Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Google Destination Ιnsights: Ο πρώτος μήνας του Ελληνικού τουρισμού

Google Destination Ιnsights: Ο πρώτος μήνας του Ελληνικού τουρισμού

1
from womanandhome.com
from womanandhome.com
Dodekanisos

γράφει ο Πανος Καμουτσής

Η Ελλάδα άνοιξε επίσημα τον τουρισμό στις 13 Μάιου με υψηλές προσδοκίες για την φετινή σεζόν. Ένα μήνα μετά το άνοιγμα του τουρισμού οι εξελίξεις στο διεθνές σκηνικό κάνουν πολλούς να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους.

Χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εργαλεία για την μέτρηση των τουριστικών τάσεων θα κάνω μια ανάλυση τις τρέχουσας κατάστασης.

Βασικά χαρακτηριστικά

  • Η μεγαλύτερη σε αναζητήσεις πόλη της Ελλάδας είναι η Κως.
  • Η χώρα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι η Γερμανία.
  • Ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος προορισμός παγκοσμίως για την περίοδο 14 Μαΐου με 14 Ιουνίου είναι η Ιταλία που καταγράφει άνοδο 75% στο ενδιαφέρον εκείνων που αναζητούν καταλύματα στην google.     

Σε σχέση με το 2020

Η γενική ζήτηση για την Ελλάδα κυμάνθηκε σε ασφαλώς αυξημένα ποσοστά σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020. Η αύξηση είναι μικρή και σταθερή και φαίνεται να ακολουθεί το μοτίβο του 2020. Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια περίοδο πέρσι δεν είχαν ανοίξει ακόμα οι παραδοσιακές αγορές και ήταν πολύ κοντά στην αρχή της πανδημίας.

Μεγαλύτερες αγορές

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα έρχεται από την Γερμανία. Το ενδιαφέρον από τη Γερμανία είναι πάνω από 3 φορές μεγαλύτερο από τη Γαλλία που είναι η επόμενη χώρα στη λίστα με τις περισσότερες αναζητήσεις για καταλύματα στην Ελλάδα. Τρίτη με μικρή διαφορά από την Γαλλία είναι η Πολωνία. Οι Βρετανοί παρά την μεγάλη αβαιβεότητα που επικρατεί ακόμα στη χώρα τους, δεν φαίνεται να έχουν ξεχάσει την Ελλάδα και είναι τέταρτη μεγαλύτερη αγορά σε ζήτηση για καταλύματα στις αναζητήσεις στην google. Θετική έκπληξη αποτελεί το γεγονός πως η Ιταλία είναι η πέμπτη χώρα που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον Ελληνικό Τουρισμό, μάλιστα η ζήτηση κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα με τους Βρετανούς, για την περίοδο από 14 Μαΐου ως 14 Ιουνίου 2021.

Υψηλό είναι το ενδιαφέρον για διαμονή στην Ελλάδα και από τις παρακάτω χώρες:

Ενδιαφέρον από Έλληνες για διακοπές στο εξωτερικό

Οι Έλληνες ψάχνουν για ταξίδια εντός της χώρας, αφού το κόστος στους δημοφιλής προορισμούς εντός των συνόρων είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με πέρσι. Για εκτός συνόρων ταξίδια οι Έλληνες ψάχνουν τους εξής προορισμούς:

  1. Ιταλία
  2. Κύπρος
  3. Η.Π.Α
  4. Γαλλία
  5. Τουρκία
  6. Ηνωμένο Βασίλειο
  7. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  8. Ισπανία
  9. Γερμανία
  10. Ολλανδία

Γερμανική αγορά

Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αγορά από την οποία παίρνουμε κρατήσεις είναι η Γερμανική. Το ενδιαφέρον των Γερμανών για διαμονές εκτός της χώρας τους καταγράφεται από 14 Μάη έως 14 Ιουνίου 2021 παρακάτω με βάση την ζήτηση:

  1. Ιταλία
  2. Ισπανία
  3. Αυστρία
  4. Τουρκία
  5. Ελλάδα
  6. Ολλανδία
  7. Κροατία
  8. Γαλλία
  9. Πολωνία
  10. Δανία

Γαλλική αγορά

Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με βάση τις αναζητήσεις των Γάλλων για διαμονές εκτός της χώρας τους. Το ενδιαφέρον από Γαλλία θα βοηθήσει το επόμενο διάστημα να γίνουν κρατήσεις. Η Ισπανία που είναι ανταγωνιστής μας βρίσκεται στην πρώτη θέση. 

  1. Ισπανία
  2. Ελλάδα
  3. Ιταλία
  4. Πορτογαλία
  5. Τουρκία
  6. Μαρόκο
  7. Τυνησία
  8. Βέλγιο
  9. Η.Π.Α
  10. Η.Α.Ε

Πολωνική αγορά

Στη δεύτερη θέση πίσω από την Τουρκία βρίσκεται η Ελλάδα στο ενδιαφέρον των Πολωνών. Η Πολωνική αγορά είχε σημαντικό μερίδιο στις κρατήσεις που έγιναν τον περασμένο μήνα και θεωρείται σημαντική αγορά για την Ελλάδα. Το υψηλό ενδιαφέρον θα βοηθήσει στην επόμενη περίοδο, αλλά η Τουρκία όταν ανοίξει θα πάρει σημαντικό μερίδιο της κίνησης.

  1. Τουρκία
  2. Ελλάδα
  3. Κροατία
  4. Ισπανία
  5. Αίγυπτος
  6. Βουλγαρία
  7. Ιταλία
  8. Γερμανία
  9. Αλβανία
  10. Τυνησία

Βρετανική αγορά

Αν και το ενδιαφέρον από τους Βρετανούς είναι δεδομένο τηρουμένων των αναλογίων, η κατάταξη της Ελλάδας στο ενδιαφέρον της Βρετανικής αγοράς πέφτει. Η Ισπανία είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος και θα πάρει την μερίδα του λέοντος μόλις ανοίξει πλήρως η Βρετανία.

  1. Ισπανία
  2. Η.Π.Α
  3. Ιρλανδία
  4. Ελλάδα
  5. Πορτογαλία
  6. Ιταλία
  7. Τουρκία
  8. Γαλλία
  9. Η.Α.Ε
  10. Τζέρσεϊ

Ιταλική αγορά

Το ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα επανέρχεται δυναμικά στην Ιταλία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των Ιταλών. Και αυτό θα βοηθήσει τον τουρισμό να ανέβει, κυρίως τον Αύγουστο που είναι ο αγαπημένος μήνας για τις διακοπές των Ιταλών. 

  1. Ισπανία
  2. Ελλάδα
  3. Γαλλία
  4. Κροατία
  5. Η.Π.Α
  6. Βρετανία
  7. Αυστρία
  8. Η.Α.Ε
  9. Μάλτα
  10. Γερμανία

Γενική εκτίμηση για το επόμενο διάστημα (2 έως 6 εβδομάδες)

Η γενική εκτίμηση από αυτή τη γρήγορη ματιά στο google destination insights, επιβεβαιώνει τα όσα βλέπουμε να έχουν παγιωθεί τον τελευταίο χρόνο. Η ζήτηση για διακοπές αναμένεται να τονωθεί από τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου όπως και το 2020.

Οι Ευρωπαίοι κινούνται ολοένα και περισσότερο προς την κοινή πολιτική συνόρων και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί φαίνεται να αίρονται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ζώνης Σένγκεν. Παρά την μεγάλη απουσία της Βρετανίας από τον τουρισμό της Ελλάδας η σεζόν θα ανοίξει από τα τέλη Ιουλίου καθώς κορυφώνεται το καλοκαίρι και η ζήτηση για διακοπές.

Για την ώρα βέβαια οι κρατήσεις είναι ακόμα σε χαμηλό επίπεδο και η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη δεδομένης και της κατάστασης της πανδημίας. Τα μηνύματα από τις μεγάλες αγορές είναι μάλλον θετικά για την περίοδο που εξετάζουμε, αν και πρέπει να κάνουμε ρεαλιστικές και συγκρατημένες εκτιμήσεις για την συνέχεια της σεζόν.  

Το βέβαιο είναι πως αν δεν υπάρξει ανάγκη για νέους περιορισμούς και lockdown η σεζόν δείχνει να έχει δυναμική να τραβήξει μέχρι μέση Νοεμβρίου, κάτι που θα εξαρτηθεί βέβαια από πολλούς παράγοντες.

 

 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] τις προγραμματισμένες πτήσεις για την χώρα μας. Σε πρόσφατο άρθρο του news12.gr παρουσιάσαμε τις τάσεις στην ζήτηση για διαμονές κατά […]