Αρχική Επικαιρότητα Επιπλέον περιορισμοί στη Βρετανία για την πανδημία

Επιπλέον περιορισμοί στη Βρετανία για την πανδημία

0
protothema.gr
Dodekanisos

Σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορονοϊού στη Βρετανία, η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να εφαρμόσει επιπλέον περιορισμούς. 

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον περιλαμβάνεται η επαναφορά της τηλεργασίας, η χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους και η είσοδος στα νυχτερινά κέντρα με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

«Από τη Δευτέρα, θα πρέπει να εργάζεστε από το σπίτι, εάν μπορείτε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα είναι υποχρεωτικό να επιδεικνύεται από όλους όσοι θέλουν να μπουν σε νυχτερινά κέντρα και σε άλλους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ σε μία εβδομάδα.

Ειδικότερα, αιτιολογώντας την κυβερνητική απόφαση για περαιτέρω μέτρα, ο Τζόνσον είπε πως «καθίσταται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η ”Όμικρον” διαδίδεται γρηγορότερα από την προηγούμενη παραλλαγή, τη ”Δέλτα”» αφού μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία 568 κρούσματα. Ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται ότι διπλασιάζεται κάθε δύο με τρεις ημέρες και «αυτή η εκθετική αύξηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και, δυστυχώς, σε αύξηση των θανάτων. Για αυτό η εφαρμογή του ”Σχεδίου Β” είναι η λογική επιλογή» ώστε να δοθεί χρόνος για να επιταχυνθεί η εκστρατεία χορήγησης των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου.

Στο στόχαστρο οι ανεμβολίαστοι

Ο Τζόνσον τόνισε ότι η Βρετανία δεν μπορεί να συνεχίσει επ’ αόριστον να επιβάλει περιορισμούς στην καθημερινότητα των πολιτών απλώς και μόνο επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται. «Πιστεύω πραγματικά ότι θα έχουμε μια συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουμε την πανδημία. Επειδή θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, δεν πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε επ’ αόριστον με τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις –εννοώ τους περιορισμούς στον τρόπο ζωής των ανθρώπων– απλώς και μόνο επειδή ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού ακόμη, δυστυχώς, δεν έχει εμβολιαστεί», τόνισε.

Εκτός από την προτροπή για τηλεργασία, ο Τζόνσον είπε ότι η χρήση μάσκας θα γίνει υποχρεωτική στους περισσότερους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των θεάτρων και των κινηματογράφων. Ήδη η μάσκα ήταν υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα καταστήματα. Θα εξακολουθήσουν να ισχύουν ορισμένες εξαιρέσεις, όπως όταν οι άνθρωποι τρώνε, πίνουν, τραγουδούν ή ασκούνται.

Για όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσματα της «Όμικρον», θα προτιμηθεί να κάνουν καθημερινά τεστ αντί να μπαίνουν σε καραντίνα. Ο Τζόνσον υπογράμμισε ότι επιτρέπονται τα Χριστουγεννιάτικα πάρτι αλλά «προφανώς όλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί» και πρόσθεσε ότι ο καλός εξαερισμός, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και οι εξετάσεις είναι τα εύλογα πράγματα που πρέπει να γίνονται.

Πρόσβαση στα γήπεδα μόνο για εμβολιασμένους

Από την επόμενη εβδομάδα, η πρόσβαση στα γήπεδα της αγγλικής Premier League θα περιοριστεί μόνο στους εμβολιασμένους, όπως αναφέρουν ΜΜΕ στη Μ. Βρετανία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν στη Μ. Βρετανία, οι φίλαθλοι θα κληθούν να αποδεικνύουν ότι έχουν κάνει τις δύο δόσεις εμβολίου, διαφορετικά θα τους απαγορεύεται η είσοδος. Μια απόφαση που χαιρέτησαν οι 20 σύλλογοι της Premier League, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την αλλαγή στο υγειονομικό πρωτόκολλο. Οι θεατές θα υποχρεωθούν να χρησιμοποιούν μάσκα και σε όλους τους κλειστούς χώρους εντός των γηπέδων, όχι όμως στις εξέδρες.
 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments