Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Γιατί κατήγγειλε τον Δήμαρχο Χάλκης εξηγεί ο κ. Ασκληπιός Μαρκάκης

Γιατί κατήγγειλε τον Δήμαρχο Χάλκης εξηγεί ο κ. Ασκληπιός Μαρκάκης

0
Dodekanisos

Εξηγήσεις με επιστολή του,δίνει για την ενέργειά του να καταγγείλει  τον δήμαρχο Χάλκης κ. Μ. Πατρό, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ασκληπιός Μαρκάκης και τονίζει ότι στο νησί λειτουργεί παράνομα χωματερή με ευθύνη του δήμου.

Στην επιστολή του αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

“Αξιότιμοι Κύριοι,
Το 2011 ο σημερινός Δήμαρχος του νησιού μας, υπό τη πίεση υψηλών προστίμων από το Ελληνικό  Κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και με χρηματοδότηση των προαναφερομένων αρχών, αναγκάστηκε να κλείσει την παράνομα λειτουργούσα μέχρι τότε χωματερή, που βρισκόταν σε απόσταση τριών και πλέον χιλιομέτρων από τον οικισμό.

Το νόημα της πίεσης μέσω των υψηλών προστίμων, και της χρηματοδότησης του κλεισίματος των παρανόμων χωματερών, ήταν να αναγκαστούν οι Δήμοι, κλείνοντας τις παράνομες χωματερές, να αναζητήσουν κάποια απο τις σύννομες και συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο λύσεις διαχείρησης των απορριμμάτων τους.

Ο σημερινός Δήμαρχος Χάλκης αντί να αναζητήσει μια μόνιμη και σύννομη λύση,έκλεισε τη παράνομη χωματερή που λειτουργούσε σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τον οικισμό, και άνοιξε μια νέα, επίσης παράνομη, δίπλα στον οικισμό, δημιουργώντας δίπλα στα σπίτια μία μέγάλη  εστία μόλυνσης και μιά μεγάλη πληγή του περιβάλλοντος, η οποία αποτελεί δυσφήμηση για το νησί μας, και θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να επουλωθεί, οταν σταματήσει η ρίψη των απορριμμάτων, που συνεχίζεται απτόητη μέχρι και σήμερα.

Για τη συγκεκριμένη απόλυτα λανθασμένη και παράνομη ενέργεια, η Δημοτική αρχή δεν ενημέρωσε, ούτε συνεννοήθηκε για το παραμικρό, όλα αυτα τα πέντε και πλέον χρόνια που έχουν  μεσολαβήσει.

Δεν έκανε τη παραμικρή διαβούλευση με τους κατοίκους, οι οποίοι ειναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αντίθετοι.
Δεν έλαβε καμμία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν έλαβε τη παραμικρή αναγκαία άδεια από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή, όπως Υγειονομική  Υπηρεσία, Αρχαιολογικη Υπηρεσία, Πολεοδομία, Αστυνομία, Λιμενικες Αρχές, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ή οποιαδήποτε άλλη συναρμόδια αρχή.
Η διαρκής νοοτροπία των αυθαιρέτων ενεργειών, χωρίς διαβούλευση και χωρίς διαφάνεια, δυστυχώς οδηγεί σε τέτοια αδιέξοδα, και στην απομόνωση της Δημοτικής Αρχής.

Ο Δήμαρχος πήγε πολύ νωρίς το πρωί προχθές Δευτέρα 20/09/2017 στο ελικοδρόμιο, προφανώς για να μη γίνει αντιληπτός, και με τη βοήθεια του μεγάλου εκσκαπτικού μηχανήματος του Δημου, έσπρωξε προς τη θάλασσα τους εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών, που ήταν συσσωρευμένοι στο οροπέδιο δίπλα στο ελικοδρόμιο.

Τα σκουπίδια αυτα υπολογίζαμε να μεταφερθούν σταδιακά προς τον ΧΥΤΑ Ρόδου, όταν μπει σε εφαρμογή η ολοκληρωμένη λύση που έχουμε προτείνει για τη μεταφόρτωση των σκουπιδιών της Χαλκης.

Με την αυθαίρετη και παράνομη προχθεσινή πράξη του, ο Δήμαρχος καταργούσε οριστικά τη δυνατότητα μεταφοράς τους, αφού ειναι αδύνατον πλέον να ανασυρθούν απο τη πλαγιά του λόφου μεχρι τη θάλασσα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι εκατοντάδες αυτοί τόνοι σκουπιδιών, προστιθέμενοι στους προηγούμενους των πέντε τελευταίων ετών, επιβαρύνουν το ήδη ταλαιπωρημένο και μολυσμένο περιβάλλον σε πολύ μεγάλο βαθμό και αναίτια, αφού μπορούσαν να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ, οπως προείπα,  μόλις ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς.

Προχθές το πρωί, καθώς πήγαινα προς τη δουλειά του, αντιλήφθηκα απο μακριά τις κινήσεις του δημοτικού εκσκαπτικού μηχανήματος, που έσπρωχνε τα σκουπίδια και όπως είχα  υποχρέωση, τηλεφώνησα στον Αστυνομικό Σταθμό Χάλκης, ζητώντας να παρέμβουν για να σταματήσει το παράνομο σπρώξιμο ως σκουπιδιών προς η θάλασσα.

Οι Αστυνομία έκανε αμέσως τη δουλειά της, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις της και η συνέχεια του επεισοδίου ειναι σε όλους πλέον γνωστή.
Διαβάζοντας και εγώ τις δηλώσεις που έκανε ο Δήμαρχος Χάλκης στα ΜΜΕ της Ρόδου, και επειδή αφορούν τόσο εμενα προσωπικά, όσο και το σύνολο των κατοίκων της Χάλκης, επιτρέψτε μου να συμβάλω στην αποκατάσταση της αλήθειας.

Ο Δήμαρχος Χαλκης στις γραπτές δηλώσεις του μετά το επεισόδιο, ευχαριστεί τον κ. Εισαγγελέα για την “ περιβαλλοντική του ευαισθησία “!!! Θα θέλαμε να μας πληροφορήσει ο Δήμαρχος από ποιά στοιχεία συμπεραίνει την “ περιβαλλοντική ευαισθησία “ του κ. Εισαγγελέα; Του παρέθεσε φωτογραφικό υλικό της βρωμερής χωματερής του;

Τον ενημέρωσε ότι αυτός ο παράνομος σκουπιδότοπος λειτουργεί επί πέντε και πλέον χρόνια; Τον ενημέρωσε ότι για αυτή την πεντάχρονη παρανομία του, δεν διαθέτει ούτε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε κάποια άδεια απο τις συναρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες;

Ο Δήμαρχος ζήτησε, όπως πληροφορήθηκα την παραιτησή μου από Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και τη ανεξαρτητοποίησης μου απο την πλειοψηφούσα παράταξη.
Αντιλαμβάνομαι τους λόγους που θα ήθελε να μην είμαι σε αυτή τη θέση, γιατί από την ημέρα που με εξέλεξαν Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Μάρτιο του 2017, παρά την αντίθετη επιθυμία του Δημάρχου, πολλά πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο, σε σχεση με αυτά που συνέβαιναν τα προηγούμενα 2,5 χρόνια, όπως:

– Σταμάτησαν οι παράνομες τηλεφωνικές συνεδριάσεις και οι εικονικές απαρτίες και πλειοψηφίες.
– Άρχισαν να μαγνητοφωνούνται οι συνέδριάσεις και να τηρούνται πλήρη πρακτικά ενώ τα 2,5 προηγούμενα χρόνια δεν μαγνητοφωνήθηκε καμμία, παρα,την ύπαρξη του σχετικού μηχανισμού.

– Οι σύμβουλοι παίρνουν γραπτές επεξηγηματικές εισηγήσεις γιά όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που δεν είχαν πάρει ποτέ.
– Λόγω της έλλειψης μαγητοφωνημένων πρακτικών και της πλημμελούς τήρησης των γραπτών, ο Δήμαρχος έγραφε τις αποφάσεις και τις αναρτούσε στο “Διαύγεια “ όπως ήθελε και τον βόλευε.

Διακόπτω τη παράθεση των αντιδεοντολογικών, παράτυπων και παράνομων πράξεων και παραλήψεων του σημερινού Δημάρχου Χαλκης, μη επιθυμώντας να καταχραστώ τον χώρο της εφημερίδας σας, διότι σε άλλη περίπτωση η παράθεση των ανάλογων πράξεων και παραλήψεων  του, θα απαιτούσαν ολόκληρες σελίδες.

Τελειώνοντας, αφ’ ενός θα ήθελα να παρακαλέσω τον Δήμαρχο Ροδου κ. Χατζηδιάκο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη ταχύτερη δυνατή λήψη της σχετικής απόφασης για την αποδοχή της μεταφοράς των απορριμμάτων της Χάλκης στον ΧΥΤΑ Ρόδου και αφ’ ετέρου θα ήθελα να σας διβεβαιώσω, οτι εμείς οι κάτοικοι της Χαλκης, προσπαθούμε ακατάπαυστα να κανουμε το νησί μας ομορφότερο και πιό φιλόξενο, σεβόμενοι και εκτιμώντας τη μοναδική κληρονομιά που μας κληροδότησαν οι προηγούμενοι από εμάς, δηλαδή ενα νησάκι ανυπέρβλητης  ομορφιάς, υψηλού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, μεγάλης πολιτιστικής παράδοσης που χάνεται στους αιώνες, και σημερινούς ζεστούς και φιλόξενους κατοίκους.

Ευχαριστώντας σας για τη φιλοξενία,
Με εκτίμηση
Ασκληπιός Μαρκάκης
Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκης.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments