Αρχική Τοπικό Δωδεκανήσου Γ' Δωδεκανήσου Eκατό χρόνια ζωής για τον ΔΩΡΙΕΑ

Eκατό χρόνια ζωής για τον ΔΩΡΙΕΑ

0
Dodekanisos

Ηταν Κυριακή 24 Αυγούστου του 1924, όταν ο 22χρονος, τότε, Γαβριήλ Μίσσιος, πήρε την τολμηρή απόφαση να ιδρύσει τον ΔΑΝΣ «ΔΩΡΙΕΥΣ».

Στην παράτολμη, αλλά  γεμάτη θάρρος απόφαση του, ο νεαρός Γαβριήλ Μίσσιος είχε συμπαραστάτες και υποστηρικτές ακόμα 39 συνομήλικους  του.

Τις προηγούμενες ημέρες, συναντήθηκε μαζί τους, και τους γνωστοποίησε τις σκέψεις και τις απόψεις του, για την ίδρυση αθλητικού συλλόγου με πολλαπλές δραστηριότητες, όπως στον πολιτισμό και αντίσταση εναντίον των κατακτητών της Ρόδου και της Δωδεκανήσου.

Η γενική συνέλευση φιλοξενήθηκε σε αίθουσα της ΑΣΤΙΚΗΣ  ΣΧΟΛΗΣ, αφού προηγουμένως εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη άδεια από τους Ιταλούς.

Οι διαδικασίες άρχισαν στις 10.οο το πρωί, με πρώτο και βασικό θέμα, την σύνταξη καταστατικού του συλλόγου και μετά ακολούθησαν οι αρχαιρεσίες για την σύνθεση του Πρώτου Διοικητικού συμβουλίου.

Στην ιστορική, πρώτη γενική συνέλευση, από την οποία προέκυψε η συγκρότηση και ίδρυση του ΔΩΡΙΕΑ, εκτός από τους νέους, ήταν παρόντες ο αρχιμανδρίτης  Γεράσιμος Σμυρνάκης, ο δικηγόρος Ιωάννης Τσαβαρής, καθώς και άλλοι έγκριτοι Ρόδιοι πολίτες.

Όταν ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνταν, το καταστατικό και η σύνθεση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου, υποβλήθηκαν στην κυβέρνηση των Ιταλών κατακτητών, ώστε να χορηγηθεί η σχετική άδεια στον νεοσύστατο αθλητικό σύλλογο.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι για να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της ίδρυσης του ΔΩΡΙΕΑ, δόθηκε άδεια από τους κατακτητές, η οποία ανέφερε τα παρακάτω: O Ανθυπασπιστής των Βασιλικών Καραβινοφόρων και προϊστάμενος του αστυνομικού γραφείου Γκαετάνο Σπετσιάλε…αποφασίζει. «Επιτρέπεται η συγκέντρωση 40 σπουδαστών στα Ορθόδοξα Σχολεία των Αρρένων, για να μελετήσουν και να συντάξουν ένα κανονισμό, για την συγκρότηση ενός Γυμναστικού Συλλόγου.

Η συγκέντρωση θα λάβει χώρα, την 24η  τρέχοντος ώρα 10η, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Γαβριήλ Μίσσιος υπεύθυνος»

ΥΓ . Πηγή από το βιβλίο  ΔΑΝΣ «ΔΩΡΙΕΥΣ»  του Κυριάκου Μιχ. Χονδρού, έκδοση 2003.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments