Αρχική Αθλητικά νέα Άλλα Σπορ HISTORICA: Ένας σπουδαίος προσκεκλημένος έρχεται στη Ρόδο

HISTORICA: Ένας σπουδαίος προσκεκλημένος έρχεται στη Ρόδο

0
Dodekanisos

Μία τεράστια προσωπικότητα, ένας σπουδαίος προσκεκλημένος θα έρθει στη Ρόδο για λογαριασμό της Historica. Ο λόγος για τον Ιταλό Gianluigi Stanga, ο οποίος θα βρίσκεται στο νησί μας από 10 έως 13 Οκτωβρίου και θα συμμετέχει στις διεργασίες της Historica. O Gianluigi Stanga είναι τεράστια μορφή στο χώρο της ιταλικής και ευρωπαϊκής ποδηλασίας, έχοντας στο «παλμαρέ» του μία πολύ μεγάλη καριέρα.
Ο Gianluigi Stanga γεννήθηκε στο Bergamo της Ιταλίας στις 28 Νοεμβρίου 1949. Το 1965 μπήκε στον κόσμο της ποδηλασίας σαν νεαρός ποδηλάτης στη φημισμένη, ιστορική και γεμάτη από πολυάριθμες διακρίσεις ομάδα ποδηλασίας της περιοχής του UC Bergamasca που ιδρύθηκε το 1902. Μετά από μία επιτυχημένη αγωνιστική καριέρα που περιελάμβανε 30 νίκες το 1975, πήρε στα χέρια του την άδεια του προπονητή σε εθνικό επίπεδο. Τον ίδιο χρόνο μάλιστα έγινε προπονητής της ομάδας, στην οποία υπήρξε αθλητής. Το 1977 επιλέχθηκε για να πάρει μέρος στην εκπαίδευση των Ομοσπονδιακών τεχνικών πρώτης κατηγορίας Elite συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ιταλικής ολυμπιακής επιτροπής.
Από το 1977 έως το 1980 συνεργάστηκε με την ιταλική ομοσπονδία ποδηλασίας σαν τεχνικός της εθνικής ομάδας πίστας πάντα για λογαριασμό της ιταλικής ομοσπονδίας ποδηλασίας και ανέλαβε την ολυμπιακή προετοιμασία των Ιταλών αθλητών. Μέσα από την ολυμπιακή επιτροπή ανέλαβε το ρόλο του τεχνικού διευθυντή προπονητή ελληνικής της ομοσπονδίας ποδηλασίας και μετά απ’ αυτά πήρε το ρόλο του τεχνικού στον κόσμο της επαγγελματικής ποδηλασίας. Ταυτόχρονα πήρε master στο marketing και στο μάνατζμεντ από το πανεπιστήμιο Bucconi του Μιλάνου. Από το 1983 μέχρι το 2008 χωρίς να σταματήσει ούτε μία χρονιά, βρέθηκε στο τιμόνι των μεγαλύτερων επαγγελματικών ομάδων σε παγκόσμιο επίπεδο με αποτελέσματα σε διεθνείς αγώνες παγκόσμιου επιπέδου.
Στα 25 χρόνια ενασχόλησης του σαν τεχνικός στην ποδηλασία συμπεριλαμβάνονται οι περίφημες ομάδες Supermercati Brianzoli, Chateau d’Ax, Quacker Oats- Gatorate, Polti, Domina Vacanze και Milram. Από τα χέρια του πέρασαν κορυφαίοι αθλητές, επαγγελματίες ποδηλάτες όπως οι, Moser, Baronchelli, Corti, Thutau, Βugno, Rominger, De Wolf, Gianetti, Martinello, Zabel και Petacchi. Συνολικά είχε 304 νίκες μεταξύ των οποίων δύο παγκόσμια πρωταθλήματα, δύο γύρους Ιταλίας και αμέτρητες διεθνείς νίκες στους μεγαλύτερους αγώνες σε όλο τον κόσμο. Για μερικά χρόνια υπηρέτησε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας στην θέση του προέδρου «Κανονισμών και ασφάλειας». Από το 2008 είναι πρόεδρος της εταιρείας Κ4 με έδρα το Μιλάνο η οποία προσφέρει υπηρεσίες και συμβουλές στον κόσμο.
-Ποια είναι γεύση που σας έχει μείνει από την παρουσία σας στην Ελλάδα και στο τιμόνι της Εθνικής μας ομάδας;
«Ήταν για μένα η πρώτη διεθνής και σημαντική εμπειρία και γι’ αυτό το λόγο οι αναμνήσεις μου είναι πολύ ευχάριστες και πολύ συχνά αναπολώ τις στιγμές».
-Ποια είναι η πλέον σημαντική στιγμή στην καριέρα σας σαν προπονητής (team manager) στον χώρο της επαγγελματικής ποδηλασίας;
«Σίγουρα η νίκη του Gianni Bugno στον γύρο της Ιταλίας το 1990. Είναι ο τελευταίος ποδηλάτης που φόρεσε την ροζ φανέλα από την πρώτη ημέρα του Giro μέχρι την τελευταία.
-Πως κρίνεται σήμερα το επίπεδο της ελληνικής ποδηλασίας σε σχέση με το παρελθόν;
«Δυστυχώς στην Ελλάδα, πιθανόν λόγω της γεωγραφικής της θέσης, επικρατεί μία ποδηλατική κουλτούρα πολύ διαφορετική από τα άλλα κράτη».
-Ποιες είναι διαφορές της ποδηλασίας του παρελθόντος με το παρόν;
«Η ποδηλασία σήμερα έχει αναπτυχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως στην Κίνα, στα Αραβικά κράτη και στη Λατινική Αμερική και οι ομάδες είναι πιο οργανωμένες. Αυτό όμως από την άλλη μετέτρεψε την ποδηλασία σε ένα σπορ που επικρατεί το άγχος και ο ανταγωνισμός. Οι ποδηλάτες εάν δεν είναι ανταγωνιστικοί απορρίπτονται από τα πρώτα τους βήματα, κι αυτό ανεβάζει προφανώς το επίπεδο».
-Πως εξηγείτε την πρόοδο της ποδηλασίας σε όλες τις μεσογειακές χώρες εκτός από την Ελλάδα και τι αλλαγές πρέπει να γίνουν κατά τη γνώμη σας;
«Θα πρέπει η Ελλάδα να αποκτήσει πολλούς οικονομικούς πόρους και να βρεί ένα χορηγό για να δημιουργήσει μια επαγγελματική ομάδα World Tour υψηλού επιπέδου που θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την κοινή γνώμη, τον Τύπο και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή».
-Ποία η γνώμη σας για την Historica που είχε πέρσι μεγάλη επιτυχία και συνεχίζεται και φέτος;
«Ένα γεγονός και εκδηλώσεις αυτού του τύπου και τέτοιου επιπέδου είναι πάντα θετικές και ενθουσιάζουν τους φίλους του αθλήματος. Πρέπει να επιμείνετε να το κάνετε γνωστό σε όλη την Ευρώπη γιατί η Ρόδος ανέκαθεν ήταν ένας μεγάλος τουριστικός προορισμός».
-Τι επιθυμείτε και τι εύχεστε στους διοργανωτές της Historica;
«Να καθιερωθεί η Historica ως θεσμός και να αποτελεί πάντα μία τεράστια ποδηλατική συνάντηση που θα συζητείται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».
-Ποιες συμβουλές μπορείτε να δώσετε στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την ποδηλασία;
«Η συμβουλή μου είναι να ασχοληθούν με την ποδηλασία ως διασκέδαση. Μέχρι κάποια ηλικία καλό είναι τα παιδιά να ασχοληθούν και με άλλα αθλήματα για την βέλτιστη σωματική ανάπτυξη τους. Αργότερα σε ηλικία 15-16 ετών μπορούν να βλέπουν την ποδηλασία στα σοβαρά και εφόσον έχουν ταλέντο και ικανότητες να προχωρήσουν όσο μπορούν περισσότερο».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments