Αρχική Videos Πολωνία: Μια στο καρφί και μια στο πέταλο από τον Morawiecki

Πολωνία: Μια στο καρφί και μια στο πέταλο από τον Morawiecki

0
Dodekanisos

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δήλωσε ότι η Πολωνία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της (έναντι της Κομισιόν) με όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή της, αναφέροντας ότι μπορεί να απαντήσει μπλοκάροντας σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Όπως η «πράσινη συμφωνία».

Όπως ανέφερε η «kathimerini.gr», οι σχέσεις Βρυξελλών – Βαρσοβίας επιδεινώθηκαν περαιτέρω, μετά τη συνέντευξη του Mateusz Morawiecki στους Financial Times. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας έκανε λόγο για «Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο». «Αν η Κομισιόν ξεκινήσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε και τόνισε και τα εξής:
«Εάν κάποιος μας επιτεθεί με εντελώς άδικο τρόπο, θα αμυνθούμε με κάθε δυνατό τρόπο. Αισθανόμαστε ότι αυτή είναι μια ήδη μεροληπτική και απαγορευτική προσέγγιση από τις Βρυξέλλες. Αλλά αν αυτό πρόκειται να είναι ακόμη χειρότερο, θα πρέπει να σκεφτούμε τη στρατηγική μας».

Ο Morawiecki είπε ότι οι συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου Emmanuel Macron και της Von der Leyen, στις οποίες εξέθεσε το κεντρικό επιχείρημα της Βαρσοβίας ότι η ΕΕ υπερέβαινε τις νομικές της αρμοδιότητες, ήταν «πολύ ικανοποιητικές».

Ωστόσο, είπε ότι εάν η επιτροπή θέλει να βρει συμβιβασμό, πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή της να επιβάλει καθημερινά πρόστιμα κατά της Βαρσοβίας έως ότου εφαρμόσει μια σειρά από αποφάσεις του ΔΕΚ σχετικά με τη δικαστική της μεταρρύθμιση. «Ευτυχώς αυτή είναι μια πολιτική διαδικασία. Και οι πολιτικές διαδικασίες μπορούν να σταματήσουν από τους πολιτικούς», είπε ο Morawiecki. «Αυτό θα ήταν το πιο σοφό πράγμα που μπορούν να κάνουν.

Η Σύνοδος Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας δεν φαίνεται να συνέτεινε στην εκτόνωση της διαμάχης. Ενώ η Γερμανία παίρνει τις αποστάσεις της. Η Angela Merkel έκανε λόγο για ζήτημα που πρέπει να λυθεί «ανάμεσα στην Κομισιόν και τη Βαρσοβία».

 
Το τελευταίο επεισόδιο της διαμάχης αφορά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Πολωνίας. Το οποίο γνωμοδότησε ότι το πολωνικό σύνταγμα είναι ασύμβατο σε κάποια σημεία με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Απειλεί η Ursula von der Leyen

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, απείλησε την Πολωνία ότι αν δεν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του δικαστηρίου μπορεί να υπάρξει αναστολή χορήγησης ευρωπαϊκών κονδυλίων.

 
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments