Αρχική Επικαιρότητα Ευρώπη: Ο κόσμος μειώνει τις δαπάνες για βασικά είδη, τραγική η κατάσταση

Ευρώπη: Ο κόσμος μειώνει τις δαπάνες για βασικά είδη, τραγική η κατάσταση

0
Dodekanisos

Η ενεργειακή κρίση είναι φανερό πως έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλη την Ευρώπη με τον κόσμο να αλλάζει άρδην τις συνήθειες αγορών του. Είναι κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα και σε έρευνα που έκανε εταιρεία ερυενών αγοράς (IRI) με έδρα τις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο Bllomberg. Σύμφωνα με την έκθεση, το 71% του κόσμου στην Ευρώπη έχει επηρεαστεί πολύ έντονα. Ο πληθωρισμός έχει οδηγήσει σε συμπεριφορές που δεν έχουν παρατηρηθεί από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, όπως η παράλειψη γευμάτων, η περικοπή των δαπανών για τρόφιμα, η αγορά ξεπερασμένων αγαθών ή ειδών σε μειωμένες τιμές . Περίπου το 58% αναγκάστηκε να περικόψει τα βασικά είδη και το 35% έχει αξιοποιήσει προσωπικές αποταμιεύσεις ή έχει λάβει δάνεια για να πληρώσει λογαριασμούς.

«Υπάρχει η πιθανότητα για περαιτέρω περαιτέρω απότομη αυξήση των τιμών λόγω του υψηλού κόστους εισροών και των ασταθών τιμών ενέργειας », δήλωσε ο ανώτερος Αντιπρόεδρος της εταιρείας (IRI), Ananda Roy, σχολιάζοντας τα ευρήματα. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες αποκάλυψαν επίσης ότι σχεδίαζουν να μειώσουν την παραγγελία φαγητού, ενώ το 47% είπε ότι θα περιόριζε τις επισκέψεις του σε εστιατόρια, μπαρ και καφέ.

Η αύξηση των τιμών στην ΕΕ εκτινάχθηκε σε νέο υψηλό ρεκόρ 10,9% από έτος σε έτος τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία Eurostat την περασμένη εβδομάδα. Η αύξηση συνεχίζει να οφείλεται στο κόστος των τροφίμων, των καυσίμων και της ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σε ολόκληρο το μπλοκ παραμένει κοντά σε ένα ιστορικό χαμηλό, έχοντας πέσει για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το Consumer Tracker της Deloitte.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments