Αρχική Αθλητικά νέα EURO 2004: Σαν σήμερα η Ελλάδα στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης!

EURO 2004: Σαν σήμερα η Ελλάδα στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης!

1
Πηγή: makthes.gr
Dodekanisos

Το EURO 2020 μπορεί να βρίσκεται εν εξελίξει, ωστόσο σήμερα ο χρόνος γυρνάει πίσω. Ήταν 4 Ιουλίου του 2004 όταν η Ελλάδα νίκησε 1-0 την Πορτογαλία στο «Ντα Λουζ» της Λισσαβόνας. 17 χρόνια πριν ολοκλήρωσε το «θαύμα» και στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης! 

Η 4η Ιουλίου έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην μνήμη των περισσότερων Ελλήνων. Αυτή η ημερομηνία μας θυμίζει το πιο «γλυκό» καλοκαίρι. Τότε που το «πειρατικό» του Ότο Ρεχάγκελ τρέλανε τον ποδοσφαιρικό κόσμο. 

Η Ελλάδα συμμετείχε σε τελική φάση EURO για πρώτη φορά μετά το 1980. Οι φιλοδοξίες ήταν μικρές. Όμως ξαφνικά μεγάλωσαν. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: 

Η φάση των ομίλων η πρώτη τορπίλη και η «γλυκιά» ήττα

Στον πρώτο όμιλο η Ελλάδα κληρώθηκε με την «οικοδέσποινα» Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ρωσία. Στην πρεμιέρα το «πειρατικό» εξαπέλυσε την πρώτη του τορπίλη. Χάρη στα γκολ των Καραγκούνη (7′) και Μπασινά (51′ πέναλτι) η Ελλάδα νίκησε 2-1 την Πορτογαλία στο «Ντραγκάο» του Πόρτο! Για τους Πορτογάλους είχε μειώσει ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο 90+3′. 

Κατά την δεύτερη αγωνιστική Ελλάδα και Ισπανία ήρθαν ισόπαλες με 1-1 (Χαριστέας 66′ / Μοριέντες 28′). 

Στην τελευταία και κρίσιμη αγωνιστική οι Ισπανοί ηττήθηκαν με 0-1 από τους Πορτογάλους. Ταυτόχρονα η Ρωσία μας υποχρέωσε σε «γλυκιά» ήττα (2-1), καθώς λόγω της συνολικής διαφοράς των γκολ περάσαμε ως δεύτεροι (τέσσερις βαθμοί). Πρώτη ήταν η Πορτογαλία με έξι βαθμούς.  

1-0 τους Γάλλους, 1-0 και τους Τσέχους!

Στα προημιτελικά το γκολ του Άγγελου Χαριστέα στο 65′ άφησε εκτός συνέχειας το «πλούσιο» ρόστερ των Γάλλων! 

Στα ημιτελικά ήταν η σειρά του Τραϊανού Δέλλα να σκοράρει στο 105+1′ της παράτασης κόντρα στην Τσεχία. 

1-0 την Πορτογαλία και Πρωταθλητές Ευρώπης!

Τρεις μέρες μετά τον ημιτελικό οι ποδοσφαιριστές του Ότο Ρεχάγκελ συναντήθηκαν στο τέλος της διαδρομής με τους Πορτογάλους. Στο «Ντα Λουζ». Στη Λισσαβόνα. Μέσα στο σπίτι τους!  Παρουσία 62.865 θεατών ο Άγγελος Χαριστέας σκόραρε στο 57′ με κεφαλιά από κόρνερ του Άγγελου Μπασινά. Μέχρι το τέλος δεν άλλαξε τίποτα. Το 0-1 παρέμεινε και η Ελλάδα στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης μέσα στην Πορτογαλία! 

Το «πειρατικό» του Ότο Ρεχάγκελ κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης σε έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο. Με το σφύριγμα της λήξης του ματς ακολούθησαν τρελοί πανηγυρισμοί από τους χιλιάδες Έλληνες που βρέθηκαν στην Πορτογαλία. Ενώ πίσω στην Ελλάδα, όλοι οι δρόμοι «πλημμύρησαν» από κόσμο που ξεχύθηκε, για να γιορτάσει την μεγαλειώδη επιτυχία.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων: 

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Γιαννακόπουλος (76′ Βενετίδης), Ζαγοράκης, Φύσσας, Κατσουράνης, Βρύζας (81′ Παπαδόπουλος), Καψής.

Πορτογαλία (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο, Αντράντε, Κοστίνια (60′ Ρούι Κόστα), Φίγκο, Παουλέτα (74′ Νούνο Γκόμες), Μιγκέλ (43′ Φερέιρα), Βαλέντε, Καρβάλιο, Ρονάλντο, Μανίς, Ντέκο.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] σήμερα πριν 17 χρόνια το «πειρατικό» του Ότο Ρεχάγκελ κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004 στα γήπεδα της […]