Αρχική Επικαιρότητα Εκλογές ΔΣΑ: Εκτός ψήφου οι ανεμβολίαστοι δικηγόροι – Ποια η λύση!

Εκλογές ΔΣΑ: Εκτός ψήφου οι ανεμβολίαστοι δικηγόροι – Ποια η λύση!

0
DIKASTIKO.GR / EΚΛΟΓΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 2021 / ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ: ΕΚΤΟΣ ΨΗΦΟΥ ΟΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ COVID 19
Dodekanisos

Εκτός εκλογικής διαδικασίας θα τεθούν με βάση τις διατάξεις της ΚΥΑ ενόψει των δικηγορικών εκλογών του Νοεμβρίου οι ανεμβολίαστοι δικηγόροι. Ο λόγος έχει να κάνει με τους ισχύοντες περιορισμούς λόγω του κορονοϊού. 

Σύμφωνα με το «dikastiko.gr», το μέτρο ισχύει για όλα τα σωματεία (όχι μόνο τους δικηγόρους) και όλες τις συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων. Καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για συμμετοχή στη διαδικασία με μοριακό ή rapid ή self test. Όπως αναφέρεται σε αυτή ( Δ1 α/ΓΠ.οικ. 60400/2021 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4577/Β/3-10-2021): «Συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων με φυσική παρουσία, χωρίς τον περιορισμό ατόμων του προηγούμενου σημείου, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους. Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10, και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων [απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των παρευρισκόμενων, αναλογία του ενός (1) ατόμου ανά πέντε (5) τ.μ., χρήση μάσκας και αντισηπτικού]».

Τι αναφέρει μία ενδεχόμενη λύση

Στην συνεδρίαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που τέθηκαν ζητήματα εναλλακτικής ψήφου, διατυπώθηκε έκκληση για συμμετοχή όσων δεν έχουν εμβολιαστεί με μοριακό τεστ. «Όσοι συνάδελφοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να μπορούν να ψηφίσουν με βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για τον COVID-19. Είτε με τη μέθοδο PCR. Είτε με rapid test». 

Ηλεκτρονική ή επιστολική ψήφος

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ τέθηκαν προτάσεις συμβούλων για την υιοθέτηση υβριδικού συστήματος ψηφοφορίας (συνδυασμός δια ζώσης και επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου), για τη διεύρυνση της συμμετοχής.

Το ΔΣ αφού έλαβε υπόψιν του τρεις παραμέτρους, αποφάσισε:

1. Η διεξαγωγή των επικείμενων αρχαιρεσιών να γίνει με φυσική παρουσία των μελών του. Όπως άλλωστε προβλέπει και ο Κώδικας Δικηγόρων και η ισχύουσα ΚΥΑ (άρθρο 1 παρ. 4 αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 60400/3.10.2021 ΚΥΑ). Το ζήτημα της δυνατότητας εναλλακτικών τρόπων ψηφοφορίας, με ηλεκτρονική ή επιστολική ψήφο, θα μελετηθεί προσηκόντως ενόψει των μεθεπόμενων αρχαιρεσιών. Ώστε να υπάρξει αναγκαίος χρόνος ανάπτυξης των απαιτούμενων εφαρμογών και υποδομών. Αλλά και της θεσμοθέτησης των αναγκαίων κανονιστικών αλλαγών. Καθώς και λήψης των απαραίτητων μέτρων, που θα διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας και τη μυστικότητα της ψήφου.

2. Προκειμένου οι αρχαιρεσίες να διεξαχθούν με όρους υγειονομικής ασφάλειας και να αποφευχθεί ο συνωστισμός, οι εκλογές θα διεξαχθούν σε διευρυμένο αριθμό εκλογικών τμημάτων. Όχι μόνο στο κτίριο του ΔΣΑ αλλά και σε άλλους χώρους. Σε εύλογη απόσταση από αυτόν (ΕΒΕΑ, Τιτάνια, Στοά Βιβλίου, Πνευματικό Κέντρο). Οι συνάδελφοι θα ενημερωθούν για το τμήμα που θα ψηφίσουν ατομικά, με sms και email. Και με δημόσιες ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του Συλλόγου.

3. Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα από τον κανονιστικό νομοθέτη. Ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες όλων των δικηγόρων. Όσοι συνάδελφοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να μπορούν να ψηφίσουν με βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για τον COVID-19. Είτε με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών. Είτε ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών. Κατά τα ισχύοντα και για την είσοδό τους στα Δικαστήρια.

4. Το κόστος των εκλογών θα περιοριστεί στο αναγκαίο δυνατό.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments