Αρχική Videos Εννέα κράτη μέλη υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Εννέα κράτη μέλη υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

0

Εννέα είναι μέχρι στιγμής τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ που με κοινή τους δήλωση υποστηρίζουν την ένταξη και της Ουκρανίας μετά από τη σχετική αίτηση που έκανε τις προηγούμενες ημέρες. Τα κράτη αυτά είναι η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία.

Στην κοινή τους δήλωση, αναφέρουν ότι «υποστηρίζουν σταθερά μια απόφαση του ΝΑΤΟ που ελήφθη στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 σχετικά με τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας στη συμμαχία». Υπενθυμίζουμε ότι εκείνη τη χρονιά, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είχαν δεσμευτεί ότι τόσο η Ουκρανία, όσο και η Γεωργία θα γίνονταν τελικά μέλη χωρίς πάντως να οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η όλη διαδικασία πάντως ουσιαστικά σταμάτησε και επανήλθε το τελευταίο διάστημα.

Λίγες  ώρες μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι προχωράει σε προσάρτηση τεσσάρων περιοχών, η Ουκρανία δήλωσε ότι υπέβαλε επίσημα αίτηση για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ, με τις ελπίδες να ξεκινήσει την προσπάθεια ένταξής της. Ωστόσο, είναι απίθανο η επίσημη διαδικασία να ξεκινήσει σύντομα, καθώς τα μέλη του ΝΑΤΟ μέχρι στιγμής έχουν διστάσει να εξετάσουν την ένταξη της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, η συνθήκη του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει διατάξεις, ιδίως τη ρήτρα συλλογικής άμυνας Άρθρο 5, που περιορίζουν την αποδοχή ενός υποψηφίου που βρίσκεται σε πόλεμο ή έχει αμφισβητούμενα εδάφη. Υπενθυμίζουμε ότι η συμμετοχή στη συμμαχία απαιτεί την ομόφωνη υποστήριξη και των 30 μελών.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments