Αρχική Εκδηλώσεις Επίσημη έναρξη για τις ”Ανοικτές Πόρτες 2017”

Επίσημη έναρξη για τις ”Ανοικτές Πόρτες 2017”

0
Dodekanisos

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης του Φεστιβάλ ”Ανοικτές Πόρτες 2017” που εφέτος έχει ως θέμα τα μεγαλοπρεπή δημόσια κτίρια που χτίστηκαν τις δεκαετίες του 1920 και 1930 κατά την περίοδο της Ιταλικής κατοχής της Δωδεκανήσου.

Όπως τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος οι “Ανοικτές Πόρτες” έχουν ένα καινοτόμο θέμα. Με τον τίτλο “Μανδράκι – Το σκηνικό της εξουσίας” αναδεικνύονται τα επιβλητικά δημόσια κτίρια που κτίστηκαν τις δεκαετίες του ’20 και του ’30 γύρω από το αρχαίο λιμάνι του Μανδρακίου. Οι αυτοκρατορικές φιλοδοξίες και η ιδεολογία των ιταλικών αρχών εκφράστηκαν μέσα από μια σειρά μεγαλοπρεπών δημοσίων κτιρίων.

Καλεσμένος ομιλητής στην επίσημη τελετή έναρξης των Ανοικτών Πορτών 2017 ήταν ο κ. Βασίλης Κολώνας, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα “Η Ιταλική Αρχιτεκτονική στα Δωδεκάνησα”.

Ο κ. Βασίλης Κολώνας, συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου – λευκώματος,  παρουσίασε την αποικιακή Ιταλική αρχιτεκτονική όπως αυτή εκφράστηκε στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες αποικίες (Λιβύη) αλλά κυρίως την αρχιτεκτονική της Ιταλίας στα Δωδεκάνησα από το 1912 έως το 1943, σε αντιπαράθεση με την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση.


Τα κτίρια αυτά αποτέλεσαν “το σκηνικό της εξουσίας” με σκοπό να εντυπωσιάσουν τον πληθυσμό, να αναδείξουν τα κατορθώματα της ιταλικής κουλτούρας και πολιτισμού και να σωπάσουν τις φωνές που αμφισβητούσαν τη νομιμότητα της ιταλικής κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα.

Η ιταλική κληρονομιά από τον Μεσοπόλεμο σφραγίζει και σήμερα τη φυσιογνωμία της πόλης της Ρόδου και την έχει προικίσει με εξαιρετικά ενδιαφέροντα και ατμοσφαιρικά κτίρια. Τα κτίρια αυτά όμως δεν είναι μόνο μνημεία μιας εποχής και παρελθοντικών καθεστώτων. Συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται, έχοντας συχνά την ίδια ή παρεμφερή χρήση με την αρχική τους, και επομένως αποτελούν “ζωντανά” μνημεία και όχι μουσεία.

Είναι η πρώτη φορά που αυτά τα μοναδικά αρχιτεκτονικά μνημεία παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό ως ενιαίο πολιτιστικό και ιστορικό σύνολο με σκοπό να το ανακαλύψουν και να απολαύσουν.

Πράγματι, η ιταλική δημόσια και ιδιωτική αρχιτεκτονική στη Ρόδο είναι υψηλού επιπέδου και αξίζει κάθε προστασία και ανάδειξη. Οι Ιταλοί είχαν ονειρευτεί μια πόλη στην οποία θα συνέρρεε και θα εκφραζόταν το μεσογειακό φαντασιακό γι’ αυτό και η ποικιλία των ρυθμών ήταν μια ανοικτή βεντάλια από τον ρασιοναλισμό ώς τα αραβουργήματα και τις διαφυγές προς εντελώς ιδιοσυγκρασιακές εφαρμογές της αρ νουβό και της αρ ντεκό.

Έμβλημα των φετινών εκδηλώσεων είναι το περίφημο κτίριο της πρώην νομαρχίας, νυν Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (Palazzo del Governattore), χτισμένο το 1927 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Φλορεστάνο ντε Φάουστο. Αξίζει να ακολουθήσει κανείς τον χάρτη της ιταλικής κληρονομιάς, που ανήκει στη μακρά ιστορία της Ρόδου.

Στο φετινό φεστιβάλ ανοικτά στο κοινό είναι πολλά δημόσια κτίρια και συγκεκριμένα:

1. Νέα Αγορά – Γενικά Αρχεία του Κράτους – Ν. Δωδεκανήσου
2. Κέντρο Πληροφοριών Ανοικτών Πορτών 2017 – Ψαραγορά (εντός Νέας Αγοράς) 3. Ακταίον
4. Περίπτερο Μουσικής
5. Δικαστήριο
6. Λέσχη Αξιωματικών *
7. Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου
8. Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου
9. Ιερός Ναός Ευαγγελισμού
10. Γραφεία Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου
11. Δημαρχείο Ρόδου
12. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
13. Ωδείο Δήμου Ρόδου
14. ΚΕΣΥΠ Ρόδου – Casa Corona
15. Elli Club (ισόγειο)
16. Ναυτικός Όμιλος Ρόδου

Όλα τα συμμετέχοντα κτίρια των Ανοικτών Πορτών 2017 θα είναι ανοικτά το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου από τις 11:00 έως τις 18:00.

*Η Λέσχη Αξιωματικών λόγω συνεχούς λειτουργίας της θα είναι ανοικτή το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου ώρες 10:00 – 12:00 και 17:00 – 18:00.

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, ώρες 17:00 – 18:00, η Φιλαρμονική Ρόδου θα ρίξει την αυλαία των Ανοικτών Πορτών 2017 με μουσική παρέλαση στο Μανδράκι και στα συμμετέχοντα κτίρια.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments