Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Γυροειδής Αλωπεκία: Υπάρχει λύση;

Γυροειδής Αλωπεκία: Υπάρχει λύση;

0
Dodekanisos

Η απώλεια μαλλιών και η αραίωση του τριχωτού της κεφαλής είναι συχνό φαινόμενο και οι παράγοντες που την προκαλούν αρκετοί είτε πρόκειται για εποχιακή τριχόπτωση που συμβαίνει σχεδόν σε ολόκληρο τον πληθυσμό, είτε πρόκειται για την ανδρογενετική αλωπεκία που εμφανίζεται σε μεγάλο αριθμό ανδρών αλλά και κάποιων γυναικών. Υπάρχει όμως και παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από απώλεια μαλλιών και αραίωση, η γυροειδής αλωπεκία.

Ο πλαστικός χειρουργός και Επιστημονικός Διευθυντής της βραβευμένης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ως η καλύτερη κλινική μεταμόσχευσης μαλλιών στον κόσμο για το 2017, Advanced Hair Clinics, Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, μας ενημερώνει για τη συγκεκριμένη πάθηση.

Τι είναι η γυροειδής αλωπεκία;

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μία αυτοάνοση κατάσταση που προσβάλλει το 1-2% του πληθυσμού και χαρακτηρίζεται από μικρές αποψιλωτικές πλάκες στρογγυλού ή ωοειδούς σχήματος που εντοπίζονται κυρίως στα μαλλιά και στις τρίχες του γενίου . Τα δύο φύλα προσβάλλονται με την ίδια συχνότητα, ενώ συνηθέστερη είναι η εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας σε παιδιά και εφήβους. Η αυτοάνοση αιτιολογία της γυροειδούς αλωπεκίας ενισχύεται και από τη συνύπαρξή της με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως:

  • λεύκη
  • θυρεοειδίτιδα Hashimoto
  • νόσος του Adison
  • αυτοάνοση πολυενδοκρινοπάθεια
  • ατοπική δερματίτιδα
  • σύνδρομο Down

Υπάρχει θεραπεία;

Η θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας είναι επιβεβλημένη  καθώς αυτή προκαλεί έντονο stress και ψυχολογικά προβλήματα στους ασθενείς που πάσχουν, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Συνήθως η θεραπεία γυροειδούς αλωπεκίας που αποτελείται από μικρές πλάκες γίνεται με κορτικοστεροειδή, είτε τοπικά σε μορφή κρέμας, είτε με τη μορφή διηθήσεων με ενέσεις, με χρήση μινοξιδίλης, με φωτόλουτρα PUVA, με γονιδιακή θεραπεία κ.τ.λ.

Η τελευταία εξέλιξη στη θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας είναι η πολλά υποσχόμενη θεραπεία με PRP (Platelet Rich Plasma). Η θεραπεία PRP έχει χρησιμοποιηθεί επί σειρά ετών στην αντιμετώπιση τραυμάτων, εγκαυμάτων και χρόνιων ελκών, επιταχύνοντας σημαντικά την επούλωση και βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα της ουλής. Τα τελευταία χρόνια, έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, τόσο σε επίπεδο συντηρητικής αγωγής, όσο και επικουρικά σε συνδυασμό με τη μεταμόσχευση μαλλιών.

Θεραπεία PRP

Κατά τη θεραπεία PRP, γίνεται λήψη μικρής ποσότητας αίματος του ασθενούς, το οποίο φυγοκεντρίζεται, απομονώνοντας το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα του αίματος. Στη συνέχεια, τα αιμοπετάλια ενεργοποιούνται με την προσθήκη ιόντων χλωριούχου ασβεστίου με αποτέλεσμα να εκκρίνουν σημαντική ποσότητα αυξητικών παραγόντων, οι οποίοι είναι σε θέση να διεγείρουν τα αρχέγονα βλαστοκύτταρα που βρίσκονται στο τριχοθυλάκιο. Επίσης, διεγείρουν την επουλωτική δύναμη του οργανισμού σε τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων που είναι απαραίτητα για τη διαδικασία της επούλωσης και τη φυσιολογική λειτουργία του δέρματος και των εξαρτημάτων του. Η θεραπεία PRP είναι πρακτικά ανώδυνη, ενώ δεν απαιτείται τοπική αναισθησία. Η συνεδρία της θεραπείας με PRP διαρκεί 30-40 λεπτά και δεν προκαλεί ερεθισμό του δέρματος.

Στην Advanced Hair Clinics, η θεραπεία PRP εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις τριχόπτωσης και σε αλωπεκίες διαφόρων αιτιολογιών, κυρίως σε περιπτώσεις ανδρογενετικής ή διάχυτης αλωπεκίας, σε άνδρες και σε γυναίκες. Έχει επίσης εφαρμοστεί με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας, ακόμη και σε περιπτώσεις καθολικής και γενικευμένης γυροειδούς αλωπεκίας, όπου συνήθως τα αποτελέσματα των κλασσικών συντηρητικών θεραπειών είναι φτωχά. Με τη θεραπεία PRP, έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχία και έχουν εμφανίσει εξαιρετική επαναφύτρωση τριχών ακόμη και περιπτώσεις καθολικής γυροειδούς αλωπεκίας σε νεαρά άτομα με μακρό ιστορικό της νόσου, άνω των 5 ετών, χωρίς καμία προηγούμενη ανταπόκριση σε άλλες μορφές θεραπείας.

Advanced Hair Clinics

Αθήνα: (+30) 210 6980451

Κηφισιά: (+30) 210 6232220

Θεσσαλονίκη: (+30) 2310 224240

Πάτρα: (+30) 2610 226562

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments