Αρχική Εκδηλώσεις Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής της Ρόδου

Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής της Ρόδου

0
Dodekanisos

Από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου 2017, η έβδομη σεζόν του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής της Ρόδου θα διεξαχθεί στη Ρόδο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου και στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Νίκης «Santa Maria» με έξι συναυλίες που διοργανώνονται από την Κουστωδία των Αγίων Τόπων – Καθολική Εκκλησία της Ρόδου. Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Χρήστος Παρασκευόπουλος, καθηγητής εκκλησιαστικού οργάνου στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» στην Αθήνα.

Το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής της Ρόδου εδώ και τέσσερα χρόνια έχει γίνει μέρος του ευρύτερου Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Terra Sancta, του μεγαλύτερου διεθνούς φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου στη Μέση και Εγγύς Ανατολή, το οποίο επίσης διοργανώνεται από την Κουστωδία των Αγίων Τόπων.

Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στις 8:30 μμ στις 28 και 30 Σεπτεμβρίου και στις 4, 6, 7 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου (Δημοκρατίας 28 – πύλη Αγίου Αθανασίου) και στις 2 Οκτωβρίου στη «Santa Maria» (Καθοπούλη 45) Είσοδος ελεύθερη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καλλιτέχνες από το εξωτερικό, την Ελλάδα καθώς και τη Ρόδο.

Στην Ελλάδα οι ευκαιρίες για να ακούσει κανείς τον ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου είναι λιγοστές. Το εκκλησιαστικό όργανο που βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Ρόδου, όπου θα λάβει χώρα η πλειονότητα των συναυλιών, είναι το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο σε ναό στην Ελλάδα. Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες και προγράμματα στην ιστοσελίδα www.catholicchurchrhodes.com.

Το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής της Ρόδου έχει πλέον γίνει μια πανηγυρική παράδοση για το νησί της Ρόδου. Φέτος, το φεστιβάλ θα λάβει χώρα για έβδομη συνεχή χρονιά και θα γίνουν περισσότερες συναυλίες από ποτέ. Χορωδίες, μουσικοί, σολίστες και διευθυντές χορωδίας από τη Ρόδο καθώς και από άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, θα παρουσιάσουν όμορφες μουσικές, θρησκευτικού και κλασικού ρεπερτορίου, παρέχοντας στους κατοίκους του νησιού και στους επισκέπτες του, μια μοναδική μουσική εμπειρία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Όλες οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στον Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου, εκτός από την 2 Οκτωβρίου όπου θα πραγματοποιηθούν στη «Santa Maria». Η εναρκτήρια συναυλία θα λάβει χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 28 Σεπτεμβρίου με ιερή μουσική Γερμανών συνθετών, όπου θα συμμετάσχει η Ζωή Κοκκαλά, σοπράνο, ο Ελπιδοφόρος Ραϊσάκης, βαρύτονος και ο Μιχάλης Κανταρίδης, εκκλησιαστικό όργανο.

Η αθηναϊκή χορωδία «Musica Sacra», ακολουθεί το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου με ιερή μουσική της Γαλλικής ρομαντικής εποχής υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Παρασκευόπουλου. Συνοδεύει στο εκκλησιαστικό όργανο ο Στράτος Γκιουλμπάνογλου.
Τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, στη μοναδική συναυλία που θα λάβει χώρα στη «Santa Maria», η Ναταλί Ελευθερίου, σοπράνο και ο Χρήστος Παρασκευόπουλος, εκκλησιαστικό όργανο, θα ερμηνεύσουν μουσική Άγγλων μπαρόκ συνθετών.

Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής της Ρόδου φιλοξενεί έναν σολίστα εκκλησιαστικού οργάνου διεθνούς βεληνεκούς: Την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου , εορτή του Αγίου Φραγκίσκου, προστάτη της Ιταλίας, στο όργανο της εκκλησίας του Αγίου Φραγκίσκου θα παίξει ο Ιταλός Walter Gatti, ο οποίος από το 1988 πραγματοποιεί τακτικά συναυλίες τόσο ως σολίστας όσο και ως συνοδός για χορωδίες, σολίστ και ορχήστρες στην Αυστρία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Ελβετία και την Ιταλία, ερμηνεύοντας σε σημαντικά φεστιβάλ και μεγάλες σκηνές. Η πρόσκληση του Walter Gatti στη Ρόδο ήταν δυνατή χάρη στην υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Το πρόγραμμα, αφιερωμένο στη μουσική του Johann Sebastian Bach, θα εμπλουτιστεί με τη φωνή της γνωστής μέτζοσοπράνο Ιωάννας-Βασιλικής Κοράκη, η οποία έχει εμφανίσεις σε Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Το πρόγραμμα την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου είναι ποικίλο και ενδιαφέρον με ιερή μουσική από την Παιδική και  τη Μεικτή Χορωδία και Μαντολινάτα της Δημοτικής Ενότητας Πεταλούδων, με την Ευανθία Κρητικού, σοπράνο, τη Margaret Vainio, εκκλησιαστικό όργανο υπό τη διεύθυνση της  Φλώρας Πελεκάνου.  Η τελευταία συναυλία το Σάββατο, Οκτωβρίου 7 είναι αφιερωμένη στην κέλτικη μουσική με τη Χορωδία «Τραγουδιστές της Αγίας Καικιλίας», τον Γιάννη Καΐκη, τρομπόνι και τον Χρήστο Παρασκευόπουλο, διεύθυνση και εκκλησιαστικό όργανο.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments