Αρχική Επικαιρότητα Έρευνα καταρρίπτει το επιχείρημα της πενθήμερης καραντίνας

Έρευνα καταρρίπτει το επιχείρημα της πενθήμερης καραντίνας

0
Dodekanisos

Μεγάλη συζήτηση γίνεται το κατά πόσο είναι ασφαλής η μείωση της καραντίνας σε πέντε μέρες αναφορικά με τη διάδοση του κορονοϊού. Η μείωση της καραντίνας έχει βρεθεί και στο επίκεντρο της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα καθώς υπάρχουν πολλά κρούσματα που εξακολουθούν να είναι θετικά και μετά την πάροδο των πέντε ημερών.

Το CDC στις ΗΠΑ, άναψε «πράσινο φως» σε αυτή τη μείωση. Ενώ πολλές χώρες έσπευσαν να υιοθετήσουν το συγκεκριμένο μέτρο. Στην Ελλάδα, αρκετοί λοιμωξιολόγοι τάσσονται ανοιχτά κατά της εν λόγω απόφασης, κάνοντας λόγο για μέτρο καθαρά για λόγους επιχειρηματικής δραστηριότητας και όχι υγειονομικούς.

Ωστόσο μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Journal of Infectious Diseases, φέρνει μία τεράστια ανατροπή δεδομένων. Συγκεκριμένα εξέτασε 176 άτομα που είχαν βρεθεί θετικά με το κλασικό τεστ του μοριακού ελέγχου.

Διαπίστωσε ότι το 13% των ανθρώπων μετά από 10 ημέρες, εξακολουθούν να παρουσιάζουν κλινικά σημαντικά επίπεδα του ιού. Πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να είναι ακόμη μολυσματικοί. Μάλιστα, ορισμένοι από τους μετέχοντες στην έρευνα, διατήρησαν αυτά τα επίπεδα μέχρι και 68 ημέρες μετά την προσβολή τους από τον ιό.

Η μέθοδος του PCR, ελέγχει την παρουσία ιικών θραυσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διαγνώσουν αν κάποιος έχει κολλήσει πρόσφατα τον ιό, όμως δεν μπορούν να εντοπίσουν εάν είναι ακόμα ενεργός και ότι το άτομο είναι μολυσματικό.

Για αυτόν τον λόγο, άτομα βγαίνουν θετικά στον ιό, ακόμα και μήνες μετά τη νόσησή τους, ενώ προτείνεται ως προτιμότερο στην παρέλευση της καραντίνας το αντιγονικό τεστ, το οποίο ανιχνεύει τον ενεργό ιό.

Το νέο διαγνωστικό τεστ

Οι ερευνητές της μελέτης, πιστεύουν ότι ένα νέο διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να εφαρμοστεί σε περιβάλλοντα όπου οι άνθρωποι είναι ευάλωτοι, για να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού.

Το συγκεκριμένο τεστ (διαφέρει από τη συμβατική μέθοδο του PCR), χρησιμοποιήθηκε στην τελευταία μελέτη και δίνει θετικό αποτέλεσμα μόνο όταν ο ιός είναι ενεργός. Οπότε μπορεί δυνητικά να μεταδοθεί περαιτέρω.

Η καθηγήτρια της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Έξετερ Λόρνα Χάρις, εποπτεύουσα της μελέτης, επεσήμανε πως «αν και πρόκειται για σχετικά μικρή μελέτη, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο δυνητικά ενεργός ιός μπορεί μερικές φορές να επιμένει πέρα ​​από μια περίοδο 10 ημερών και θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσης. Πολύ περισσότερο, δεδομένου ότι δεν υπήρχε τίποτα κλινικά ιδιαίτερο σε αυτούς τους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ποιοι είναι».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments