Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Έρευνα MIT: «Τα περιοριστικά μέτρα δεν έχουν πραγματικά βοηθήσει»

Έρευνα MIT: «Τα περιοριστικά μέτρα δεν έχουν πραγματικά βοηθήσει»

0
Dodekanisos
Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του MIT (Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης) και κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα αποκαλύπτει ότι τα lockdown και τα περιοριστικά μέτρα δεν έχουν βοηθήσει στο να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές κοινωνικής απόστασης που χρησιμοποιούνται σε μεγάλο μέρος του κόσμου για πάνω από ένα χρόνο δεν έχουν κάνει τίποτα για να περιορίσουν την εξάπλωση του!

«Ο κίνδυνος έκθεσης στο Covid-19 σε εσωτερικούς χώρους είναι τόσο μεγάλος στα 60 πόδια όσο και στα 6 πόδια – ακόμη και όταν φοράμε μάσκα», σύμφωνα με τους καθηγητές του MIT  Martin Z. Bazant και John W.M. Bush οι οποίοι αμφισβητούν τις κατευθυντήριες γραμμές κοινωνικής απόστασης που υιοθετούνται σε όλο τον κόσμο. Ο Martin Z. Bazant διδάσκει χημική μηχανική και εφαρμοσμένα μαθηματικά και ο John John W.M. Bush
εφαρμοσμένα μαθηματικά. Ανέπτυξαν μια μέθοδο υπολογισμού του κινδύνου έκθεσης στον ιό σε ένα εσωτερικό περιβάλλον, θέτοντας υπόψη μια ποικιλία θεμάτων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μετάδοση, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που αφιερώνεται στο εσωτερικό, της κυκλοφορίας του αέρα, της ανοσοποίησης, της χρήσης μάσκας, ακόμη και της αναπνευστικής δραστηριότητας όπως αναπνοή, φαγητό, ομιλία ή τραγούδι.

«Υποστηρίζουμε ότι πραγματικά δεν υπάρχει μεγάλο όφελος στον κανόνα της απόστασης των έξι ποδιών, ειδικά όταν οι άνθρωποι φορούν μάσκες», δήλωσε ο Bazant σε συνέντευξή του. «Δεν έχει καμία φυσική βάση επειδή ο αέρας που αναπνέει ένα άτομο, φορώντας μάσκα τείνει να ανεβαίνει και κατεβαίνει αλλού στο δωμάτιο, έτσι ώστε να είστε πιο εκτεθειμένοι στο μέσο υπόβαθρο από ότι είστε σε ένα άτομο από απόσταση». Το άνοιγμα παραθύρων ή η εγκατάσταση νέων ανεμιστήρων για να διατηρείται ο αέρας σε κίνηση θα μπορούσε επίσης να είναι εξίσου αποτελεσματικό ή πιο αποτελεσματικό από το να ξοδεύουμε μεγάλα χρηματικά ποσά σε ένα νέο σύστημα φιλτραρίσματος, είπε. Ο Bazant λέει επίσης ότι οι οδηγίες που επιβάλλουν τα ανώτατα όρια χωρητικότητας σε εσωτερικούς χώρους είναι λανθασμένες. Είπε ότι 20 άτομα που συγκεντρώθηκαν μέσα για 1 λεπτό είναι πιθανότατα καλά, αλλά όχι κατά τη διάρκεια αρκετών ωρών, τόνισε. «Αυτό που συνεχίζει να δείχνει η ανάλυσή μας είναι ότι δεν χρειάζεται να είναι πολλοί χώροι που έχουν κλείσει. Συχνά, όταν ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος, ο αερισμός είναι αρκετά καλός, ο χρόνος που περνούν οι άνθρωποι μαζί είναι τέτοιος ώστε οι χώροι αυτοί να μπορούν να λειτουργούν με ασφάλεια ακόμη και σε πλήρη χωρητικότητα και η επιστημονική υποστήριξη για μειωμένη χωρητικότητα σε αυτούς τους χώρους δεν είναι πραγματικά πολύ καλή» είπε.
Η σημαντική μεταβλητή που το CDC και ο ΠΟΥ έχουν παραβλέψει είναι ο χρόνος που αφιερώνεται σε εσωτερικούς χώρους, είπε ο Bazant. «Όσο περισσότερο κάποιος είναι μέσα με ένα μολυσμένο άτομο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μετάδοσης».

Ο κανόνας της κοινωνικής απόστασης των έξι ποδιών (περίπου δυο μέτρα) που οδηγούν σε κλειστές επιχειρήσεις και σχολεία δεν είναι «λογικοί», σύμφωνα με τον Bazant. «Αυτή η έμφαση στην απόσταση είναι λανθασμένη από την αρχή. Το CDC ή ο ΠΟΥ δεν έδωσαν ποτέ πραγματική δικαιολογία για αυτό, απλώς είπαν ότι αυτό πρέπει να κάνετε», είπε ο Bazant.

«Η απόσταση δεν σε βοηθά τόσο πολύ και σου δίνει επίσης μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, επειδή είσαι τόσο ασφαλής στα 6 πόδια όσο και στα 60 πόδια, αν βρίσκεσαι σε εσωτερικούς χώρους. Όλοι σε αυτόν τον χώρο διατρέχουν σχεδόν τον ίδιο κίνδυνο », σημείωσε.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος που έχει μολυνθεί με τον ιό φοράει μάσκα και τραγουδά δυνατά σε κλειστό δωμάτιο, ένα άτομο που κάθεται στην άλλη πλευρά του δωματίου δεν προστατεύεται περισσότερο από κάποιον που κάθεται μόλις έξι μέτρα μακριά από το μολυσμένο πρόσωπο. Γι ‘αυτό ο χρόνος που περνάτε στην κλειστή περιοχή είναι πιο σημαντικός από το πόσο μακριά είστε από το μολυσμένο άτομο, λέει ο καθηγητής. Τα παθογόνα σταγονίδια  ταξιδεύουν μέσα στον αέρα όταν οι άνθρωποι μιλούν, αναπνέουν ή τρώνε. Είναι πλέον γνωστό ότι η αερομεταφερόμενη μετάδοση παίζει τεράστιο ρόλο στην εξάπλωση του ιού, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες της πανδημίας όπου το πλύσιμο των χεριών θεωρήθηκε η κύρια σύσταση για την αποφυγή μετάδοσης.

«Εάν κοιτάξετε τη ροή του αέρα έξω, ο μολυσμένος αέρας θα απορροφηθεί και είναι πολύ απίθανο να προκαλέσει μετάδοση. Υπάρχουν πολύ λίγες καταγεγραμμένες περιπτώσεις εξωτερικής μετάδοσης. Οι πολυσύχναστοι εξωτερικοί χώροι θα μπορούσαν να είναι ένα πρόβλημα, αλλά εάν οι άνθρωποι διατηρούν μια λογική απόσταση περίπου 3 ποδιών, αισθάνομαι αρκετά άνετα με αυτό, ακόμη και χωρίς μάσκες ειλικρινά». Ο Bazant λέει ότι αυτό θα μπορούσε πιθανώς να εξηγήσει γιατί σε πολιτείες όπως το Τέξας ή η Φλόριντα που έχουν ανοίξει ξανά επιχειρήσεις χωρίς όρια χωρητικότητας δεν έχουν σημειωθεί μεταδόσεις του ιού.

πηγή: cnbc.com

 

 

Προηγούμενο άρθροΤέσσερις κάρτες ο Ρούσσος, εκτίει με Βλαχιώτη
Επόμενο άρθροΉττα στο 90′ για τον ΑΟ Πυλίου
Δημήτρης Δραγάτης
Στο χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας από πάρα πολύ μικρός και συγκεκριμένα από το 1990, παιδί του σχολείου στη Ρόδο, με τις ζωντανές μεταδόσεις από τα γήπεδα μέσα από τις συχνότητες του Ράδιος Ήχος Μάϊκ. Από εκεί και πέρα ακολούθησαν πολύ σταθμοί και πολλές συνεργασίες: Τηλεόραση: TV7, TV4, ΙΡΙΔΑ TV, COSMOS TV, ΘΑΡΡΙ TV Ραδιόφωνο: Ράδιο Ήχος Μάϊκ, Ράδιο Melody, TOP FM, Cosmos Radio, Sky News Εφημερίδες: ΠΡΟΟΔΟΣ, ΔΡΑΣΙΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΡΟΔΙΑΚΗ (τώρα) Ανταποκριτής: Sport Fm, Sentra Fm Συγγραφέας του βιβλίου "Η Μεγάλη Ρόδος" Ιδιοκτήτης του news12.gr από το 2008 Μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) Από τον Μάρτιο του 2020, το πολιτικό ρεπορτάζ και οι εξελίξεις στον πλανήτη μπήκαν στα δημοσιογραφικά ενδιαφέροντα...
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments