«H διάσκεψη της Ελβετίας δεν είναι σοβαρή χωρίς τη Ρωσία!»

0
Dodekanisos

Η αποκαλούμενη «διάσκεψη ειρήνης» του Βλαντιμίρ Ζελένσκι στην Ελβετία «δεν είναι σοβαρή» – μόνο πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου θα διευθετήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας John Mearsheimer.

Η σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 15-16 Ιουνίου στο Burgenstock Resort κοντά στη Λουκέρνη. Η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί στο συνέδριο, η Κίνα αρνήθηκε να συμμετάσχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει άλλα σχέδια και όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν θα παραστεί.

«Δεν είναι σοβαρό», είπε η Mearsheimer στο podcast του Αμερικανού παρουσιαστή Daniel Davis αυτή την εβδομάδα. «Αν πρόκειται να πραγματοποιήσετε μια ουσιαστική σειρά ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων όπου θα προσπαθήσετε να διευθετήσετε αυτόν τον πόλεμο, θα πρέπει να εμπλακούν οι Ουκρανοί απευθείας στις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους», είπε χαρακτηριστικά.

Από την έναρξη της σύγκρουσης το 2022, ο Mearsheimer σημείωσε ότι μόνο δύο ειρηνευτικές πρωτοβουλίες είχαν σημειώσει «ουσιαστική πρόοδο» – οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο και οι χωριστές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του τότε Ισραηλινού πρωθυπουργού Naftali Bennett.

Σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς όρους που συμφωνήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, η Ουκρανία θα είχε γίνει ένα ουδέτερο κράτος με περιορισμένο στρατό με αντάλλαγμα διεθνείς εγγυήσεις ασφάλειας. Ωστόσο, ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έπεισε το Κίεβο να αποσυρθεί από τις συνομιλίες, σύμφωνα με πολλαπλά δημοσιεύματα των ΜΜΕ και την παραδοχή του Ντέιβιντ Αραχαμία, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Ο Μπένετ ισχυρίστηκε επίσης ότι οποιαδήποτε πιθανότητα ειρήνης το 2022 τορπιλίστηκε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, οι οποίοι διέταξαν την Ουκρανία «να συνεχίσει να χτυπά [τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ] Πούτιν» και «μπλόκαρε» τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments