεσούς τα χτυπήματα από ποδοσφαιρικής πλευράς ήταν πολλά, αλλά η αντεπίθεση του ακόμα καλύτερη!

Πίσω στο σήμερα

Από τις 3 Αυγούστου του 2020, ο 68χρονος πλέον Ζεσούς έχει επιστρέψει στην Μπενφίκα. Μάλιστα η κακοδαιμονία συνεχίζει να τον ακολουθεί στους «αετούς». Στην πρώτη χρονιά από την επιστροφή του, οι «αετοί» έμειναν εκτός ομίλων Champions League. Ακολούθησε η ήττα στο σούπερ καπ, ο αποκλεισμός στο λιγκ καπ και η τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα. Και όλα αυτά, ενώ η Μπενφίκα είχε επενδύσει 105 εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο «άνοιγμα» στο Πορτογαλικό ποδόσφαιρο!  

Πρωτάθλημα δεν κατόρθωσε να κατακτήσει ούτε πέρυσι (κατέληξε στην τρομερή Σπόρτινγκ), ωστόσο μέσω της τρίτης θέσης κέρδισε την έξοδό της στα προκριματικά του Champions League. Τελικά κατόρθωσε να εισέλθει και στους ομίλους. Με ρεκόρ 1-2-2 και πέντε βαθμούς, κρατάει την τύχη στα χέρια της για πρόκριση στους «16». Νικάει την Ντιναμό Κιέβου και ελπίζει σε ισοπαλία ή ήττα της Μπαρσελόνα κόντρα στην Μπάγερν μέσα στην Γερμανία. Στην περίπτωση της Μπενφίκα και του Ζεσούς όμως, πρέπει να τα περιμένεις όλα.

Μετά από εκείνη την καταραμένη εβδομάδα με τους τρεις χαμένους τίτλους, ήρθε να προστεθεί και η τεράστια χθεσινή χαμένη ευκαιρία του Seferovic, που ανάγκασε τον Ζεσούς να πέσει στο έδαφος… σε μία γνώριμη εικόνα για εκείνον. «Στα 30 χρόνια που είμαι προπονητής δεν έχω δει ποτέ ξανά στη ζωή μου κάτι τέτοιο, αλλά να που συνέβη. Το ποδόσφαιρο έχει τέτοιες εκπλήξεις, δυστυχώς τόσο για μένα, αλλά και για την Μπενφίκα», δήλωσε μετά τον αγώνα για την χαμένη ευκαιρία του Σεφέροβιτς. 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments