Αρχική Videos “H θέση της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ”

“H θέση της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ”

0

Η θέση της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Πέμπτη στο Κίεβο ο επικεφαλής της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψής του στη χώρα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Το αιφνιδιαστικό ταξίδι, που έρχεται περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και φτάνει σε μια στιγμή που Ουκρανοί αξιωματούχοι πιέζουν τη δυτική στρατιωτική συμμαχία να δώσει στο Κίεβο μια σαφέστερη πορεία προς την ένταξη. Μιλώντας στο Κίεβο μαζί με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η χώρα ανήκει στην ευρωατλαντική οικογένεια.

«Η θέση που δικαιούται η Ουκρανία είναι στο ΝΑΤΟ», είπε ο γενικός γραμματέας, «και με την πάροδο του χρόνου, η υποστήριξή μας θα σας βοηθήσει να το κάνετε αυτό δυνατό». Η κυβέρνηση της Ουκρανίας  ζήτησε επισήμως  «επιταχυνόμενη ένταξη» για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Όμως, ενώ το ΝΑΤΟ υποσχέθηκε το 2008 ότι η Ουκρανία θα γίνει τελικά μέλος, οι περισσότεροι σύμμαχοι – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ – ήταν επιφυλακτικοί.

Ενώ όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή, ορισμένα μέλη της ανατολικής πλευράς πιέζουν ώστε η συμμαχία να δώσει στο Κίεβο τουλάχιστον μια συμβολική χειρονομία ότι πλησιάζει προς το ΝΑΤΟ.  Η συζήτηση πιθανότατα θα ενταθεί ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.  Στη συνέντευξη Τύπου του στο Κίεβο, ο Στόλτενμπεργκ αναγνώρισε ότι η ηγεσία της Ουκρανίας θα θέσει το θέμα της ένταξης και των εγγυήσεων ασφαλείας στη σύνοδο κορυφής.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments