Αρχική Επικαιρότητα Επίθεση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων

Επίθεση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων

0
Φωτογραφία: cnn.gr
Dodekanisos

Πυρ ομαδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση με αφορμή το εκ νέου άνοιγμα των σχολείων. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΜέΡΑ25, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζουν «επικίνδυνη», «επιτελικό χάος» και «επιτελικό μπάχαλο»! Μάλιστα το Κίνημα Αλλαγής στέκεται και στο γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας κλείνουν το «Παίδων Πεντέλης», για να μετατραπεί σε mega εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

«Η κυβέρνηση του επιτελικού μπάχαλου του κ. Μητσοτάκη απέδειξε ότι μπορεί και χειρότερα.

Ανοίγει αύριο τα σχολεία ακριβώς όπως τα έκλεισε καθώς δεν βρήκε λόγο να κάνει το παραμικρό για το ασφαλέστερο άνοιγμα των σχολείων, απορρίπτοντας τις προτάσεις των επιστημόνων, των εκπαιδευτικών και του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Το μόνο που αποφάσισε είναι αντί του δωρεάν μοριακού τεστ να προσφέρει μόνο ένα ακόμη self test. Και επειδή είναι ως συνήθως απόλυτα «προετοιμασμένη» και ανίκανη ακόμη και για τα ελάχιστα δεν φρόντισε να εξασφαλίσει καν την επάρκεια αυτών των τεστ. Η λύση που βρήκε Σάββατο βράδυ μετά την κατακραυγή, είναι ότι όσοι δεν βρήκαν τεστ θα τα παίρνουν αύριο το πρωί από το σχολείο. Πέραν του οργανωτικού τραγέλαφου, κάποιοι μπορεί να είναι θετικοί, έχοντας ήδη χρησιμοποιήσει Μέσα Μεταφοράς, έχοντας μπει στο σχολείο, έχοντας έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά. Και όσοι βγουν θετικοί θα γυρίσουν σπίτι με το επόμενο λεωφορείο, διασπείροντας περαιτέρω τον ιό; Άλλη μια συνταγή επιδημιολογικής αποτυχίας!

Στο δε θέμα του εμβολιασμού, που είχαν κάνει μπάχαλο και εκεί για μέρες με την πλατφόρμα προγραμματισμού των ραντεβού σε αναστολή, με λίγα εμβόλια και ελάχιστα εμβολιαστικά κέντρα συνεχίζουν τις επιτελικές «επιτυχίες». Σχεδιάζουν την αναστολή λειτουργίας του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και μετατροπής του σε mega εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει μία τρύπα στον εμβολιασμό των παιδιών με το άνοιγμα ενός «κρατήρα» στην παιδιατρική φροντίδα, στέλνοντας τις οικογένειες αναγκαστικά στις ιδιωτικές δομές που πλεονάζουν στην ευρύτερη περιοχή και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία για τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και στην παιδιατρική φροντίδα.

Είναι πραγματικά τραγικό πως μέσα σε δύο εβδομάδες, στην αιχμή της πανδημίας και ενώ αναμένουν έκρηξη κρουσμάτων σε παιδιά η υγειονομική ασφάλεια στα σχολεία να μειώνεται και η υγειονομική φροντίδα των παιδιών από το ΕΣΥ να υποβαθμίζεται.

Είναι επικίνδυνοι, πρέπει να φύγουν».

ΜέΡΑ25: «Εγκληματική προχειρότητα» με τα self test στα σχολεία

«Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο επικίνδυνη και κυνική είναι για τη δημόσια υγεία. Δεν φτάνει που ουσιαστικά ξανανοίγει τα σχολεία με τα αστεία και απαράδεκτα υγειονομικά πρωτόκολλα της προηγούμενης περιόδου. Δεν φτάνει που η μόνη της παραπάνω πρόνοια -με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά- είναι μόνο ένα επιπλέον self test κι αυτό την πρώτη κιόλας μόνο εβδομάδα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ακόμα και αυτά τα self test δεν τα βρήκαν στα φαρμακεία οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί, λόγω των τεράστιων ελλείψεων που παρατηρούνται ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι αδιανόητο, εξοργιστικό και εγκληματικό, που ο Πρωθυπουργός, η κα Κεραμέως και ο κ. Πλεύρης στέλνουν και πάλι τα παιδιά στο σχολείο χωρίς καν ένα δίκτυο για μαζικά, δωρεάν, τακτικά ράπιντ αντί για την εγκληματική προχειρότητα των σελφ τεστ (και με το αζημίωτο κιόλας, γιατί δε φρόντισαν να υπάρχουν αρκετά δωρεάν).

Είναι απίστευτη όμως και η προχειρότητα του «επιτελικού χάους» του κ. Μητσοτάκη, που ακόμα κι αυτές τις λειψές και ελλιπέστατες πρόνοιες που υποτίθεται πως λαμβάνει, δεν μπορεί να τις διασφαλίσει. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να πάψει να παίζει με τις ζωές και τη δημόσια υγεία των παιδιών, των γονιών τους και των εκπαιδευτικών. Θέλουμε σχολεία ανοιχτά, αλλά ασφαλή», καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη.

Κίνημα Αλλαγής: «Τα σχολεία ανοίγουν και η κυβέρνηση κλείνει το ”Παίδων Πεντέλης”» 

Χωρίς λογική και χωρίς καμία διαβούλευση, η κυβέρνηση μόλις λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, αποφάσισε να κλείσει το ένα από τα τρία παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αττικής, το Παίδων Πεντέλης και να το μετατρέψει σε εμβολιαστικό κέντρο για τα παιδιά.

Η κίνησή της αυτή, δείχνει για άλλη μία φορά το πόσο πρόχειρα και αποσπασματικά λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις εν καιρώ πανδημίας και πόσο απροετοίμαστη παρουσιάζεται για το πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών.

Αφήνει υγειονομικά ακάλυπτη μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Αττικής, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα τα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Όμικρον καλπάζει και τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών αναμένεται να αυξηθούν λόγω της επαναλειτουργίας των σχολείων, καταλήγει η δήλωση του βουλευτή και υπεύθυνου Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Πουλά.

ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση αγνοεί τις ανησυχίες γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών»

«Οι όροι ανοίγματος των σχολείων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και που ουσιαστικά είναι σχεδόν ίδιοι με τους όρους που έκλεισαν -ενώ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί- όχι μόνο δεν απαντούν στις μεγάλες ανησυχίες γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, αλλά αντίθετα τις αγνοούν προκλητικά. Αντίστοιχα προκλητικές είναι και οι αναφορές της υπουργού «Παιδείας» στις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών, όταν η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο, για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις συνθήκες της πανδημίας, ενώ συχνά-πυκνά ενοχοποίησε τη νεολαία για τη διασπορά του ιού.

Από τον Σεπτέμβρη του 2020, ο εκπαιδευτικός κόσμος διεκδικεί και απαιτεί να ληφθούν μέτρα για ανοιχτά σχολεία και για την ασφαλή λειτουργία αυτών. Η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να υλοποιήσει τα λογικά και αυτονόητα αιτήματα, όμως δεν το έκανε γιατί τα θεωρεί “κόστος” και γιατί αντιμετωπίζει εχθρικά τη μόρφωση των παιδιών του λαού. Σε συνθήκες εκτίναξης της πανδημίας, τα σχολεία πρέπει να προστατευθούν ουσιαστικά κι αυτό δεν εξασφαλίζεται με τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του 50%+1, ούτε με κάποια σελφ-τεστ παραπάνω.  

Τώρα η κυβέρνηση, χωρίς καμιά καθυστέρηση, πρέπει να προχωρήσει στα εξής μέτρα: 

  • Να αραιώσουν τώρα οι σχολικές τάξεις, να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις και συμπτύξεις τμημάτων. Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών παντού, ώστε να μην υπάρξει καμία διδακτική ώρα χαμένη και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα μαθησιακά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα που όξυνε η πανδημία. 
  • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές. Δωρεάν μοριακά τεστ για όλους σε περίπτωση κρούσματος στις σχολικές τάξεις για να γίνει ουσιαστική ανάσχεση της μεταδοτικότητας.  
  • Να χορηγούνται δωρεάν -με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση- οι ειδικές μάσκες που απαιτούνται σε όλους τους μαθητές και τους εργαζόμενους στα σχολεία. 
  • Επιστημονικά τεκμηριωμένη καμπάνια εμβολιασμού στα σχολεία. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, εξατοµικευµένης παρακολούθησης συνδεδεμένα με τα σχολεία. 
  • Προσλήψεις όλου του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού για τα σχολεία, καθαριότητας, κ.ά. 
  • Ούτε σκέψη για διεξαγωγή εξετάσεων με τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.  

Όλα τα άλλα είναι “άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε” και οδηγούν σε κατάσταση διασποράς του ιού και τελικά κλεισίματος των σχολείων».  

Ελληνική Λύση: «Τα λάθη, τις παλινωδίες και την ανικανότητα της κυβέρνησης την πληρώνει ο ελληνικός λαός»

«Η κυβέρνηση που έκλεισε τα σχολεία με 2000 κρούσματα, αποφασίζει να τα ανοίξει τη στιγμή που τα κρούσματα έχουν υπερβεί τις 50.000. Χωρίς μάλιστα να λάβει κανένα επιπλέον μέτρο ουσιαστικής προστασίας μαθητών και καθηγητών.

Είτε τότε έκανε λάθος, είτε τώρα. Δυστυχώς τα λάθη, τις παλινωδίες και την ανικανότητα της κυβέρνησης την πληρώνει ο ελληνικός λαός με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Η Ελληνική Λύση είχε καταθέσει έγκαιρα προτάσεις για άμεση αποσυμφόρηση των τάξεων, με μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, κυλιόμενο ωράριο με αντίστοιχες διευκολύνσεις για τους εργαζόμενους γονείς και αξιόπιστη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων μέσω συνταγογραφούμενων δωρεάν μοριακών ελέγχων.

Η κυβέρνηση όμως επιμένει να λειτουργεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση συμφερόντων έναντι του δημοσίου συμφέροντος, εις βάρος ακόμα και των παιδιών μας».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments