Αρχική Επικαιρότητα «Φωτιές» στην Κύπρο κατάφερε να ανάψει ο Άδωνις Γεωργιάδης

«Φωτιές» στην Κύπρο κατάφερε να ανάψει ο Άδωνις Γεωργιάδης

0
Dodekanisos

«Φωτιές» στην Κύπρο κατάφερε να ανάψει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε προσπάθεια να δικαιολογήσει την ακριβή τιμή των Ελληνικών μοριακών τεστ, αποπειράθηκε να βγάλει αναξιόπιστα τα πολύ φτηνότερα κυπριακά.

Αρχικά, να σημειωθεί ότι την ώρα που στην Ελλάδα οι τιμές των PCR ήταν στα 60 ευρώ (μόλις τώρα έπεσαν στα 47 ευρώ), στην Κύπρο, οι τιμές κυμαίνονται στα 15 με 25 ευρώ. Για τη χαμηλή τιμή του μοριακού τεστ στην Κύπρο ρωτήθηκε προχθές στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο Άδωνις Γεωργιάδης. Η πρώτη αντίδραση του οποίου ήταν να ισχυριστεί ότι αυτό «είναι ψευδές». Και όταν του ξεκαθαρίστηκε ότι η συγκεκριμένη πληροφορία δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αρχικά νόμιζε, αλλά από τον Κωνσταντίνο Αθανασίου εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, η δεύτερη αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης ήταν να επιχειρήσει να πλήξει την αξιοπιστία των κυπριακών μοριακών τεστ. 

Η επίμαχη δήλωση 

«Χθες μίλησε ο κ. Πλεύρης με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου και η τιμή που μας έδωσαν είναι 20€-50€. Μία τιμή υπάρχει στα 20€ στην Κύπρο σε μια εταιρεία, η οποία όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφεραν τα χαρτιά ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ. Στην Κύπρο δεν έχει διατίμηση το μοριακό τεστ».

Οργή στην Κύπρο

Η άνωθεν δήλωση του κ. Γεωργιάδη πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς Κύπρου. Άμεση ήταν η αντίδραση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Μέσω tweet της χαρακτήρισε τις δηλώσεις Γεωργιάδη «προσβολή» και ζήτησε καθαρές απαντήσεις από τους αρμόδιους.

Τόσο ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Μιχάλης Χατζηπαντέλας όσο και ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης προχώρησαν σε δημόσιες τοποθετήσεις προκειμένου να αποκαταστήσουν τα πράγματα.

«Με αφορμή δηλώσεις και δημοσιεύματα αναφορικά με την αξιοπιστία των μοριακών ελέγχων που διενεργούνται στη χώρα μας και το κόστος τους, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει τα ακόλουθα:

  1. Όλα τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο για διενέργεια εξετάσεων για τη νόσο Covid-19 πληρούν τις αυστηρότερες των προδιαγραφών που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων ECDC και έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, ενώ χρησιμοποιούνται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.
  2. Για την αντικειμενική σύγκριση του κόστους διενέργειας των μοριακών ελέγχων διαφόρων χωρών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και παράμετροι, όπως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η πολιτική που ανέπτυξε η κάθε χώρα για την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.
  3. Η Κύπρος κατατάσσεται στις πρωτοπόρες χώρες όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς έγιναν συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και εμπειρογνωμοσύνης, για τη διάθεση αξιόπιστου μοριακού ελέγχου για τη νόσο COVID-19 στους πολίτες».

Η απάντηση του γενικού ελεγκτή

«Το πώς οι τιμές του PCR από €150 στον ιδιωτικό τομέα και €110 για το κράτος, μειώθηκαν σε 2 μήνες στα €50 φαίνεται στην Εκθεση μας ημερ. 13/10/20. Εκτοτε, ο συνεχής ανταγωνισμός στις δημόσιες προσφορές, έριξε τις τιμές στα €15. Οι προδιαγραφές είναι σύμφωνα με πρότυπα της ΕΕ», απάντησε ο κ. Μιχαηλίδης.

Μαζεύει τα περί «αναξιόπιστων» 

Όσο για τον ίδιο τον υπουργό Ανάπτυξης; Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του και σε μία ύστατη προσπάθεια ανακατασκευής των λεγόμενών του δήλωσε: «Να το ξεκαθαρίσουμε: Τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα. Ουδέποτε έκανα αναφορά στην ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων της Κύπρου, που αποδεικνύεται από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην Κύπρο το πλαφόν του PCR είναι στα €50 αλλά οι συνθήκες της αγοράς είναι διαφορετικές».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments