Αρχική Videos Γιατί δεν θέλουν τη δημόσια εξέταση της Von Der Leyen;

Γιατί δεν θέλουν τη δημόσια εξέταση της Von Der Leyen;

0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου έκλεισε την πόρτα σε μια δημόσια κατ’ αντιπαράθεση εξέταση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον προσωπικό της ρόλο στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με την Pfizer, σύμφωνα με τα όσα γράφει το Politico. To θέμα έχει να κάνει την ανταλλαγή μηνυμάτων με τον  Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Albert Bourla. Σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών της Διάσκεψης των Προέδρων, η οποία περιλαμβάνει τους επικεφαλής όλων των πολιτικών ομάδων και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου,  οι ηγέτες αρνήθηκαν το αίτημα να παραστεί σε δημόσια ακρόαση. Αντίθετα, αποφάσισαν να ζητήσουν από τη φον ντερ Λάιεν να απαντήσει σε ερωτήσεις ιδιωτικά κάποια στιγμή στο μέλλον.

Το Politico γράφει πως «πρόκειται για μια ειρωνική ανατροπή δεδομένου ότι η διαμάχη γύρω από τις διαπραγματεύσεις της von der Leyen με την Pfizer επικεντρώθηκε ακριβώς στην έλλειψη διαφάνειας. Τώρα, όποιες συζητήσεις θα γίνουν τελικά θα γίνουν μπροστά σε υψηλόβαθμους ευρωβουλευτές και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας».

Προσθέτει επίσης πως «η απόφαση αποτελεί ήττα για την ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον COVID-19, με επικεφαλής τη Βελγίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Kathleen Van Brempt, η οποία είχε πιέσει την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola στην πρόσκληση της von der Leyen».

Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Robert Roos, συντονιστής της επιτροπής COVID , την χαρακτήρισε «επαίσχυντη απόφαση».

«Η Φον ντερ Λάιεν διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με χρήματα των φορολογουμένων της ΕΕ. Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να είμαστε σε θέση για να λογοδοτήσει. Μια μυστική συνάντηση στο παρασκήνιο μόνο με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων δεν είναι λογοδοσία», είπε.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments