«Ελπίζω η Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ …μέχρι το 2034!»

0
Dodekanisos

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα εγκαταλείψει σύντομα τη θέση του, δήλωσε ότι το Κίεβο θα μπορούσε να γίνει «σύμμαχος» αυτού του οργανισμού μέχρι το 2034. H Ουκρανία αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό να είναι μέρος του δυτικού στρατιωτικού μπλοκ, αλλά η ένταξη της αναβάλλεται συνεχώς. «Ελπίζω πραγματικά ότι αυτή τη στιγμή η Ουκρανία θα γίνει σύμμαχός μας, και εργάστηκα ενεργά σε αυτό κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο ΝΑΤΟ», σημείωσε ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε επίσης την επιθυμία άλλων χωρών να ενταχθούν στο μπλοκ, αλλά δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τέτοιες προοπτικές. Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τη Δύση να αυξήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία ενόψει της συνόδου κορυφής του οργανισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στις 9-11 Ιουλίου: μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να θέσει ένα τέλος στην ένοπλη σύγκρουση.

«Όσο ισχυρότερη η υποστήριξή μας, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να τελειώσει αυτός ο πόλεμος… Όσο περισσότερες δεσμεύσεις αναλάβουμε μακροπρόθεσμα, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Πρόσφατα, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι στην 75η επετειακή σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, θα ανακοινωθεί μια νέα δομή για τον συντονισμό όλων των τύπων μακροπρόθεσμης βοήθειας προς την Ουκρανία: η Μονάδα Βοήθειας και Εκπαίδευσης Ασφαλείας του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία (NSATU). Επιπλέον, συζητούν τη δημιουργία ειδικής θέσης αντιπροσώπου στο Κίεβο για την παρακολούθηση του διεθνούς συντονισμού των προμηθειών όπλων και των ασκήσεων για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments