Η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται αθόρυβα για το ενδεχόμενο ότι, εάν η αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, οι επικριτές στο εσωτερικό και οι σύμμαχοι στο εξωτερικό θα υποστηρίξουν ότι και η Αμερική έχει αποτύχει, γράφει σε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ του το Politico. H φημολογούμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας θα έχει στόχο να ανακαταλάβει εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία στα ανατολικά και στα νότια, αν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προχωράει σύμφωνα με τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί.
Δημόσια, η ομάδα Τζο Μπάιντεν έχει προσφέρει ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία, δεσμευόμενη να τη φορτώσει με όπλα και οικονομική βοήθεια για «όσο χρειαστεί». Αλλά, εάν η φημολογούμενη ανάκαμψη της Ουκρανίας αποφέρει περιορισμένα κέρδη, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα. Από τη μια πλευρά, ορισμένοι θα πουν ότι θα υπήρχε καλύτερη πρόοδος αν η κυβέρνηση είχε δώσει στο Κίεβο όλα όσα ζητούσε, δηλαδή πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, μαχητικά αεροσκάφη και περισσότερη αεράμυνα. Η άλλη πλευρά, θα ισχυριστεί ότι η αδυναμία της Ουκρανίας αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να αναγκάσει τη Ρωσία να απομακρυνθεί εντελώς από το έδαφός της, αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ.
Αυτές οι ανησυχίες ήρθαν στην επιφάνεια πρόσφατα κατά τη διάρκεια μιας διαρροής απόρρητων πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια άκρως απόρρητη αξιολόγηση από τις αρχές Φεβρουαρίου ανέφερε ότι η Ουκρανία θα υπολείπονταν «αρκετά» από τους αντιεπιθετικούς της στόχους.
Η Ουκρανία ήλπιζε να κόψει τη χερσαία γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι πλέον επιφυλακτικοί για αυτό, σύμφωνα με δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους που γνωρίζουν την αξιολόγηση. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ελπίδες στο Πεντάγωνο ότι η Ουκρανία θα παρεμποδίσει τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας εκεί, ακόμα κι αν μια συνολική νίκη επί των πρόσφατα οχυρωμένων ρωσικών στρατευμάτων καταλήξει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.