Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Φουντώνουν τα σενάρια για ανασχηματισμό πριν τη ΔΕΘ

Φουντώνουν τα σενάρια για ανασχηματισμό πριν τη ΔΕΘ

0
Dodekanisos

Φθορά της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις και σενάρια ανασχηματισμού

Καθώς η φθορά της κυβέρνησης από τις πρόσφατες πυρκαγιές και τα νέα μέτρα διαχωρισμού της κοινωνίας αρχίζει να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, τα σενάρια για μια ολική αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα πληθαίνουν. Μάλιστα με τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, που παραδοσιακά αποτελεί ορόσημο για τις ανακοινώσεις στην επερχόμενη πολιτική των εκάστοτε πρωθυπουργών να πλησιάζει, αρκετοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν έναν διευρυμένο ανασχηματισμό δεδομένο.

Την τελευταία διετία οι αλλαγές στην κυβέρνηση είχαν περισσότερο χαρακτήρα διορθωτικών κινήσεων, και λιγότερο ριζικής αναδιάταξης του υπουργικού σχήματος. Όμως αυτή τη φορά η εκτίμηση των πολιτικών αναλυτών είναι πως ο ανασχηματισμός θα φέρει συνολικές αλλαγές που θα έχουν στόχο την επανεκκίνηση της κυβέρνησης,   

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, η καθιερωμένη ομιλία του στην ΔΕΘ θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο και ο ανασχηματισμός το πιθανότερο είναι να γίνει προς το τέλος της εβδομάδας που ξεκινάει. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. 

Στις ρωγμές της εικόνας της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του πρωθυπουργού, που πλέον είναι δεδομένες, αναφέρεται το δημοσίευμα της εγημερίδς “Τα Νέα” για λογαριασμό της οποίας έγινε η πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται:

Η συζήτηση για τον ανασχηματισμό αυτή τη φορά γίνεται με φόντο τις πρώτες ρωγμές στην κυβερνητική εικόνα που καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα τα ΝΕΑ, καθώς η ΝΔ έχει χάσει δύο μονάδες από τον Ιούνιο, διατηρώντας ωστόσο το προβάδισμα με 10 μονάδες διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, τη μικρότερη ουσιαστικά διαφορά που καταγράφει δημοσκόπηση μετά τις εκλογές του 2019.

Στη δημοσκόπηση της GPO σχεδόν οι μισοί πολίτες ζητούν ανασχηματισμό, περίπου 3 στους 10 αποδίδουν στην κυβέρνηση ευθύνες για τις πρόσφατες πυρκαγιές και 6 στους 10 στον ίδιο τον πρωθυπουργό για κακό συντονισμό.

Στο ερώτημα αν πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, το 49,4% των ερωτηθέντων απαντά «ΝΑΙ/ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ» και το 35,9% απαντά «ΟΧΙ/ ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ».

Ευθύνες σε Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη βλέπει ο κόσμος στη δημοσκόπηση της GPO

Στην δημοσκόπηση της GPO φαίνεται πως η διαχείριση των Πυρκαγιών κόστισε πολιτικά στην κυβέρνηση, με το 31,1% θεωρεί ότι ευθύνονται οι κυβερνητικοί χειρισμοί, το 30,2% οι εμπρησμοί, το 27,8% οι διαχρονικές ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού και μόλις το 9% η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης σκιαγραφείται ως ο υπεύθυνος για τους κακούς χειρισμούς με τους περισσότερους πολίτες που ερωτήθηκαν να ζητούν την παραίτηση ή απομάκρυνσή του. Συγκεκριμένα το 54,7% των ερωτηθέντων θεωρεί πως πρέπει να παραιτηθεί άμεσα. Οι ερωτηθέντες αποδίδουν ευθύνες και στον πρωθυπουργό για κακό συντονισμό στη διαχείριση των πυρκαγιών. «Ναι ή μάλλον Ναι» απάντησε στο ερώτημα αν φέρει ευθύνη ο πρωθυπουργός το 58,2% και «όχι ή μάλλον όχι» το 40,4%.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται μεν με 10 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται να έχει χάσει 2 μονάδες από τον Ιούνιο. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι τα κόμματα στην πρόθεση ψήφου παίρνουν: ΝΔ 34,5%, ΣΥΡΙΖΑ 24,4%, ΚΙΝΑΛ 6,4%, ΚΚΕ 6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,1%, ΜεΡΑ25 3%.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments