Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Ο ιός θα μείνει για πάντα λέει η Βρετανία!

Ο ιός θα μείνει για πάντα λέει η Βρετανία!

2

Καθυστερεί η άρση του lockdown στην Βρετανία.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Καμουτσής

Ο επικεφαλής του Ιατρικού Συμβουλίου της Αγγλίας, Prof Chris Whitty, κατέστησε ξεκάθαρο ότι ο ιός ήρθε για να μείνει. Ο ιός θα συνεχίσει να προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις και θανάτους ακόμα και μετά την άρση των μέτρων. Σε αυτή την διευκρίνηση προχώρησε ο Chris Whitty, μετά από μια σειρά ερωτήσεων από δημοσιογράφους σχετικά με το πότε θα επιστρέψει η κανονικότητα στη Βρετανία. Η δήλωση αυτή έγινε στα πλαίσια της ενημέρωσης που έκανε η Βρετανική κυβέρνηση στις 14 Ιουνίου 2021. Η Βρετανία καθυστερήσει για τουλάχιστον ένα μήνα, από ότι ήταν αρχικά προγραμματισμένο, την πλήρη άρση του lockdown. Η νέα ημερομηνία για το άνοιγμα, που ήταν προγραμματισμένο για 21 Ιουνίου, μετατίθεται πλέον στις 19 Ιουλίου.

Ανησυχία προκαλεί το νέο στέλεχος στην Βρετανία.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται εν μέσω ανησυχίας για την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, γνωστής και ως ινδική μετάλλαξη. Το νέο στέλεχος είναι πλέον υπεύθυνο για την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που νοσηλεύονται στα βρετανικά νοσοκομεία. Ο ρυθμός των εισαγωγών είναι αυξημένος κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η πλειοψηφία των εισαγωγών αφορά σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών σε ποσοστό λίγο πάνω από 70%. Αντίστοιχα οι εισαγωγές ατόμων άνω των 65 ετών είναι λίγο κάτω από 30%. Αυτό αποτελεί πλήρη ανατροπή της επιδημιολογικής εικόνας σε σχέση με το πρώτο κύμα την πανδημίας.

45% των θυμάτων είναι εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αγγλίας (Public Health England) τα μέχρι τώρα δεδομένα για τους επιβεβαιωμένους θανάτους από το νέο στέλεχος Δέλτα είναι:

  • 55% ανεμβολίαστοι.
  • 28,5% πλήρως εμβολιασμένοι (2 δόσεις).
  • 16,5% εμβολιασμένοι με 1 δόση.

Παρά την ανησυχία που προκαλεί το γεγονός ότι 45% των σχετιζόμενων θανάτων από το νέο στέλεχος αφορούν σε εμβολιασμένους ασθενείς, ο Chris Whitty υπεραμύνθηκε της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Απέδωσε μάλιστα το γεγονός πως νοσηλεύονται λιγότεροι άνθρωποι άνω των 65 ετών στο ότι αυτή είναι πιο εμβολιασμένη ηλικιακή ομάδα.

“Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό.”

Κατά την διάρκεια των ερωτήσεων από δημοσιογράφους τέθηκε αρκετές φορές η ερώτηση για το πότε αναμένεται να επιστρέψει στην κανονικότητα η ζωή στη Βρετανία. Αρχικά ο Boris Johnson είπε: “Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό”. Τονίζοντας στη συνέχεια πως για την ώρα είναι σημαντικό να επιταχυνθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα. 

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Chris Whitty λέγοντας μεταξύ άλλων: “Θέλω να επαναλάβω ώστε να γίνει κατανοητό πως όλοι συμφωνούμε. Όχι μόνο σε αυτό το πάνελ αλλά σε όλο το εύρος αυτών που το εξετάζουν. Το ρίσκο δεν θα εξαφανιστεί μετά αυτήν την καθυστέρηση 4 εβδομάδων. Είναι θέμα ισορροπίας πλέον. Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν σε λογικά πλαίσια για να σταματήσουμε θανάτους που μπορούν να αποφευχθούν και την υπερφόρτωση των νοσοκομείων. Από ένα σημείο και μετά πρέπει να πούμε πως έχουμε κάνει ότι ήταν δυνατόν. Με δεδομένο αυτό πρέπει να πω πως θα πρέπει να ζήσουμε με τον ιό, που θα συνεχίσει να προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις και θανάτους για το υπόλοιπο της ζωής μας.”

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από την στήλη “Ελεύθερη Πένα

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] από να βγάλω τον Hancock και να βάλω τον Gove”   Επίσης πορεία της πανδημίας στην Βρετανία δεν είναι καλή καθώς παρατηρείται μεγάλη αύξηση των […]