Η απάντηση του Πανιωνίου Λέρου!

3
panionios lerou

Από τον Πανιώνιο Λέρου, πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση που είναι απάντηση στην καταγγελλία που έκαναν ορισμένοι γονείς αθλητών. Το πλήρες κείμενο αναφέρει τα ακόλουθα:
“Με λύπη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε το περιεχόμενο επιστολής-καταγγελίας από γονείς παιδιών-αθλητών από το τμήμα Junior 1 της ακαδημίας AOK Πανιώνιος Λέρου. Σε απάντηση, προς αποκατάσταση της αλήθειας και της τάξης και πάντοτε με συναίσθηση του σκοπού που προάγει και του αθλητικού ιδεώδους που τον διαπνέει, το Δ.Σ. του Πανιωνίου Λέρου επισημαίνει τα εξής: Ο Αθλητικός Όμιλος Καλαθοσφαίρισης «Πανιώνιος Λέρου» επανιδρύθηκε το 2006 (έτος πρώτης ίδρυσης 1993) από πρώην αθλητές και ανθρώπους που αγαπούν τον αθλητισμό και ιδιαίτερα το μπάσκετ.
Συνδετικός κρίκος όλων των παραγόντων που συμμετέχουν στο εγχείρημα αυτό ήταν και είναι η πεποίθησή μας ότι η ενασχόληση μας με παιδιά ηλικίας από τεσσάρων έως και δέκα οκτώ ετών θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων μας που είναι, μεταξύ άλλων, η διάδοση του Αθλήματος, η απόκτηση σωστών βάσεων, αντιλήψεων, εφοδίων και φίλαθλης συμπεριφοράς, η βελτίωση της υγείας των αθλητών, η δημιουργία σχέσεων φιλίας, η καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας, η διαμόρφωση της προσωπικότητας και η ομαλή κοινωνικοποίηση των αθλητών.
Δεν είναι τυχαίο που πολλά από τα παιδιά που έχουν περάσει από την Ομάδα μας σήμερα σπουδάζουν σε Ανώτατες Σχολές, άλλα έχουν ενταχθεί ως εργαζόμενοι στην κοινωνία, και κάποια από αυτά προσπαθούν να κάνουν επαγγελματική καριέρα στον Αθλητισμό. Μέσα από τον Σύλλογό μας, και σε όλη την πορεία του μέχρι σήμερα, τόσο οι άνθρωποι που διοικούν αλλά κυρίως οι αθλητές, έχουν «δεθεί» με ισχυρούς δεσμούς φιλίας τους οποίους διατηρούν μέχρι σήμερα. Για όλα αυτά είμαστε υπερήφανοι, για αυτό το σκοπό δουλεύουμε, και αυτό είναι που μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας.
Όταν ξεκινήσαμε, λοιπόν, 10 χρόνια πριν, στις ακαδημίες του Ομίλου αθλούνταν 45 παιδιά ηλικίας από έξι έως δεκαοχτώ. Σήμερα, με υπερηφάνεια ενημερώνουμε ότι, οι αθλητές μας αριθμούν τους 175, οι οποίοι αθλούνται στις ακαδημίες μας μέσα από εννέα τμήματα, ανάλογα με την ηλικία τους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη χρονιά (2015-2016) «έκλεισε» με 120 αθλητές (δηλ. 55 παιδιά λιγότερα από σήμερα).
Προφανώς, το ενδιαφέρον του κόσμου για τα ιδανικά του Πανιωνίου Λέρου ήταν ανέλπιστο και απροσδόκητο πράγμα που μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μας κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι αφού είναι απόδειξη ότι οι προσπάθειές μας «πιάνουν τόπο» και το όραμά μας φαίνεται να το μοιράζονται κι άλλοι.
Λόγω του εξαιρετικά μεγάλου ενδιαφέροντος τη φετινή χρονιά (2016-2017), ιδιαίτερα για το τμήμα Junior 1 (ηλικίας 9 και 10 ετών), στο οποίο έφθασαν να αθλούνται 28 παιδιά, οι προπονητές έκριναν ότι, για καλύτερη επικοινωνία στο γήπεδο και σωστή ανάπτυξη των δεξιοτήτων των αθλητών, ήταν απαραίτητη η διάσπαση του τμήματος των 28 παιδιών σε δύο μικρότερα.
Ο διαχωρισμός έγινε από τον προπονητή του τμήματος, βάσει αφ’ ενός της αδιαμφισβήτητης αθλητικής/προπονητικής εμπειρίας του με παιδιά ίδιας ηλικίας, αφ’ ετέρου της προσωπικής επαφής του με τα παιδιά καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε. Κριτήριο ήταν – και δεν θα μπορούσε να είναι άλλο – η σωστή, ομαλή και ενιαία ανάπτυξη και καλλιέργεια των δεξιοτήτων των μικρών αθλητών. Το ύψος, το σωματικό βάρος, το χρώμα των μαλλιών ή του δέρματος, η οικογενειακή ή οικονομική κατάσταση, τα εξωσχολικά και εξωαθλητικά ενδιαφέροντα και προτιμήσεις κάθε αθλητή δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στο διαχωρισμό και ουδέποτε μας αντιπροσώπευαν.
Είναι δε εξαιρετικά άδικο, αλλά και εκ διαμέτρου αντίθετο από τους σκοπούς του Ομίλου, να αποδίδονται τέτοιου είδους κατηγορίες ή, ακόμα χειρότερα, να εκδίδονται «λαϊκές ετυμηγορίες» εναντίον ανθρώπων του αθλητισμού που μοναδικό στόχο έχουν να διδάξουν στα παιδιά μας τι σημαίνει αθλητικό πνεύμα, ομαδικότητα και ευγενής άμιλλα, και που σε κανένα προσωπικό όφελος δεν προσβλέπουν ή καμία προσωπική φιλοδοξία ή επιδίωξη δεν επιχειρούν να εκπληρώσουν, αντιθέτως εργάζονται σκληρά, συστηματικά και προ πάντων εθελοντικά, με γνώμονα την αγάπη τους για το άθλημα της καλαθοσφαίρισης και την Ομάδα του Πανιωνίου και με κοινό όραμα να δουν την Ομάδα μας να φθάνει ψηλά.
Εξυπακούεται ότι το ΔΣ του Ομίλου στηρίζει απόλυτα τις αποφάσεις και επιλογές των προπονητών μας, τους οποίους έχουμε επιλέξει, όπως πάντοτε, άλλωστε, με αυστηρά κριτήρια, τόσο αθλητικά όσο και παιδαγωγικά.
Συνιστούμε, λοιπόν, να αφήσουμε τους έμπειρους προπονητές μας, ο ρόλος των οποίων είναι πρωτίστως παιδαγωγικός, να κάνουν τη δουλειά τους όπως εκείνοι κρίνουν ότι πρέπει να γίνει, χωρίς παρεμβάσεις, υποδείξεις ή πολύ περισσότερο απρεπείς χαρακτηρισμούς. Οι προπονητές είναι εκεί και παλεύουν ώστε τα παιδιά μας να αθληθούν, να μάθουν και να διασκεδάσουν.
Ο διαχωρισμός των ρόλων (γονέως από τη μία, παιδαγωγού από την άλλη) είναι απαραίτητος, όχι μόνο για να γίνεται σωστή δουλειά στο γήπεδο, στο σχολείο, στο σπίτι, αλλά κυρίως για να μην δημιουργείται σύγχυση στα παιδιά και να μην εντυπώνονται στη συνείδησή τους αντιλήψεις που θέλουν τους προπονητές – ή τους παιδαγωγούς γενικότερα – να έρχονται «δεύτεροι» σε θέματα που αφορούν το άθλημα. Μόνο έτσι δικαιώνεται η προσπάθεια των μικρών αθλητών μας και αναδεικνύεται το έργο και ο σκοπός του Ομίλου μας.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ”

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν ζω στη Λέρο και ως εκ τούτου δεν γνωρίζω ούτε πρόσωπα ούτε πράγματα! Είμαι προπονητής όμως και ασχολούμαι με τον αθλητισμό και … με γονείς!!! Όσα γράφει η ανακοίνωση μου ακούγονται πολύ σωστά Το θέμα με τους γονείς αρχίζει πλέον και ξεφεύγει επικίνδυνα!Κάποιος πρέπει επιτέλους να τους εξηγήσει ότι οι προπονητές όπως οι δάσκαλοι είναι οι μόνοι αρμόδιοι να λαμβάνουν αποφάσεις για τη λειτουργία των τμημάτων τους! Επιλέχθηκαν γιατί πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Αν δεν είναι της αρεσκείας του κάθε γονέα μπορούν να πάνε στο παρακάτω μαγαζί…απλά πράγματα! Μεγάλη είναι και η ευθύνη των συλλόγων που δείχνουν ανοχή σε γονείς ασεβείς,αγενής με προσβλητική συμπεριφορά! Κατά τη γνώμη μου κάθε σύλλογος που σέβεται την όποια ιστορία του και την ίδια του την ύπαρξη οφείλει να απομακρύνει τέτοιους ανθρώπους και τα παιδιά τους με συνοπτικές διαδικασίες!

  2. Λάθη γίνονται και από τις 2 πλευρές αγαπητέ προπονητή. Έχοντας προσωπική άποψη απλώς σας αναφέρω για κάτι τραμπούκους -κυριολεκτικά- που έχω δεί ο ίδιος να πιάνουν 12 ετών παιδιά από τη φανέλα και να τα σπρώχνουν ή να βρίζουν παιδιά αυτών των ηλικιών σε κάποιες από τις ομάδες του νομού. Αυτά δεν τα αναφέρεις γιατί δεν τα γνωρίζεις ;Το πρώτο λοιπόν είναι να υπάρχουν παιδαγωγοί σε αυτές τις ηλικίες και μετά όλα τα άλλα.

  3. Αγαπητέ basket δε θα διαφωνήσω ότι υπάρχουν παντού σωστές και λάθος συμπεριφορές!Δεν ισχυρίζομαι ότι οι προπονητές έχουν το αλάθητο (κάθε άλλο) αλλά ο γονέας έχει την επιλογή να αλλάξει ομάδα ή και άθλημα αν κρίνει κάποιον ανεπαρκή και ακατάλληλο για το παιδί του! Εστιάζω στους γονείς με όσα έγραψα γιατί θεωρώ ότι το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται (πολύ συχνά στο χώρο του αθλητισμού) είναι το να κρίνει κάποιος χωρίς γνώσεις κάποιον καταρτισμένο προπονητή γιατί κάποτε έπιασε μια μπάλα στα πόδια ή τα χέρια του και νομίζει ότι γνωρίζει! Μεγάλη συζήτηση που δεν τελειώνει με τίποτα… Καλή Πρωτοχρονιά φίλε!