Διάβασα την είδηση περί κατασκευής κλειστού γυμναστηρίου στο ιερό νησί της Πάτμου και θα ήθελα να εκφράσω και δημόσια για μια ακόμα φορά κάποιους προβληματισμούς που έχουν να κάνουν με τα έργα αθλητικών υποδομών στο νησί μας.
Η μεγάλη μου απορία εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι με ποιο κριτήριο γίνονται τα έργα αθλητικής υποδομής στα νησιά μας; Υπάρχει άραγε; Έχει γίνει ποτέ χαρτογράφηση της περιοχής του Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να αποσαφηνίσουμε τι ταιριάζει στο κάθε νησί να γίνει και ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες;
Θυμάμαι κάποτε ότι τα γήπεδα 5Χ5 (που ήταν της μόδας), ξεφύτρωναν παντού. Σε βουνά, σε πεδιάδες, μέσα σε πόλεις, κοντά στην θάλασσα… Παντού όμως. Το αποτέλεσμα είναι βέβαια γνωστό. Τα πιο πολλά από αυτά, αυτή τη στιγμή ρημάζουν και είναι επισκέψιμα μόνο …από τα ζωντανά.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα… Το κλειστό της Σύμης, το 50αρι κολυμβητήριο της Καλύμνου που μου έρχονται πρόσφατα στο μυαλό. Γιατί έπρεπε να γίνει κλειστό στη Σύμη και όχι για παράδειγμα ένα ναυταθλητικό κέντρο μιας και μιλάμε για ένα κατεξοχήν ναυτικό νησί; Στην Κάλυμνο γιατί η πισίνα έπρεπε να είναι 50αρα από τη στιγμή που δεν είναι εφικτό να συντηρηθεί και επιπρόσθετα δεν πρόκειται να γίνουν Ολυμπιακοί αγώνες εκεί (βολευόταν η κατάσταση και με την 25αρα).
Παραδείγματα για προβληματισμό δίνω χωρίς να σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να συμφωνήσουν μαζί μου. Και για να επανέλθω στο προκείμενο, αν στην Πάτμο υπάρχουν τόσοι πολλοί νεαροί και νεαρές που παίζουν μπάσκετ και είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη (περισσότερο από άλλες πόλεις της Δωδεκανήσου) να στεγαστούν σε ένα κλειστό (και δεν βολεύονται σε ένα καλοδιατηρημένο ανοιχτό), τότε πάω πάσο…
Δεν γίνεται όμως σε όλα τα νησιά να παίζουν ποδόσφαιρο και μπάσκετ και να αξιώνουν κλειστά γυμναστήρια και σύγχρονα γήπεδα. Δεν γίνεται αυτό.Ο κάθε τόπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και υπάρχουν ένα σορό άλλες αθλητικές δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν και να “δέσουν” καλύτερα με την εκάστοτε περιοχή. Ένα σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο, με την έννοια της “βαριάς κατασκευής” (αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω) για ορισμένα νησιά ίσως να είναι και πολυτέλεια.
Είναι άμεσα απαραίτητη η ….αθλητική χαρτογράφηση της Περιφέρειας μας. Τι πραγματικά ταιριάζει σε κάθε νησί να γίνει; Τι δένει με την καθημερινότητα αλλά και με την ιδιομορφία του κάθε νησιού; Δεν είναι δύσκολο και αν θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να αναπτύξουμε σωστά τον αθλητισμό μας, πρέπει να το δούμε άμεσα…