Αρχική Videos Ένα βήμα πριν από τον Γ’ Παγκόσμιο; Επιχείρηση τύπου Πούτιν ετοιμάζει η...

Ένα βήμα πριν από τον Γ’ Παγκόσμιο; Επιχείρηση τύπου Πούτιν ετοιμάζει η Κίνα στην Ταϊβάν

0

H Κίνα πιθανόν να ετοιμάζεται για «ειδική επιχείρηση» τύπου Πούτιν. Στρατιωτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους για την Ταϊβάν καθώς ο Σι υπέγραψε τη νέα νομοθεσία που επιτρέπει την διεξαγωγή επιχειρήσεων ειδικού σκοπού από τον κινεζικό στρατού, κάτι που συμπεριλαμβάνει και την καταστολή εξεγέρσεων. Δεδομένου ότι η Ταιβαν θεωρείται από την Κινα ως περιοχή που βρίσκεται σε εξέγερση, η νέα νομοθεσία έχει πολλά κοινά με την τακτικής που χρησιμοποιούσε η Ρωσία πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Η νομοθεσία, που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, εγείρει ανησυχίες ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να προετοιμάσει το δρόμο για εισβολή στην Ταϊβάν που θα ονομάσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Την ίδια ώρα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του στη Μόσχα σε θέματα κυριαρχίας και ασφάλειας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Σι «σημείωσε τη νομιμότητα των ενεργειών που ανέλαβε η Ρωσία για την προστασία των θεμελιωδών εθνικών συμφερόντων ενόψει των προκλήσεων για την ασφάλειά της που δημιουργούνται από εξωτερικές δυνάμεις», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Μόσχας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας Πούτιν – Σι, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία ενόψει των «παράνομων» δυτικών κυρώσεων. «Συμφωνήθηκε να επεκταθεί η συνεργασία στον ενεργειακό, χρηματοοικονομικό, βιομηχανικό, μεταφορικό και άλλους τομείς, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία που έχει γίνει πιο περίπλοκη λόγω της παράνομης πολιτικής κυρώσεων της Δύσης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία, «Η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι ουδέτερη, αλλά η συμπεριφορά της καθιστά σαφές ότι εξακολουθεί να επενδύει σε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι εξελιξεις αυτές έχουν θορυβήσει την Δύση, καθώς αν η Κίνα προχωρήσει σε μια τύπου Πούτιν ειδική επιχείρηση στην Ταίβαν, είναι βέβαιο πως θα προκληθούν δραματικές αλλαγες στη γεωπολιτική σκακιέρα. Με την παγκόσμια οικονομία να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ένα δεύτερο μέτωπο στην Ταίβαν θα είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί. 

Ρεαλιστικά η Δύση δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια ειδικού σκοπού επιχείρηση από την Κίνα με τον τρόπο που κινήθηκε στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής. Είναι αδιανόητο τι μπορεί να συμβεί αν η Δύση αναγκαστεί να προχωρήσει σε κυρώσεις στην Κίνα, την ώρα που ματώνει ήδη από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments