Αρχική Επικαιρότητα Εστίαση: Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο 24ωρο πανελλήνιο λουκέτο

Εστίαση: Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο 24ωρο πανελλήνιο λουκέτο

0
GEORGE VITSARAS / SOOC
Dodekanisos

Πρωτοφανή ανταπόκριση είχε η χθεσινή πανελλαδική κινητοποίηση στον κλάδο της εστίασης, καθώς αρκετά εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, μπαρ, ψητοπωλεία παρέμειναν κλειστά για 24 ώρες.

Την εικόνα με τις καρέκλες πάνω στα τραπέζια –όπως συνηθίζουν να τα τοποθετούν οι επιχειρήσεις εστίασης όταν κλείνουν– τη συναντούσες χθες σχεδόν παντού, ακόμη και σε πολυσύχναστες πλατείες, όπως αυτή της Νέας Σμύρνης ή ακόμη και στους επίσης πολυσύχναστους πεζόδρομους στο Κουκάκι, σε γνωστά στέκια του Χολαργού, της Αγίας Παρασκευής, της Κηφισιάς. 

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα kathimerini.gr, σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στην επαρχία, αλλά και σε προάστια της Αθήνας η συμμετοχή ήταν καθολική. Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καταγράφηκε ακόμη και συμμετοχή μικρής μερίδας αλυσίδων της εστίασης.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ρεκόρ συμμετοχής στην πανελλήνια 24ωρη απεργία, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Λάρισα, στο Ναύπλιο και στη Λιβαδειά. 

Επιπροσθέτως, στις πλατφόρμες παραγγελιοληψίας και διανομής ετοίμων φαγητών υπήρχαν τα σχετικά μηνύματα προς τους καταναλωτές. «Γεια σου Wolter. Λόγω της απεργίας στον κλάδο της εστίασης, αρκετά καταστήματα θα είναι κλειστά. Είμαστε σίγουροι πως θα βρεις το τέλειο για σένα», πληροφορούσε χθες η Wolt τους χρήστες της σχετικής εφαρμογής.

Η κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των επιχειρηματιών του κλάδου πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος, ενώ συγκεντρώσεις έγιναν και στις άλλες πόλεις της χώρας. Εκπρόσωποι της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, μαζί με εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων συλλόγων, επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου όπου και παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά των μέτρων που πλήττουν τον κλάδο.

Οι διαμαρτυρόμενοι χαρακτήρισαν τα νέα μέτρα είναι αναποτελεσματικά, ανεφάρμοστα, υψηλού κόστους και τιμωρητικά. Τόνισα δε, ότι είναι μέτρα που μετακυλούν στον επαγγελματία υποχρεώσεις της πολιτείας. «Μας φέρνουν σε αδικαιολόγητη προστριβή με τους πελάτες μας (έλεγχος πιστοποιητικών, ταυτοπροσωπία κτλ). Είναι μέτρα που μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία μας, συρρικνώνοντας δραματικά τον κύκλο εργασιών μας, επιτείνοντας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης με δραματικές επιπτώσεις ως προς τις θέσεις εργασίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ήδη οι επιχειρήσεις  καταγράφουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 40%-50% από το πρώτο δεκαήμερο  εφαρμογής των νέων μέτρων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης αποδοκιμάστηκε έντονα, από τους διαδηλωτές που συμμετείχαν στην απεργία. Στις συνομιλίες που είχε μαζί τους ο υπουργός επεσήμανε ότι περί τις 29.000 επιχειρήσεις του κλάδου έχουν επιδοτηθεί από το ειδικό πρόγραμμα για την εστίαση, υποστήριξε ότι τα μέτρα στην Ελλάδα είναι πιο ήπια σε σύγκριση με αυτά που λαμβάνονται στην Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με ανοιχτά τα καταστήματα.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments