Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Να γιατί η Βρετανία μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα

Να γιατί η Βρετανία μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα

1
πηγή φωτογραφίας: theweek.co.uk
πηγή φωτογραφίας: theweek.co.uk
Dodekanisos

Φιλελεύθερη στροφή στην πολιτική της αντιμετώπισης της πανδημίας

«Αυτή η πανδημία δεν έχει τελειώσει και θα συνεχίσουμε να προχωρούμε με προσοχή. Αλλά είμαστε όλο και πιο σίγουροι ότι το σχέδιό μας λειτουργεί και ότι μπορούμε σύντομα να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο, που θα βασίζεται στα θεμέλια της προσωπικής ευθύνης και της κοινής λογικής παρά στις ωμές παρεμβάσεις μέσω απαγορευτικών διατάξεων και κανονισμών».

Στην παραπάνω αποστροφή του λόγου του, ο νέος Υπουργός Υγείας της Βρετανίας Sajid Javid, δίνει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Βρετανική Κυβέρνηση από εδώ και στο εξής. Σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία όπως η Βρετανία η ελευθερία του ατόμου και το δικαίωμα της προσωπικής επιλογής αποτελούν τον θεμέλιο λίθο. Για τους Βρετανούς πλέον είναι πιο σημαντικό να επανέλθει η κανονικότητα στην κοινωνία χωρίς κανένα απολύτως διαχωρισμό, κάτι που ξέρουν από την ιστορία τους πως είναι ο μόνος τρόπος να συνυπάρξουν τόσοι πολλοί και τόσο διαφορετικοί άνθρωποι αρμονικά.

Χρησιμοποιώντας τα οικονομικά της “όπλα” από το Brexit

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η Βρετανία, μετά το Brexit, δεν χρειάζεται να δίνει κανένα λογαριασμό για την νομισματική της πολιτική στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα ή για τη διαμόρφωση των προϋπολογισμών της στην Ευρώπη. Έτσι με αυτά τα οικονομικά “όπλα” αύξησαν τα διαθέσιμα κεφάλαια που προορίζονται για την δημόσια υγεία κατά 60 δισεκατομμύρια από την προηγούμενη περίοδο στο αστρονομικό ποσό των 212 δισεκατομμυρίων λιρών. 

 

Πλήρες άνοιγμα παρά τις προβλέψεις για 100,000 κρούσματα την ημέρα

Με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων και με τα στοιχεία της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Αγγλίας να δείχνουν πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι ουσιαστικά ακίνδυνη, η Βρετανία επιστρέφει στην λογική της φυσικής ανοσίας της “αγέλης”. Μπορεί σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα να παραξενευόμαστε για τέτοιες επιλογές, ιδιαίτερα όταν μαθαίνουμε από τα πιο επίσημα χείλη ότι περιμένουν πάνω από 100,000 κρούσματα ημερησίως μέσα στο καλοκαίρι, αλλά η Βρετανία δεν είναι τυχαία ανάμεσα στις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου.

Έτσι την ώρα που εμείς βαφτίζουμε, εν μέσω πανδημίας, το κλείσιμο δομών υγείας ως “συγχώνευση” και επιβάλουμε μέτρα διαχωρισμού που θυμίζουν την μαύρη περίοδο του απαρτχάιντ, οι Βρετανοί διαλέγουν τον σωστό δρόμο. Την υπεύθυνη πολιτική στάση που προάγει την συνοχή της κοινωνίας και κατ’ επέκτασιν την μοναδική λύση στο πρόβλημα που λέγεται πανδημία. Κάτι που η φιλελεύθερη κοινωνία της Βρετανίας εκτιμά, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να κρατά μια υπεύθυνη στάση. Έτσι λειτουργούν για δεκαετίες στην Βρετανία, έχοντας αναπτύξει μια κουλτούρα που προφανώς έχει τα σωστά αποτελέσματα στα πλαίσια της κοινωνίας τους.  

Η πρώτη χώρα στον Δυτικό κόσμο που επιστρέφει έμπρακτα στην κανονικότητα

Έτσι λοιπόν, οι Βρετανοί ανοίγουν τα πάντα χωρίς κανένα περιορισμό ή πίεση στην κοινωνία και δείχνουν έμπρακτα την απόλυτη εμπιστοσύνη στους πολίτες. Αυτή η κίνηση σίγουρα έχει και πολιτική χροιά, καθώς η κυβέρνηση του Boris Johnson έχει δεχτεί έντονη κριτική εντός και εκτός της χώρας για τους χειρισμούς της κατά την περίοδο της πανδημίας. Πάρα την κακή κριτική στο ξεκίνημα της πανδημίας, η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στον Δυτικό κόσμο που επαναφέρει την πλήρη κανονικότητα βάζοντας τον covid στη σωστή του διάσταση, δηλαδή σε αυτή της απλής εποχικής γρίπης. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] έχουμε γράψει ξανά και στο News12.gr ο κυβερνητικός σχεδιασμός στην Βρετανία στοχεύει […]