Εμβόλια: Απίστευτα κέρδη που φτάνουν στα όρια της αισχροκέρδειας

Συνολικά κέρδη 65.000 δολαρίων το λεπτό καταγράφουν Pfizer, BioNTech και Moderna χάρη στα εμβόλιά τους κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με έκθεση του People’s Vaccine Alliance, οργάνωση η οποία προωθεί την πιο ίση κατανομή των εμβολίων στον κόσμο.

Πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφέρουν, ότι τα υπερκέρδη αυτά συγκεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο από τις πωλήσεις της μεγάλης πλειονότητας των εμβολίων τους στις πλούσιες χώρες, εις βάρος των λιγότερο ανεπτυγμένων, όπου το ποσοστό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού παραμένει μικρό, καταγγέλλει η οργάνωση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, που βασίζονται στα επίσημα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει οι ίδιες οι εταιρείες, Pfizer, BioNTech και Moderna θα έχουν φέτος κέρδη προ φόρων 34 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περισσότερα από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο, 65.000 δολάρια το λεπτό ή 93,5 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

AstraZeneca και Johnson & Johnson πωλούν σε τιμές κόστους

Αντίθετα, η AstraZeneca και η Johnson & Johnson πουλούν τα εμβόλια τους σε τιμή κόστους. Ωστόσο αυτό δεν επηρεάζει J&J, που βλέπει τη τιμή της μετοχής να έχει εκτοξευτεί. Συγκεκριμένα, η μετοχή της Johnson & Johnson κυμαίνεται σήμερα πάνω από τα 163 δολάρια έναντι 140 δολαρίων πριν από περίπου ένα χρόνο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των 177,8 δολαρίων τον περασμένο Αύγουστο.

Η ιστοσελίδα «Ημερήσια» αναφέρει ότι η εταιρεία ανακοίνωσε, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων το τρίτο τρίμηνο στις αρχές Νοεμβρίου, ότι είχε έσοδα 502 εκατ. δολαρίων από τις πωλήσεις του εμβολίου της κατά του κορονοϊού. Ενώ για το σύνολο του 2021 αναμένει έσοδα 2,5 δις. δολαρίων από την πηγή αυτή. Τα συνολικά της έσοδα στο τρίτο τρίμηνο ανήλθαν σε 23,3 δις. δολάρια και τα κέρδη ανά μετοχή στα 2,60 δολάρια. Για το σύνολο του έτους αναμένει έσοδα 94,1 έως 94,6 δις. δολάρια.

Αντιδράσεις για τις τιμές και τη μη πρόσβαση φτωχών χωρών στα εμβόλια

«Είναι ανήθικο μερικές εταιρείες να κερδίζουν κάθε ώρα εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που μόνο το 2% των ανθρώπων που ζουν σε χώρες με μικρό εισόδημα έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού», κατήγγειλε η Μάαζα Σεγιούμ του γραφείου για την Αφρική της People’s Vaccine Alliance και της African Alliance.

Η οργάνωση επικρίνει εξάλλου τις τρεις αυτές φαρμακευτικές εταιρείες ότι, παρά τα 8 δισ. δολάρια δημόσιας χρηματοδότησης που έχουν λάβει από τα εμβόλια, έχουν απορρίψει όλες τις εκκλήσεις να μεταφέρουν την τεχνολογία παρασκευής των εμβολίων σε χώρες με μικρό εισόδημα, μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «ένα μέτρο το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια προσφορά, να μειώσει τις τιμές και να σώσει εκατομμύρια ζωές».

Η People’s Vaccine Alliance, η οποία διαθέτει 80 μέλη ανάμεσά τους η Oxfam και η υπηρεσία του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS), καλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες να άρουν αμέσως τις πατέντες των εμβολίων κατά της covid-19.

Διαβάστε επίσης:

Επικαιρότητα

Ελεύθερη Πένα

Αθλητικά Νέα

Αφήστε το σχόλιο σας

σχόλιο

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments