Αρχική Αθλητικά νέα Haller: Ο Ιβοριανός επιθετικός που εντυπωσιάζει στο Champions League

Haller: Ο Ιβοριανός επιθετικός που εντυπωσιάζει στο Champions League

0
Dodekanisos

Πόσοι από εσάς γνωρίζατε ότι ο Sebastien Haller στην αρχή της καριέρας του αγωνιζόταν και ως τερματοφύλακας λόγω του ύψους του; Λίγοι υποθέτω. Το όνομά του έχει συνδεθεί με μία από τις πιο περιβόητες «γκάφες» που έχουν συμβεί στο ποδόσφαιρο. Παρόλα αυτά, ο 27χρονος Ιβοριανός επιθετικός κατάφερε να κάνει το ντεμπούτο του στο Champions League. Διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του με τα χρώματα του Άγιαξ. Σπάει ρεκόρ και όλα αυτά ευρισκόμενος στην κορυφή των σκόρερ στο Champions League!

Η γέννηση και τα πρώτα του βήματα

Αρχικά, ο Haller γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου του 1994 στο Ris – Orangis. Μία φτωχογειτονιά περίπου 22,6 χλμ. μακριά από το κέντρο του Παρισιού. Ο πατέρας του είναι Γάλλος και η καταγωγή της μητέρας του από την Ακτή Ελεφαντοστού. Από την ηλικία των τριών ετών άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο. Περνούσε όλη την ημέρα του κλωτσώντας μία μπάλα στις αλάνες της γειτονιάς του. Παράλληλα με το ποδόσφαιρο, γνώρισε μία επιτυχία στο τζούντο μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό το γεγονός παρακίνησε την μητέρα του να τον γράψει σε μαθήματα. Για καλή του τύχη και δική μας (αλλιώς δεν θα είχε γίνει αυτό το αφιέρωμα) πήγε κόντρα στην επιθυμία της μητέρας του επιλέγοντας το ποδόσφαιρο. Κάπως έτσι εγγράφηκε σε μια ποδοσφαιρική ακαδημία.

Από την μέση του πουθενά στην Auxerre

Σε ηλικία 10 ετών ο Haller πηγαίνει στις ακαδημίες ενός άγνωστου Γαλλικού συλλόγου του Vigneux, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι. «Η πρώτη μου ομάδα ήταν στη μέση του πουθενά, δεν την ήξερε κανείς» είχε δηλώσει αρκετά χρόνια μετά. Το 2005 μεταπηδάει σε μία μεγαλύτερη ακαδημία εκείνης της Bretigny Foot. Λίγα χρόνια αργότερα οι εμφανίσεις του τραβούν τα βλέμματα ενός ιστορικού Γαλλικού συλλόγου. Ο λόγος για την Auxerre. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ακαδημία της Auxerre, έχει εξελίξει τον Djibril Cissé (γνωστός σε όλους μας από το πέρασμά του στον Παναθηναϊκό), τον Bacary Sagna (χρόνια σε Άρσεναλ και Σίτι), τον Philippe Mexes (καριέρα σε Ρόμα και Μίλαν) και φυσικά τον Eric Cantona.

Η γνωριμία με τον Erik ten Hag

Τον Ιανουάριο του 2015 η Ουτρέχτη τον αποκτάει ως δανεικό και ο Haller πετυχαίνει 11 γκολ σε 17 αγώνες. Ο τότε τεχνικός της Ουτρέχτης, Erik ten Hag, εντυπωσιασμένος από τις ικανότητες του 21χρονου πείθει τη διοίκηση να δαπανήσει το πόσο των 750.000 ευρώ στους Γάλλους για να τον αποκτήσουν. Ακολουθούν δύο σεζόν στην Ολλανδία και ακόμα 40 γκολ, σε 81 αγώνες!

Η Άιντραχτ και ο πρώτος τίτλος της καριέρας του

Το όνομα του είχε αρχίσει να ακούγεται για ομάδες των μεγάλων πρωταθλημάτων. Τελικά η  Άιντραχτ Φρανκφούρτης δίνει 12 εκατ. ευρώ και τον αποκτάει. Μολονότι η πρώτη χρονιά δεν εξελίσσεται ιδανικά (13 γκολ σε 36 αγώνες) η πίστη προς το πρόσωπό του δεν χάνεται. Την αμέσως επόμενη σεζόν (2018/19) σημειώνει 20 τέρματα σε 41 συμμετοχές, μοιράζοντας παράλληλα και 12 ασίστ. Με αυτές τις εμφανίσεις ο Haller εκτοξεύει κατακόρυφα την καριέρα του. Ενώ με τους «αετούς» κερδίζει και τον πρώτο του σημαντικό τίτλο, το κύπελλο Γερμανίας. Σε μια συνέντευξη του στο Goal είχε πει ότι όταν ήταν μικρός του ζητούσαν συνέχεια να παίζει ως τερματοφύλακας λόγω του ύψους του. Ωστόσο ο ίδιος εξήγησε ότι η ευχέρειά του στο σκοράρισμα, ήταν αρκετή ώστε να συνεχίσει να αγωνίζεται στην κορυφή της επίθεσης.

«Ήμουν στην πραγματικότητα επιθετικός. Αλλά όταν επρόκειτο για πέναλτι στα τουρνουά, συνήθως καθόμουν στο τέρμα. Ακόμα και τότε ήμουν ένας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας και είχα πολύ καλά αντανακλαστικά. Κερδίσαμε μερικά τουρνουά χάρη στις ενέργειές μου. Αλλά ήμουν πάντα πιο χαρούμενος όταν μου επέτρεπαν να παίξω έξω. Ευτυχώς, σκόραρα αρκετά γκολ. Διαφορετικά μπορεί να έπαιζα πιο συχνά ως τερματοφύλακας», υπογραμμίζει.

Η μετακόμιση στην Αγγλία

Η Γουέστ Χαμ τον παρακολουθεί και τον θεωρεί ιδανική περίπτωση, ώστε να πλαισιώσει τον Michail Antonio στην κορυφή της επίθεσης. Δεν το σκέφτεται πολύ και βγάζει από τα ταμεία της το αστρονομικό ποσό των 45 εκατ. λιρών. Ποσό ρεκόρ για τον Αγγλικό σύλλογο που ποτέ άλλοτε δεν είχε ξοδέψει τόσα χρήματα για τη μεταγραφή ενός ποδοσφαιριστή.

Όμως, δεν «έλαμψε» ποτέ στο Λονδίνο και σε 54 εμφανίσεις με τη φανέλα της Γουέστ Χαμ πέτυχε μόλις 14 τέρματα. Το μόνο που θυμούνται μέχρι σήμερα οι φίλαθλοι των «σφυριών» είναι το εντυπωσιακό ψαλιδάκι που είχε σκοράρει κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας.

Βρήκε την «Ιθάκη» του στον Άγιαξ του Erik ten Hag

Τον Ιανουάριο του 2021 ο Άγιαξ ψάχνει το σέντερ φορ που θα απογειώσει το ήδη επιθετικό σύνολο του προπονητή του, Erik ten Hag. Το καλοκαίρι του 2020 είχαν κάνει ήδη μια επαφή με τον Haller και με την Γουέστ Χαμ, αλλά η διοίκηση των «σφυριών» είχε απαντήσει αρνητικά.

Ένα εξάμηνο αργότερα η κατάσταση είχε ανατραπεί. Η διοίκηση και ο προπονητής Ντέιβιντ Μόγιες είχαν αποφασίσει πως η θητεία του Ιβοριανού έφτασε στο τέλος της. Ο Άγιαξ δίνει λιγότερο από το 50% που είχε δαπανήσει η Γουέστ Χαμ και με 22.5 εκατ. ευρώ τον κάνει κάτοικο Άμστερνταμ. Το ποσό αυτό καταστεί τον Ιβοριανό την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του «Αίαντα».

Ο Ντέιβιντ Μόγιες σε μία προσπάθεια να αιτιολογήσει την μεταγραφή του στον Άγιαξ είχε πει ότι η προσφορά ήταν πολύ καλή για να την απορρίψει ο σύλλογος. «Λάβαμε μια προσφορά που πιστεύαμε ότι εκείνη τη στιγμή ήταν καλή. Δεν ξέραμε αν θα λάβαμε αυτήν την προσφορά αργότερα ή σε μια στιγμή που θα μας βολεύει. Οπότε αυτή ήταν μια απόφαση που έπρεπε να λάβουμε. «Στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους πρέπει να παίρνεις αποφάσεις. Κάποιες δεν είναι δημοφιλής, κάποια πράγματα δεν πάνε σωστά. Αρκετά συχνά κάποιες λειτουργούν πολύ καλά. Ήταν μία απόφαση που έπρεπε να πάρουμε εκείνη τη στιγμή».

Ο Haller στην επίσημη ιστοσελίδα του Ολλανδικού συλλόγου είχε παραδεχτεί ότι γνώριζε αρκετούς μήνες πριν για τη μεταγραφή του. «Για να είμαι ειλικρινής, μερικούς μήνες πριν ήξερα για την μετακόμισή μου στον Άγιαξ. Ήμουν σε επαφή με τον προπονητή (ten Hag). Είχαμε καλές σχέσεις και όταν ήμασταν στην Ουτρέχτη. Μιλούσαμε πάντα μεταξύ μας, οπότε φυσικά όταν ήξερα ότι η συμφωνία ήταν δυνατή, ήμουν χαρούμενος. Έπρεπε απλώς να είμαι υπομονετικός και μόλις οι καταστάσεις το επέτρεπαν, όπως έγινε, θα πραγματοποιούταν η μεταγραφή μου. Ο Άγιαξ είναι ένας σύλλογος που μπορείς να παίξεις στο Champions League. Παλεύεις για τον τίτλο κάθε σεζόν. Έχει μια νοοτροπία νικητή που είναι πάντα καλή για έναν επιθετικό», ήταν οι πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης του Άγιαξ.

Η πρωτοφανής γκάφα που έμεινε στην ιστορία

Όπως είναι λογικό ο Haller ήταν ενθουσιασμένος με τη μεταγραφή και την προοπτική να αγωνιστεί στο Champions League. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια για εκείνον. «Προσπαθούμε να δούμε τι πήγε λάθος. Μιλήσαμε με την Ολλανδική ομοσπονδία και την UEFA. Δεν έχουμε λάβει όμως απάντηση», ήταν τα λόγια του εκπροσώπου Τύπου της Ολλανδικής ομάδας. Ο 27χρονος μένει εκτός λίστας για το Europa League και ένα όνειρο χάνεται. Παρόλα αυτά ο Haller δεν πτοείται και στο πρώτο εξάμηνο στην Ολλανδία σημειώνει 13 γκολ σε 21 συμμετοχές, δίνοντας παράλληλα και επτά ασίστ. Ο Άγιαξ κατακτά το πρωτάθλημα και την επόμενη σεζόν αγωνίζεται στους ομίλους του Champions League.

Η μοίρα όπως αναφέραμε μπορεί να του έπαιξε άσχημο παιχνίδι, αλλά του το ξεχρέωσε με τον καλύτερο τρόπο. Ο επιθετικός από την Ακτή Ελεφαντοστού έγραψε με «χρυσά» γράμματα το όνομα του ήδη στην ιστορία του θεσμού. Στην παρθενική του συμμετοχή σε όμιλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, συμπλήρωσε το σπάνιο 6Χ6. Σκόραρε δηλαδή και στα έξι ματς των ομίλων. Έτσι έγινε μόλις ο δεύτερος που ολοκληρώνει το 6Χ6 μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο τη σεζόν 2016-17. Από κει και πέρα, μπήκε στο κλειστό κλαμπ των «διψήφιων» (δέκα γκολ), παρέα με τους Κριστιάνο Ρονάλντο (2015/16), Λιονέλ Μέσι (2016/17) και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (2019-20). Με τη διαφορά ότι ο Haller το πέτυχε πιο γρήγορα από κάθε άλλον, μόλις μετά από έξι παιχνίδια!

Ο Άγιαξ στην φάση των «16» θα αγωνιστεί κόντρα στην Μπενφίκα και ο δρόμος προς μία ακόμα εξαιρετική πορεία στην διοργάνωση είναι… ορθάνοιχτος! 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments