Αρχική Αθλητικά νέα Η Αθλέτικ Μπιλμπάο και η ιστορία των αδερφών Γουίλιαμς

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο και η ιστορία των αδερφών Γουίλιαμς

0
Dodekanisos

Τα μεταγραφικά παζάρια δεν ήταν ποτέ κάτι το ιδιαίτερο για την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Βλέπεται η Αθλέτικ με έτος ίδρυσης στις 20 Ιανουαρίου 1898, έχει ένα δόγμα που όμοιό του δεν συναντιέται πουθενά σε όλη την ιστορία του ποδοσφαίρου. Η φιλοσοφία αυτή αφορά την απουσία ξένων ποδοσφαιριστών από την ομάδα. Ήδη, από το 1912 η πολιτική της «Cantera» (κυριολεκτικά σημαίνει «λατομείο» στα ισπανικά, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην Ισπανία για να αναφέρεται σε ακαδημίες νέων και ομάδες αγροκτημάτων που οργανώνονται από αθλητικούς συλλόγους και χρησιμοποιείται επίσης για να αναφέρεται στη γεωγραφική περιοχή από την οποία οι σύλλογοι προσλαμβάνουν παίκτες), αποτελεί η συνειδητή επιλογή των ανθρώπων της Μπιλμπάο, οι οποίοι επενδύουν στην αξιοποίηση των ταλέντων από τις ακαδημίες του συλλόγου. «Δεν χρειαζόμαστε τους εισαγόμενους, έχουμε τους δικούς μας παίκτες και φιλάθλους» («Con cantera y aficion, no hace falta importacion»), είναι το σύνθημα που κυριαρχεί. Με τα χρόνια οι διοικούντες τον σύλλογο έβαλαν «νερό στο κρασί τους» και πλέον οι μόνοι ξένοι που έχουν θέση στον σύλλογο, συμπεριλαμβανομένων και των υπόλοιπων Ισπανών, είναι οι προπονητές, αλλά και οι Βάσκοι ποδοσφαιριστές της διασποράς. Με αυτό τον τρόπο τονώνεται όχι μόνο η αφοσίωση στην ομάδα, αλλά και ο βασκικός εθνικισμός.

Κάπως έτσι μπορεί να εξηγηθεί γιατί στο ρόστερ της Αθλέτικ βρίσκεται ένα ποδοσφαιριστής που δεν μοιάζει με Βάσκος, αλλά οι Βάσκοι των δέχθηκαν απλόχερα ως «δικό» τους παιδί. Ο λόγος για τον Ινιάκι Γουίλιαμς που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπιλμπάο και από το 2012 ανήκει στην Αθλέτικ. Η ιστορία του όμως είναι αρκετά διαφορετική. Η μητέρα του, Μαρία, και ο πατέρας του Φέλιξ με καταγωγή από την Γκάνα, είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη στον βωμό της αναζήτησης για μία νέα -καλύτερη- ζωή. Και θα έκαναν τα πάντα για να τα καταφέρουν τόσο για τους ίδιους, αλλά κυρίως για το παιδί που κυοφορούσε η Μαρία. Και όταν λέμε τα πάντα, το εννοούμε. Διέσχισαν την έρημο Σαχάρα με γυμνά πόδια. Σκαρφάλωσαν τον συνοριακό φράχτη στη Μελίγια. Συνελήφθησαν και εν τέλει χάρη σε έναν δικηγόρο -το όνομα του οποίου παραμένει άγνωστο ακόμα και σήμερα- με κόπο και μόχθο (η Μαρία έκανε 2-3 δουλειές ταυτόχρονα) κατάφεραν την να δώσουν «πνοή» στη ζωή που οραματίζονταν. 

Fast forward στο σήμερα, ο Ινιάκι Γουίλιαμς είναι πλέον 27 ετών και εξελίσσεται σε «θρύλο» της Αθλέτικ. Ενώ πλέον έχει αποκτήσει και έναν μικρότερο αδερφό τον 19χρονο Νίκο. Προχθές η Αθλέτικ με μία τεράστια ανατροπή νίκησε 2-1 την Ατλέτικο και πανηγύρισε την πρόκρισή της στον τελικό του σούπερ καπ Ισπανίας. Εκεί, οι Βάσκοι θα έχουν την ευκαιρία να υπερασπιστούν τον τίτλο που κατέκτησαν πέρυσι κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Το γκολ της νίκης σημείωσε ο Νίκο Γουίλιαμς, ο οποίος μετά το τελευταίο σφύριγμα της λήξης μοιράστηκε μία αγκαλιά με τον αδερφό του. Στη συνέχεια τα δύο αδέρφια στάθηκαν και ακούσια κοιτάχτηκαν ταυτόχρονα, αναφωνώντας «Που είναι η μαμά;» Μόλις την εντόπισαν έσπευσαν μαζί προς το μέρος της και δέχθηκαν την αγκαλιά της όσο το επέτρεπαν τα διαχωριστικά κάγκελα του «King Fahd Stadium».

«Νιώθω υπερηφάνεια και για τους δύο. Τα πράγματα που έχουν συμβεί δεν ήταν εύκολα. Δύο αδέρφια μαζί. Δόξα τω Θεώ ζητώ να συνεχίσουν έτσι. Ο Ινιάκι έχει κάνει πολλά για τον Νίκο. Είναι κάτι που δεν είχε ο Ινιάκι. Πάντα έλεγε στον αδερφό του ότι τον υποστηρίζει. Στο σπίτι δίνει συμβουλές και ο Νίκο ακούει. Ο Θεός να τους ευλογεί και τους δύο και να δουλεύουν σκληρά. Αν με αφήσουν, θα κοιμηθώ μαζί τους. Είμαι πολύ χαρούμενη. Πρέπει να συνεχίσουν έτσι. Μακάρι να τα κάνουν όλα καλά», δήλωσε μεταξύ άλλων η μητέρα τους Μαρία στην ισπανική εφημερίδα MARCA, στην οποία έγινε πρωτοσέλιδο.  

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο μπορεί να επιμένει στην φιλοσοφία της να αγωνίζονται μόνο Βάσκοι, αλλά οι τίτλοι δεν λείπουν. Μεταξύ άλλων έχει κατακτήσει οκτώ πρωταθλήματα Ισπανίας (τελευταίο το 1984), 23 κύπελλα (τελευταίο το 1984, αλλά φιναλίστ της διοργάνωσης τις δύο τελευταίες χρονιές) και τρία σούπερ καπ (τελευταίο πέρυσι όταν και νίκησε 3-2 την Μπαρσελόνα). Μάλιστα δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ από την πρώτη κατηγορία. Ενώ ως παράσημό της θα υπάρχει πάντα η ξεχωριστή ιστορία των αδερφών Γουίλιαμς. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments