Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Γεμάτη κόσμο και ζεστασιά η Κοπή της Πίτας του Σπιτιού της Ευρώπης...

Γεμάτη κόσμο και ζεστασιά η Κοπή της Πίτας του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο

0
Dodekanisos

Με μεγάλη προσέλευση φίλων και μελών του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Κοπή της Πίτας του για το 2019 και η απονομή των Βραβείων του Σπιτιού για το 2018, στην αίθουσα “Θάλεια” του ξενοδοχείου Πλάζα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου, κ.κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε και την πίτα, η Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου σε θέματα Παιδεία και Δια Βίου Εκπαίδευσης, κα Χαρούλα Γιασιράνη, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη, κο Γιώργο Χατζημάρκο, ο Αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης, Πολιτισμού-Αθλητισμού, κος Τέρης Χατζηιωάννου, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Ρόδου, κο Φώτη Χατζηδιάκο, o Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ, Υποστρ/γος Γρηγόριος Ρουμάνης, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Φυτωρίου της ΠΝΑΙ, κος Μιχάλης Μπαριανάκης, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, κος Στέφανος Κυριαζής, ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, κος Νικόλαος Φρόνας, η Έφορος Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, κα Μαρία Μιχαηλίδου, η Αντιπρόεδρος της ΔΕΤΑΠ, κα Μαριτάνα Αλακιώτου-Ανθοπούλου, εκπροσωπώντας το ΕΒΕΔ, η Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγήτρια Αικατερίνη Φραντζή, ο πρώην Δήμαρχος και Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταματίου, κος Μάνος Κόκκινος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κος Ιωάννης Παπαδομαρκάκης, ο διευθυντής του ΙΕΚ Ρόδου, κος Παναγιώτης Κουντούρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, κος Χαράλαμπος Κόκκινος, ο Πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ρόδου, κος Αλέξανδρος Χούλης, ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου, κος Βασίλειος Υψηλάντης, η υποψήφια βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κα Ελευθερία-Παρασκευή Φτακλάκη και δεκάδες άλλοι φίλοι, φίλες και μέλη του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο.

Την βραδιά άνοιξε ο Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, κος Μιχάλης Καβουκλής, με έναν ολιγόλεπτο αλλά περιεκτικό λόγο, όπου αναφέρθηκε περιληπτικά στην κατάσταση στην Ευρώπη, το διακύβευμα των Ευρωεκλογών και τη σημασία της συμμετοχής μας σε αυτές, όπως και σε κάθε άλλη εκλογική διαδικασία. Σημαντικό μέρος του απολογισμού του κατέλαβε η ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Καταστατικού του Σπιτιού, η κατάσταση της Στέγης του Σπιτιού, η εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία του φετινού Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης Περιφερειακών Διεθνών Οργανισμών Ρόδου – RhodesMRC, και τα δύο προγράμματα Erasmus+ για στρατηγικές συνεργασίες και ανταλλαγή καλών πρακτικών που τρέχει το Σπίτι με εταίρους από όλη την Ευρώπη.

Σημαντική ήταν και η αναφορά στις πολλαπλές δράσεις του Σπιτιού που έχουν ήδη προγραμματισθεί ή προετοιμάζονται για το 2019, όπως το 7ο Τριήμερο για την Ευρώπη, την Επιχειρηματικότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, οι δράσεις των δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η ανάπτυξη των εκδηλώσεων #local2european και φυσικά η επίσημη θεσμοθέτηση του RhodesMRC με την ευκαιρία της 10ης επετειακής έκδοσής του.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου, κ.κ. Κύριλλος, ευλόγησε τις δύο πίτες, μία για το Σπίτι και μία για το RhodesMRC, και αφού παρέδωσε ως είθισται το κομμάτι για το Χριστό, στον Πρόεδρο του Σπιτιού, συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Σπιτιού για την επιτυχία και την ποικιλία των δράσεών του, και ταυτόχρονα ευχήθηκε στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, οι λαοί της Ευρώπης με τις επιλογές του, να βοηθήσει ώστε να επιστρέψει η Ευρώπη στο δρόμο για μία Ευρώπη των Αξιών, δρόμο που, όπως είπε ο Σεβασμιότατος, αυτή τη στιγμή έχει χάσει.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε η διαδικασία των απονομών των Βραβείων του Σπιτιού της Ευρώπης για το 2018, τα οποία θεσπίστηκαν φέτος, σαν ένα ελάχιστο ευχαριστώ στους ανθρώπους, τους φορείς και τις επιχειρήσεις που βοήθησαν στην πραγμάτωση των καταστατικών σκοπών του Σπιτιού.

Οι κανόνες των βραβείων απλοί: Βραβεία απονέμονται σε φορείς και επιχειρήσεις, και εύφημες μνείες απονέμονται πάλι σε φορείς και επιχειρήσεις αλλά και σε άτομα. Κάθε βραβείο που απονέμεται σε έναν φορέα ή επιχείρηση, δεν απονέμονται επώνυμα στον επικεφαλής τους, αλλά στον ίδιο τον φορέα ή την επιχείρηση, γιατί κάθε τέτοιος αντίστοιχος οργανισμός συμπεριλαμβάνει πολλά άτομα που συνεργάζονται: από τον πολιτικό προϊστάμενο, τον διευθυντή, τον γραμματέα μέχρι τον υπάλληλο και τον εργάτη που τιμούν το Σπίτι με την προσοχή και την φροντίδα τους. Τα βραβεία επίσης έχουν κατηγορίες: κάθε ένας από τους τιμώμενους βραβεύεται μόνο στην κατηγορία που κρίνεται ότι συνέβαλε περισσότερο.

Τέλος, μία πολύ συνειδητή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι ότι το κάθε βραβείο είναι ένα απλό δίπλωμα, μία διάκριση τυπωμένη σε χαρτί, μέσα σε μία λιτή μπλε, επίσης χάρτινη, θήκη. Ένας μικρός σύλλογος, σαν το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, με τα ελάχιστα οικονομικά του μέσα, που ζητάει βοήθεια για κάθε τι μικρό, θα ήταν ανεύθυνο να ξοδέψει αρκετές εκατοντάδες ευρώ για να πει σε όλους το ευχαριστώ που θέλει. Όχι, ότι δεν το αξίζουν πολλαπλώς οι τιμώμενοί, αλλά θα ήταν αταίριαστο με τις εποχές που ζούμε. Και άλλωστε, η ψηφιακή εποχή και οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν πολύ περισσότερα, καθώς η νέα ιστοσελίδα που θα ανοίξει σε λίγες εβδομάδες, θα έχει πλήρη και μόνιμη αναφορά στα Βραβεία του Σπιτιού και όλους τους τιμώμενους για πάντα.

Οι κατηγορίες των βραβείων που θα αποδόθηκαν είναι:

Τα Μεγάλα Βραβεία του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο

Βραβεία και Εύφημες Μνείες για τον Πολιτισμό

Βραβείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Βραβεία και Εύφημες Μνείες για την Εκπαίδευση και την Ανάπτυξη των Νέων

Βραβείο για τη Διεθνή Συνεργασία και την Εξωστρέφεια

Βραβείο για τον Πολιτισμό

95 ΑΔΤΕ για τη συμβολή της στην επιτυχή διεξαγωγή της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής και την μουσική επένδυση του RhodesMRC 2018. Παρέλαβε ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ, Υποστράτηγος Γρηγόριος Ρουμάνης.

Μουσικό Σχολείο Ρόδου για τη συμβολή του στην επιτυχή διεξαγωγή της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής με πολλαπλά δρώμενα και εκδηλώσεις και την μουσική συμμετοχή του στο RhodesMRC 2018. Παρέλαβε ο Διευθυντής του Σχολείου, κος Νικήτας Χρυσοχός.

ΔΟΠΑΡ για τη συμβολή του στην επιτυχή διεξαγωγή της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, με οργανωτική υποστήριξη και συμμετοχή του Ωδείου του, την υποστήριξη του 6ου Τριημέρου για την Ευρώπη, για την Επιχειρηματικότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την υποστήριξη στις τελετές του RhodesMRC 2018. Παρέλαβε ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, κος Στέφανος Κυριαζής.

Κινηματογράφος Παλλάς – Πλατής & ΣΙΑ Α.Ε. για την φιλοξενία του 8ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Eurochannel. Παρέλαβε η κα Ευαγγελία Κακά.

Εύφημος Μνεία για τον Πολιτισμό

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για τη φιλοξενία της Τελετής Έναρξης του RhodesMRC 2018 και το συνεχιζόμενο έργο συντήρησης του εξαιρετικού πολιτιστικού τοπίου που χρησιμεύει σαν φόντο στις δράσεις του Σπιτιού. Παρέλαβε η Έφορος, κα Μαρία Μιχαηλίδου.

Ωδείο Δωδεκανήσου για τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής και ειδικά γιατί ήχησε ξανά το grand piano στη Στέγη του Σπιτιού. Παρέλαβε η κα Νεκταρία Κασιώτη.

Γεώργιος Χατζηαντώνης για τη διαρκή στήριξή του και τη συμμετοχή του στις καλλιτεχνικές δράσεις του Σπιτιού και ειδικά στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής. Παρέλαβε ο ίδιος.

Βραβείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Επιμελητήριο Δωδεκανήσου για τη διαρκή σύμπραξή του στη διενέργεια του Τριημέρου για την Ευρώπη, την Επιχειρηματικότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την καθοριστική συμβολή του στην ανάπτυξη και φιλοξενία του RhodesMRC. Παρέλαβε η Αντιπρόεδρος της ΔΕΤΑΠ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΔ, κα Μαριτάνα Αλακιώτου-Ανθοπούλου.

Βραβείο για την Εκπαίδευση και την Ανάπτυξη των Νέων

Ξενοδοχείο Πλάζα για την καθοριστική συμβολή του στη φιλοξενία, ανάπτυξη και επιτυχία του RhodesMRC 2018. Παρέλαβε η κα Μαριλένα Γεωργά.

Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για την διαχρονική συμβολή του στην ανάπτυξη και διενέργεια του RhodesMRC 2018, ως βασικού συνδέσμου με την τοπική πανεπιστημιακή κοινότητα που προσφέρει την απαραίτητη επιστημονική εγκυρότητα, με τους συμμετέχοντες στις δράσεις του Σπιτιού καθηγητές και φυσικά τους συμμετέχοντες και τους εθελοντές. Παρέλαβε η Πρόεδρος του Τμήματος, καθηγήτρια Αικατερίνη Φραντζή.

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου για τη διαχρονική υποστήριξή της στην ανάπτυξη του RhodesMRC και σαν αναγνώριση για όλους τους εκπαιδευτικούς που συνεργάστηκαν προς αυτό τον σκοπό. Παρέλαβε ο Διευθυντής, κος Ιωάννης Παπαδομαρκάκης.

Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου για τη διαχρονική στήριξη και φιλοξενία όλων των δράσεων εκπαίδευσης και δημοκρατίας του Σπιτιού και τη φιλοξενία των δράσεων του RhodesMRC 2018. Παρέλαβε ο Πρόεδρος του Μουσείου, κος Νικόλαος Φρόνας.

Εύφημος Μνεία για την Εκπαίδευση και την Ανάπτυξη Νέων

Κοινωφελές Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου «Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου» για τη φιλοξενία δράσεών μας και ειδικότερα του RhodesMRC 2018. Παρέλαβε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κος Μάνος Κόκκινος.

IEK Ρόδου – Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευση και Κατάρτισης του Υπουργείου Τουρισμού για την φιλοξενία που παρείχε στο RhodesMRC 2018. Παρέλαβε ο διευθυντής του ΙΕΚ, κος Παναγιώτης Κουντούρης.

SECFOR για την παροχή εκτάκτων υπηρεσιών ασφαλείας για τις ανάγκες του RhodesMRC 2018. Παρέλαβε ο Διευθυντής Φυλάξεων, κος Αντώνιος Γούσιος.

Manousos City Hotel για την αγαστή συνεργασία στον τομέα της φιλοξενίας των συμμετεχόντων και προσκεκλημένων του Σπιτιού, ως χορηγός για το Τριήμερο για την Ευρώπη, την Επιχειρηματικότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και ως ειδικός εταίρος στο RhodesMRC 2018 και τα λοιπά προγράμματα. Δεν παρέστη αντιπρόσωπος, το δίπλωμα θα παραδοθεί ιδιωτικά.

Τέρης Χατζηιωάννου για τη στήριξη, τα αντανακλαστικά, τις συμβουλές και την πάντα θετική του διάθεση σε κάθε πρόταση και δράση του Σπιτιού, και ειδικότερα στο RhodesMRC 2018. Παρέλαβε ο ίδιος.

Χαρούλα Γιασιράνη, για τη στήριξη, την πάντα ανοικτή της πόρτα, τις ιδέες και την αμεσότητα στις λύσεις σε κάθε πρόβλημά του Σπιτιού, και ειδικότερα στην επιτυχία του RhodesMRC 2018. Παρέλαβε η ίδια.

Βραβείο για τη Διεθνή Συνεργασία και την Εξωστρέφεια

Πολιτιστικό Όμιλο Απολλώνων Ρόδου «Νέοι Ορίζοντες» για την σταθερή προσήλωσή του στη διδυμοποίηση που επέτυχε, τη συνεχή ανάπτυξη της και την τιμητική εμπλοκή του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο σαν εγγυητή της διαδικασίας. Το βραβείο παρέλαβε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου, κος Κυριαζάκος, μαζί με τα νεοεκλεγέντα μέλη του Δ.Σ.

Μεγάλο Βραβείο

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την καθοριστική και εξαιρετική συμβολή της στην ανάπτυξη και επιτυχία του RhodesMRC 2018. Παρέλαβε εκ μέρους του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κου Χατζημάρκου, η Περιφερειακή Σύμβουλος, κα Χαρούλα Γιασιράνη.

Δήμος Ρόδου, για την καθοριστική και εξαιρετική συμβολή του Δήμου και των οργανισμών του, στην ανάπτυξη και επιτυχία του RhodesMRC 2018 και στις λοιπές δράσεις του Σπιτιού. Παρέλαβε εκ μέρους του Δημάρχου Ρόδου, κου Χατζηδιάκου, ο Αντιδήμαρχος, κος Τέρης Χατζηιωάννου.

Το σύνολο των βραβευθέντων μίλησαν για την εξαιρετική συμβολή του Σπιτιού στην ανάπτυξη της Ρόδου, αλλά και διαβεβαίωσαν την δέσμευση τους για συνέχεια αλλά και εμβάθυνση της συνεργασίας τους με το Σπίτι και στο μέλλον.

Την πανέμορφη βραδιά έκλεισε μουσικό σχήμα από το Μουσικό Σχολείο Ρόδου, που υπό την καθοδήγηση του Ευάγγελου Μάνδηλα, απέδωσε εξαιρετικά τρία αγαπημένα μουσικά κομμάτια.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments