Αρχική Αθλητικά νέα Γιάννης Φλεβάρης: Διαβούλευση με εργατικό κέντρο

Γιάννης Φλεβάρης: Διαβούλευση με εργατικό κέντρο

0
Dodekanisos

«Μαζεύω τα σύνεργά μου… όχι γιατί κουράστηκα να δουλεύω, δεν κουράστηκα, μα ο ήλιος βασίλεψε» γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης στην αναφορά στον Γκρέκο.
Μοιάζουν οι γραμμές αυτές, επίκαιρες όταν μπαίνει κανείς στο Εργατικό Κέντρο της Ρόδου, γνωρίζοντας ότι στην δύσκολη αυτή στιγμή για όλο τον κόσμος, οι εργαζόμενοι του τόπου μας, διατηρούν την δύναμή τους αλλά δεν εργάζονται στην πλειοψηφία τους λόγω των γνωστών μέτρων.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους φορείς ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου, μεταφέροντας την συμπαράσταση και την στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου σε όλους εργαζομένους.

Ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος ευχαρίστησε τον κ. Φλεβάρη για την παρουσία του στην καρδιά του εργατικού κινήματος και για το ενδιαφέρον και την υποστήριξη της Περιφερειακής Αρχής στα αιτήματα και στις διεκδικήσεις του Κέντρου.
Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα ικανοποιητικά τα Κυβερνητικά μέτρα όσον αφορά τις εξαγγελίες για τους εργαζομένους μιλώντας όχι από πολιτικής άποψης αλλά ως συνδικαλιστής και εκπρόσωπος του εργατικού κινήματος στην Ρόδο αφού κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το θετικό τους πρόσημο και πρέπει να ενισχυθούν και να συμπληρωθούν με τις προτάσεις του εργατικού κινήματος.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης και της συνεργασίας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τίθεται σειρά από ζητήματα βελτιωτικών παρεμβάσεων. Ζητείται η συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ώστε το σύνολο των εργαζομένων στο νησί της Ρόδου και γενικότερα σε όλο το Νότιο Αιγαίο και στην χώρα μας, να λάβουν το έκτακτο βοήθημα και να τύχουν της προστασίας που παρέχει η Κυβέρνηση με ενισχυτικά μέτρα.
Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ανέφερε στον Αντιπεριφερειάρχη ότι το Ε.Κ.Ρ. βρίσκεται σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού δημιουργεί συμμαχίες και ενδυνάμωση των εργατικών διεκδικήσεων. Έχει καθιερωθεί καθημερινή συνδιάσκεψη μέσω Skype με τους ομολόγους του προκειμένου να υπάρχει συντονισμός και επεξεργασία των αιτημάτων και των εργατικών διεκδικήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19.
Μέρος της διάσκεψης παρακολούθησε ο κ. Φλεβάρης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία και την χρήση των νέων τεχνολογιών υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για την περιοχή της Ρόδου και γενικά για τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το Ε.Κ.Ρ επεξεργάζεται σειρά σημαντικών προτάσεων ώστε να εξασφαλίσει πλήρη κάλυψη στο σύνολο των εργαζομένων.
Ζητάει την επέκταση του μέτρου του επιδόματος ή παράταση της δίμηνης χορήγησης επιδόματος ανεργίας στους μακροχρόνια ανέργους και στους εργαζόμενους που δεν κατάφεραν την προηγούμενη περίοδο να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας. Επίσης το ίδιο πρέπει να εφαρμοστεί σε όσους η ανεργία έχει λήξει πριν τον Δεκέμβριο για αντίστοιχους λόγους.
Σημαντικότατο αίτημα στο οποίο ζητείται η στήριξη της Περιφέρειας είναι να υπάρξει ειδική μέριμνα για να δοθεί το επίδομα της οικονομικής ενίσχυσης στους εργαζόμενους στην οικοδομή και στα συναφή επαγγέλματά της. Τα επαγγέλματα της οικοδομής είναι πολλά, όπως οικοδόμοι, σοβατζήδες, σιδεράδες, πλακατζήδες, ελαιοχρωματιστές, εργαζόμενοι σε συνεργεία και πολλοί άλλοι και δέον είναι να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι.
Ο κ. Εγγλέζος μετέφερε στον κ. Φλεβάρη για να υποστηριχθεί το θέμα αυτό από την Περιφερειακή Αρχή και τον Περιφερειάρχη ότι με ημερομηνία 20-03-2020 το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου απευθύνει στην Κυβέρνηση κοινό αίτημα με τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης ώστε τα παραπάνω ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους να ικανοποιηθούν για να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη. Έτσι το σύνολο των εργαζομένων θα συμπεριληφθούν στα μέτρα αυτά.
Μια ιδιαίτερη επισήμανση και έκκληση του Προέδρου και του Ε.Κ.Ρ. αφορά την τήρηση του ωραρίου και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των υπαλλήλων που εξακολουθούν να εργάζονται σε επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές όπως τα Σούπερ Μάρκετ. Η αγοραστική κίνηση έχει αυξηθεί πολύ λόγω της εξελισσόμενης κρίσης του νέου κορωνοϊού και υπάρχει τεράστια εργασιακή πίεση. Καλούνται οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες στον τομέα αυτό αλλά και στους υπόλοιπους όπου τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, να τηρούν το ωράριο εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων και εάν χρειάζονται επιπλέον ενίσχυση να προβούν σε νέες προσλήψεις και αύξηση του προσωπικού τους με προσφορά θέσεων εργασίας, έστω και προσωρινά και όχι σε επέκταση και επιβάρυνση του ωραρίου των υπαλλήλων τους. Όλοι μαζί με καλή συνεργασία, αλληλεγγύη και αλληλοκατανόηση πρέπει να ξεπεράσουμε την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση.
Μετέφερε επίσης την άποψή του ως συνδικαλιστής ότι κυριαρχεί η αίσθηση στο Ε.Κ.Ρ. ότι η Κυβέρνηση αφουγκράζεται και ακούει τα αιτήματα του Κέντρου σε αυτή την δύσκολη συγκυρία και υπάρχει ανοιχτός διάλογος συνεννόησης και διαβούλευσης. Είναι σημαντικό ο κάθε εργαζόμενος να γνωρίζει ότι κάποιος υπεύθυνος και αρμόδιος θα δώσει λύσεις και αν μη τι άλλο ακούει τα προβλήματά του και προσπαθεί. Αυτό ισχύει σαφώς και για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που με την πρωτοβουλία της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς πρωτοπορεί και δημιουργεί συνθήκες για θετικά αποτελέσματα στις διεκδικήσεις. Το γεγονός αυτό ανέφερε και σε συναδέλφους του σε άλλα Εργατικά Κέντρα.
Ο κ. Εγγλέζος προσέφερε στον κ. Φλεβάρη το βιβλίο – λεύκωμα με τα «70 χρόνια ιστορίας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου» του δημοσιογράφου Μ. Μαστή. Ο κ. Φλεβάρης τον ευχαρίστησε και δήλωσε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και ότι η συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο το αποδεικνύει.
Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ. εξέφρασε την επιθυμία να μεταφερθεί προς την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη η αγωνία των εργαζομένων και των οικογενειών τους για την κρισιμότητα της κατάστασης. Υπάρχει μεγάλη θέληση να τους εκπροσωπήσει επάξια το Ε.Κ.Ρ. η Διοίκησή του για να μην μείνει καμία κατηγορία εργαζομένων εκτός των μέτρων υποστήριξης και οικονομικής ενίσχυσης. Όπως ανέφερε στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Φλεβάρη, είναι ενδεικτικό ότι μέχρι αργά το βράδυ υπάρχει επικοινωνία και κλήσεις από εργαζομένους, που επιζητούν ενημέρωση και απευθύνουν ο καθένας το δικό του αίτημα για τον κλάδο στον οποίο ανήκει. Πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι ότι συγκεντρώνονται στοιχεία για κάθε θέμα για να υπάρξει πρόταση προς την Κυβέρνηση να καλυφθούν τα όποια κενά διαπιστώνονται στην λήψη των μέτρων και να μην μείνει κανένας σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία μετέωρος.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments