Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Ένας αγώνας στο κέντρο της Αθήνας για την ελευθερία…

Ένας αγώνας στο κέντρο της Αθήνας για την ελευθερία…

0
Dodekanisos

Γράφει η Αγγελική Παπαζάνη, Φιλόλογος

Από τις 14/02/2022 οι Υγειονομικοί κατά της Υποχρεωτικότητας, που έχουν τεθεί από την 1η Σεπτεμβρίου σε αναστολή καθηκόντων χωρίς μισθό και ασφαλιστική κάλυψη,  δίνουν τον δικό τους αγώνα. Έναν αγώνα που δεν έχει προβληθεί όσο θα έπρεπε, μολονότι αφορά τα κρίσιμα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που φαίνεται να «υποχωρούν» από την έναρξη της πανδημίας (Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία 2020-2024 – Consilium (europa.eu) και του Ε.Σ.Υ.  στο οποίο επίκεινται ριζικές αλλαγές .

Οι υγειονομικοί που τους προηγούμενους μήνες εργάζονταν άοκνα σώζοντας ζωές ,κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Ε.Σ.Υ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη, που διεμήνυσε προς πάσαν κατεύθυνση την πρόθεσή του να εισηγηθεί την απόλυσή τους. Και όλα αυτά, ενώ δεν υπάρχει πια κανένα επιστημονικό και ηθικό έρεισμα που να δικαιολογεί την απουσία τους από τα νοσοκομεία και τις δομές που στενάζουν από την έλλειψη έμπειρου προσωπικού. 

Η απομάκρυνσή τους από την εργασία τους είναι λογικό ότι επέφερε και περαιτέρω αποδυνάμωση του Ε.Σ.Υ, ενώ ταυτόχρονα στέρησε από τον Έλληνα πολίτη υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με τα γνωστά σε όλους μας τραγικά αποτελέσματα.

Κάθε αναστολή γκρεμίζει το Ε.ΣΥ!

Και όχι μόνο! Η απόφαση για την αναστολή χωρίς μισθό, δηλαδή ουσιαστικά η καταδίκη τους σε αδυναμία επιβίωσης,  γκρεμίζει όλο το κοινωνικό, ηθικό, νομικό και εργασιακό οικοδόμημα, όπως το γνωρίζαμε μέχρι πρότινος. Εισάγει τις υποχρεωτικές Ιατρικές Πράξεις, κάτι που απαγορεύεται ρητά από τον κώδικα της Νυρεμβέργης (https://el.wikipedia.org/wiki ) ,τη συνθήκη του Οβιέδο (https://www.iatrikodikaio.com) και τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας (https://www.isathens.gr/images/entypa/KWDIKAS-IATRIKHS-DEONTOLOGIAS.pdf) ,που ορίζουν με σαφήνεια ότι όλες οι ιατρικές πράξεις προϋποθέτουν τη συναίνεση.

Θέτει για πρώτη φορά δημόσιο υπάλληλο σε αναστολή άνευ αποδοχών ,ενώ ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας  προβλέπει ακόμα και για όσους έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα καταβολή μέρους του μισθού τους, μέχρι να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες (https://www.ypes.gr/apodoches-kata-ti-diarkeia-anastolis-askisis-kathikonton/). Ταυτόχρονα δημιουργείται ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα : πώς είναι δυνατόν ένα κράτος να καταδικάζει σε ανέχεια επιστήμονες που έχουν προσφέρει για πάρα πολλά χρόνια και να τους τιμωρεί ,επειδή έχουν διαφορετική επιστημονική άποψη;

Το εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο μήνα έξω από το Υπουργείο Υγείας και που θυμίζει μέρες Πολυτεχνείου οδήγησε τον τραυματιοφορέα του ΓΠΝΛ, Λάμπρο Τσάπαλη, να κάνει απεργία πείνας στην είσοδο του Υπουργείου. Ο ίδιος ,πριν την αιφνίδια απομάκρυνσή του από αστυνομικές δυνάμεις (https://www.sportime.gr/extratime/koinonia/tsapalis-ekdikitiki-prosagogi-tou-igionomikou-apergou-pinas/ ) , είχε απευθυνθεί στα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου ,στέλνοντας το δικό του μήνυμα: «Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολύ. Εσείς, γιατί  μένετε ακόμα στο σκοτάδι και ανέχεστε την παράνοια; Είστε συμμέτοχοι στο έγκλημα, αν δεν παρέμβετε άμεσα! Δεν μπορώ να ανεχτώ μετά από 6 μήνες χιλιάδες συναδέλφους μου στην Ελλάδα να βρίσκονται στο χειρότερο σημείο που μπορεί να βρεθεί άνθρωπος. Δεν υπάρχει παρακάτω! Τα λόγια στέρεψαν, οι πράξεις ορθώθηκαν. Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του, η οποία θα καταγραφεί από τον ιστορικό του μέλλοντος!»

Οι Αθηναίοι από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα των Υγειονομικών κατά της Υποχρεωτικότητας. Συγκινητική είναι η προσφορά των απλών ανθρώπων που σταματούν στο Υπουργείο, για να στηρίξουν τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας και να προσφέρουν τρόφιμα και νερό, και η αλληλεγγύη σωματείων εργαζομένων που έχουν ταχθεί στο πλευρό τους.

Δεν υπάρχει υγεία χωρίς Ελευθερία!
Δεν υποχωρούν, αν δεν δικαιωθούν

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments