Με επιτυχία στέφθηκαν οι συναυλίες της K.O.A στη Ρόδο, στην Κω και στη Λέρο!

0

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έπειτα απ’την μεγάλη επιτυχία των συναυλιών της της K.O.A στη Ρόδο, στην Κω και στη Λέρο, θεσμοθετεί τη συνεργασία της με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι συναυλίες και οι εκπαιδευτικές δράσεις της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τίτλο «Δικαίωμα στη Μουσική» στη Ρόδο, την Κω και τη Λέρο, έπειτα από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το διάστημα από 13 έως και 18 Νοεμβρίου περισσότεροι από 30 μουσικοί της Κ.Ο.Α. (περίπου το 1/3 της Ορχήστρας) επισκέφθηκαν τα τρία αυτά νησιά προσφέροντας στο κοινό αξέχαστες μουσικές στιγμές.

Το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Δικαίωμα στη Μουσική» ανταποκρίνεται στην ανάγκη των κατοίκων της ελληνικής περιφέρειας, που δεν έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης μουσικών εκδηλώσεων αυτού του επιπέδου, να αποδράσουν από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς τους, απολαμβάνοντας συναυλίες των μουσικών συνόλων της, που αποτελούν τις «ευέλικτες» μορφές της.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικές δράσεις, όπως αυτές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στα νησιά, έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή τόσο με κλασικά έργα διάσημων ξένων και Ελλήνων συνθετών όσο και με σύγχρονες δημιουργίες, δημοφιλείς και αγαπητές σε όλους. Οι μουσικοί της Κ.Ο.Α, μύησαν τους μαθητές στον κόσμο της μουσικής αλλά και στο ξεχωριστό ηχόχρωμα του κάθε οργάνου, εξηγώντας την ιστορία του και ερμηνεύοντας κομμάτια που αναδεικνύουν τη μοναδικότητά του. Παρατηρώντας τα μουσικά σύνολα, τα παιδιά βίωσαν εμπράκτως τη σημασία της συνεργασίας και της συλλογικότητας και πώς αυτή μπορεί να αποδειχθεί απολαυστική και δημιουργική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με την πρωτοβουλία και την ενεργή υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υλοποίησε ένα τόσο ευρύ πρόγραμμα καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων στα Δωδεκάνησα. Όπως αναφέρει η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Μαριέτα Παπαβασιλείου, στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με την Κ.Ο.Α., δεδομένης της ανάγκης που έχει το κοινό για οργανωμένες, εκπαιδευτικές και μουσικές δράσεις που αποτελούν ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας αυριανών πολιτών με μουσική παιδεία και καλλιέργεια.

«Ακολουθώντας τη στρατηγική εξωστρέφειας που με συνέπεια διέπει τη λειτουργία της Περιφερειακής μας Αρχής, εργαζόμαστε στοχευμένα για να θεσμοθετήσουμε μεγάλα πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα εκτός της θερινής περιόδου. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, φέραμε στη Ρόδο, στην Κω και στη Λέρο διάφορα σχήματα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που πραγματοποίησαν συναυλίες και εκπαιδευτικές δράσεις. Η θερμή ανταπόκριση του κοινού και ο ενθουσιασμός των μαθητών, φανερώνουν την ανάγκη για τέτοιες εκδηλώσεις, γι’ αυτό και στοχεύουμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Ιστορικά, τα νησιά του Αιγαίου πρωτοστατούσαν στις μεγάλες πολιτισμικές ρήξεις και καινοτομίες και αποτελούσαν την καρδιά του Ελληνικού πνεύματος και του πολιτισμού. Με τη θεσμοθέτηση τέτοιου είδους συνεργασιών και εκδηλώσεων, αποδεικνύουμε ότι ο Πολιτισμός και δη η μουσική δεν αποτελούν προνόμιο των λίγων, αλλά αγαθό στο οποίο έχουν δικαίωμα οι κάτοικοι και του πιο απομακρυσμένου νησιού», δήλωσε η κ. Παπαβασιλείου.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

σχόλιο

Συνδεθείτε με username ή email