Αρχική Εκτός συνόρων Η αθέατη πλευρά του ποδοσφαίρου

Η αθέατη πλευρά του ποδοσφαίρου

0
Dodekanisos

Του Κώστα Μόσχοβου

Ψάχνοντας στο twitter για διάφορες ειδήσεις, τα μάτια μου εστίασαν σε μία αρκετά ενδιαφέρουσα δημοσίευση. Ο Peter Georgiev είναι ένας δημοσιογράφος με καταγωγή από την Βουλγαρία. Σε ένα tweet του δήλωσε πως τον τελευταίο χρόνο έκανε ρεπορτάζ στις χαμηλότερες κατηγορίες της Βουλγαρίας. Σύλλογοι από χωριά και μικρές πόλεις που αγαπούν το ποδόσφαιρο περισσότερο από οτιδήποτε άλλο όπως αναφέρει ο Peter, τράβηξαν το ενδιαφέρον του. Για καλή μας τύχη θεώρησε καλή ιδέα να δημοσιεύσει την ξεχωριστή του εμπειρία συνοδευόμενη από υπέροχο φωτογραφικό υλικό και μικρά κείμενα. Κάπως έτσι και εγώ θεωρώ πως αξίζει να αναδημοσιεύσω την δημοσίευσή του και να την μοιραστώ μαζί σας.

Αρχικά το Valkosel είναι ένα χωριό στη Νοτιοδυτική Βουλγαρία και αριθμεί περίπου 2.700 κατοίκους. Για δεκαετίες τα σύμβολα του, ήταν ο καπνός και το ποδόσφαιρο. Πλέον είναι μόνο το ποδόσφαιρο. H ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού ονομάζεται «Strela» (δηλαδή το «Βέλος»). Ο πληθυσμός αποτελείται κυρίως από Μουσουλμάνους σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Όμως το άθλημα φέρνει τους ανθρώπους κοντά.

Το σήμα στη φανέλα της -ναι καλά διαπιστώσατε- είναι ακριβώς το ίδιο όπως της ιταλικής Ρόμα.

Έδρα του συλλόγου είναι «Το Κλουβί». Έτσι ονομάζεται το γήπεδο και στις φωτογραφίες μπορείτε να διαπιστώσετε τον λόγο. Αρκετοί άνθρωποι συγκεντρώνονται, για να παρακολουθήσουν την ομάδα. Όχι και η πιο φιλική ατμόσφαιρα για τους φιλοξενούμενους, σύμφωνα με τον Peter.

O Rumen που μπορεί να εξελιχθεί στον νέο Μπερμπάτοφ.

Ο Rumen αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ευρύτερης περιοχής. Οι ντόπιοι ευελπιστούν πως θα εξελιχθεί στον νέο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ! Ο Peter τόνισε πως ο μικρός είναι ελπιδοφόρος αν και έχει αρκετό δρόμο μπροστά του.

Επόμενος προορισμός το Tarnovlak. Πρόκειται για το μικρότερο χωριό της Βουλγαρίας με εν ενεργεία ομάδα. Δεν κατοικούν περισσότεροι από 80 άνθρωποι.  Η «Strumska Slava» (Η δόξα του ποταμού Struma) υφίσταται ως σύλλογος για πάνω από 70 χρόνια. Σήμερα αγωνίζεται στην τέταρτη κατηγορία της Βουλγαρίας.

Το γήπεδο της ομάδας ονομάστηκε «Metropolitana». Η ονομασία προήλθε από το νεο γήπεδο της Ατλέτικο Μαδρίτης. Δεν υπάρχουν θέσεις, οπότε μπορείς να καθίσεις όπου θέλεις και να απολαύσεις το μπάρμπεκιου ακόμα και τηγανίτες. Σύμφωνα με τον Peter, το μενού είναι λίγο ακριβό, αλλά τουλάχιστον θα φύγεις χορτασμένος!

Ο Asparuh Mihalkov αποτελεί ντόπιο θρύλο. Την δεκαετία του ’50 υπήρξε ένας αξιοσέβαστος αμυντικός. Δεκαετίες ολόκληρες υποστηρίζει την τοπική ομάδα και συγκεκριμένα από την εποχή, που οι ντόπιοι κάτοικοι είχαν δώσει ένα φιλικό παιχνίδι με Γερμανούς στρατιώτες κατά την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου!

Ο Asparuh Mihalkov.

Το αφιέρωμα «κλείνει» με το Dren, ακόμα ένα χωριό στη Νοτιοδυτική Βουλγαρία. Είναι έδρα της «Verila». Η εξέδρα του γηπέδου αποτελεί πραγματικά κάτι το ξεχωριστό. Βέβαια ο Peter την χαρακτήρισε καλή, αλλά όχι και η ασφαλέστερη για να μαζευτεί πλήθος.

Η δημοσίευση του Peter έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 4.214 «Μου αρέσει», καθώς και 1.049 κοινοποιήσεις (κάθε λεπτό ο αριθμός αυξάνεται). Η ανταπόκριση στη δημοσίευσή του εξέπληξε και τον ίδιο σε μεγάλο βαθμό. Εμείς οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε για τον κόπο του και αναμένουμε και άλλες ξεχωριστές ιστορίες, από την «αθέατη πλευρά του ποδοσφαίρου».

Πηγή: Peter Georgiev twitter

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments