Αρχική Videos “Ετοιμαστείτε για μπλακ άουτ”, λέει η πρωθυπουργός της Εσθονίας

“Ετοιμαστείτε για μπλακ άουτ”, λέει η πρωθυπουργός της Εσθονίας

0

«Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος», είπε σε δήλωση της η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας. Και αυτό διότι θεωρεί πως η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται να αποσυνδέσει τις τρεις χώρες της Βαλτικής από το ηλεκτρικό της δίκτυο. Η προειδοποίηση ήρθε καθώς η Ρωσία καθυστέρησε να δοκιμάσει τη σύνδεση μεταξύ του κύριου ηλεκτρικού της δικτύου με τον θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Οι δοκιμές θεωρούνται από την Εσθονία ως πρόδρομος του ότι η Ρωσία αποκόπτει τα κράτη της Βαλτικής από το κοινό δίκτυο. «Προετοιμαζόμαστε για τον αποσυγχρονισμό ή την αποσύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας από το εύρος συχνοτήτων της Ρωσίας εδώ και χρόνια, αλλά αν η Ρωσία το κάνει απότομα, μπορεί να έχουμε μπλακ άουτ», είπε η Κάλλας σε συνέντευξή της στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της χώρας.

Με την Ευρώπη να αγωνίζεται να επιλύσει μια καταστροφική ενεργειακή κρίση μετά τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Μόσχα, τα κράτη της Βαλτικής εργάζονται εδώ και χρόνια για να καταργήσουν σταδιακά την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια. Η περιοχή θα μπορούσε να συγχρονιστεί με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής Ευρώπης μέσα σε λίγες ώρες, αλλά μια ξαφνική αποσύνδεση μπορεί να οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος που θα μπορούσαν να διαρκέσουν μερικές ώρες ή για μέρες, δήλωσε ο εσθονικός διαχειριστής δικτύου. Το Καλίνινγκραντ έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν τρεις δοκιμές διαχωρισμού, με την πιο πρόσφατη να πραγματοποιείται το 2021 και τη μεγαλύτερη δοκιμή διάρκειας 72 ωρών.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments