Αρχική Επικαιρότητα Και η Φινλανδία αναστέλλει το εμβόλιο της Moderna σε νεαρούς άνδρες

Και η Φινλανδία αναστέλλει το εμβόλιο της Moderna σε νεαρούς άνδρες

0
Vials of the Moderna vaccine against the Covid-19 coronavirus July 18, 2021. © Reuters / Munir Uz zaman
Dodekanisos

Η Φινλανδία έλαβε την απόφαση να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Moderna. Αυτή η απόφαση αφορά όσους άνδρες έχουν γεννηθεί από το 1991 και έπειτα. Ο λόγος έχει να κάνει εξαιτίας αναφορών για μια σπάνια καρδιαγγειακή παρενέργεια. Την απόφαση ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο υγείας και πρόνοιας της Φινλανδίας.

«Όχι» στο εμβόλιο της Moderna, ναι στο Pfizer λέει η Φινλανδία

«Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες κάτω των 30 ετών, στους οποίους είχε χορηγηθεί το εμβόλιο Moderna, εμφάνιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας, σε σχέση με άλλους», δήλωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου υγείας Μίκα Σάλμινεν. Ο διευθυντής, διευκρίνισε ότι προληπτικά η Φινλανδία θα χορηγεί στα αγόρια και τους νεαρούς άνδρες μόνο το εμβόλιο της Pfizer.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι υπόλοιπες χώρες της Σκανδιναβίας 

Στο πλαίσιο αυτό αξιωματούχοι υγείας στη Σουηδία και την Δανία ανακοίνωσαν και εκείνοι την αναστολή της χορήγησης του ίδιου εμβολίου. Η απόφασή αυτή θα έχει ισχύ για όλους τους νεαρούς ενήλικες και τα παιδιά. Επιπλέον, η Νορβηγία χρησιμοποιεί ήδη το εμβόλιο της Pfizer για όλα τα παιδιά. Τώρα προτείνει την χρήση του και για τους άνδρες κάτω των 30 ετών.

Οι Σκανδιναβικές χώρες βάσισαν την απόφασή τους σε μια αδημοσίευτη σκανδιναβική ερευνητική μελέτη. Η οποία περιλαμβάνει δεδομένα από την Φινλανδία, την Σουηδία, τη Νορβηγία και την Δανία.

Τέλος, οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και στην ΕΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν επίσης τονίσει ότι τα οφέλη από τα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA, τα οποία χρησιμοποιούν η Moderna και η Pfizer-BioNTech για την αποφυγή της μόλυνσης με κορονοϊό, υπερτερούν των κινδύνων.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments