Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Γιατί προωθεί τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα η οικογένεια Μητσοτάκη;

Γιατί προωθεί τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα η οικογένεια Μητσοτάκη;

0
Dodekanisos

Η “αγάπη” του πρωθυπουργού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γενικά αλλά και για τις ανεμογεννήτριες ειδικά είναι γνωστή.

Από την πρώτη στιγμή τις διακυβέρνησης του έγινε ξεκάθαρο πως θα κλείσουν 14 λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ για να αντικατασταθούν από ένα “δάσος” ανεμογεννητριών ως το 2024. Αμέσως μετά προωθήθηκε το σχέδιο εγκατάστασης τριών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 486 MW, από 106 μεγάλες ανεμογεννήτριες (ύψους 150 έως 198,5 μέτρων) στα νησάκια Κουνούποι, Σύρνα, Πλακίδια, Μεσονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Παχειά Ανάφης, Μακρά, Λιάδι, Κίναρος, Λέβιθα, Οφιδούσσα, Κανδελιούσσα, Περγούσσα, Παχειά Νισύρου, που ανήκουν στους Δήμους Νισύρου, Αστυπάλαιας, Λέρου και Ανάφης.

Έξαλλου ο ίδιος έχει πει αρκετές φορές πως αποτελεί στόχο του να μετατραπεί η Ελλάδα σε… μπαταρία της Ευρώπης. Ναι, ακριβώς αυτές τις λέξεις χρησιμοποίησε ο ίδιος και μάλιστα σε περισσότερες από μια περιπτώσεις, κάτι που έγινε στόχος πολλών αρνητικών σχόλιων, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από πολλούς πολίτες που αντιδρούν σε αυτό το ενδεχόμενο.

Οικογενειακή υπόθεση Μητσοτάκη οι ανεμογεννήτριες

Πέρα από τον πρωθυπουργό όμως υπάρχουν και άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειας Μητσοτάκη που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα με τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα. Για παράδειγμα η αδελφή του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, είναι επικεφαλής της οργάνωσης Convergences Greece Forum, που πριν τις μεγάλες πυρκαγιές έλαβε επιχορήγηση ύψους €130.000 για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων στην εγκατάσταση Αιολικών έργων. 

Σύμφωνα με το έγγραφο που αναρτήθηκε στη “ΔΙΑΥΓΕΙΑ” το διοικητικό συμβούλιο του “Πράσινου Ταμείου” που έχει δημιουργηθεί για την προώθηση της πράσινης ενεργείας επέλεξε την οργάνωση Convergences Greece Forum και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO/ISD) «σε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης κοινής πρωτοβουλίας ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ και EPLO/ISD για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων στην εγκατάσταση Αιολικών έργων, με τρόπο ισόρροπο και κοινά αποδεκτό, η ανάγκη για οργανωμένα επόμενα βήματα είναι ιδιαίτερα επιτακτική: οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, με σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές, και πολιτικές διαστάσεις, ενώ οι πιέσεις από την ΕΕ είναι πολύ πιθανό να ενταθούν (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) μέσω παρεμβάσεων προς την Κομισιόν των αντιτιθέμενων. Η παρούσα πρόταση προγράμματος αποσκοπεί στην ανάπτυξη των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με παράλληλη διασφάλιση του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συναίνεσης και τη διατήρηση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, καθώς και την διατύπωση προτάσεων για το ενδεδειγμένο μίγμα λύσεων και τεχνολογιών».

Πυρά κατά Μητσοτάκη για τα αιολικά πάρκα από όλες τις πλευρές

Το γεγονός πως η οικογένεια Μητσοτάκη φαίνεται να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προώθηση των ανεμογεννητριών και η φιλική σχέση που διατηρεί με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο έχει αποτελέσει πολλές φορές την αιχμή του δόρατος στην κριτική που ασκεί μερίδα της αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης αναφέρεται συχνά πυκνά στο γεγονός αυτό δίνοντας την προσωνυμία “ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Α.Ε” ενώ από τις πυρόπληκτες περιοχές η Φ. Γεννηματά από το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για “ΜΑΞΙΜΟΥ Α.Ε”.

Τα πυρά όμως δεν έρχονται μόνο εκ αριστερών της Νέας Δημοκρατίας αλλά και εκ δεξιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δημοσιεύσεις του Γ. Τράγκα. Ο Γ. Τργκας ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί ευθέως τον Κ. Μητσοτάκη ως ηθικό αυτουργό για τις πυρκαγίες και συνδέει άμεσα τις πυρκαγίες με τα οικονομικά συμφέροντα φίλων του πρωθυπουργού. Δείτε τι αναφέρει σε σχετικά αποσπάσματα στο άρθρο του:

Επιβεβαιώνομαι πλήρως σε όσα γράφω, από τις πληροφορίες που διαρρέουν για την προώθηση των αιολικών πάρκων, από συγγενείς και φίλους του ίδιου του Μητσοτάκη που πρόκειται να θησαυρίσουν από την εγκατάσταση και εκμετάλλευση των γερμανικών ανεμογεννητριών στις καιόμενες εκτάσεις.

Μάλιστα, μπροστάρης για τα αιολικά πάρκα είναι η αδερφή του, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, η οποία τοποθετήθηκε από τον Κυριάκο για να κάμψει τις αντιδράσεις των κατοίκων για την άφιξη των γερμανικών ανεμογεννητριών. Η οικογένεια Μητσοτάκη, από την εποχή της Siemens και τις “κοινωνικές σχέσεις” με τον αποδράσαντα Μιχάλη Χριστοφοράκο έως και σήμερα, δουλεύει πάντα για τα γερμανικά συμφέροντα. Μια φορά “ξέφυγε” και έκανε δουλειά με την ιταλική μαφία: Με τον Παντσαβόλτα και την Καλτσεστρούτσι.

Καλώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση να παραιτηθούν άμεσα. Έκαψαν τη χώρα. Μεγάλωσαν την απελπισία των Ελλήνων και με τη συνολική πολιτική συμπεριφορά τους, προωθούν τα συμφέροντα των Γερμανών βιομηχάνων και των ντόπιων φίλων της οικογένειας Μητσοτάκη. Η Ελλάδα δεν θα γίνει ποτέ προτεκτοράτο της Γερμανίας και της οικογένειας, η οποία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, πληγώνει τη Δημοκρατία και προξενεί εθνικές καταστροφές.

Πως θα διαχειριστεί ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ την κακή εικόνα που αναδύεται από την σχέση με τις ανεμογεννήτριες;

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου ψάχνει τρόπους να ανατρέψει την κατάσταση και κυρίως την δυσφορία που προκύπτει από την σύνδεση της οικογένειας Μητσοτάκη με τις ανεμογεννήτριες. Δεν ήταν τυχαίο πως στην συνέντευξή τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός επιχείρησε να συνδέσει τις αντιδράσεις με για τις ανεμογεννήτριες με τις αντιδράσεις για το… εμβόλιο.

https://www.youtube.com/watch?v=Lu_hPsuqTAo

Οι spin doctors του Μαξίμου φαίνεται πως επιχειρούν να εντάξουν όλα αυτά στη σφαίρα των θεωριών συνομωσίας ώστε να μην αρχίσουν να πλήττουν την εικόνα του πρωθυπουργού εκεί που πραγματικά πονάει. Δηλαδή στο μέσο ψηφοφόρο της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως τον ηλικιωμένο, που στην ουσία έκανε την διαφορά στις τελευταίες εκλογές. Και αν κρίνουμε από την κινητικότητα των τελευταίων ημερών στις κατά τόπους ΝΟΔΕ ότι έχουμε μπει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο και ας λέει ο Μητσοτάκης πως θα εξαντλήσει την τετραετία…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments