Αρχική Videos «Έφυγε» από την ζωή ο πρώην ΠτΔ Κάρολος Παπούλιας

«Έφυγε» από την ζωή ο πρώην ΠτΔ Κάρολος Παπούλιας

0
Dodekanisos

«Έφυγε» σε από την ζωή σήμερα το πρωί, 26 Δεκεμβρίου 2021, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο εκλιπών ήταν 92 ετών και είχε γεννηθεί στο χωριό Μολυβδοσκέπαστος Ιωαννίνων. Ήταν υιός του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια.

Η είδηση του θανάτου του Κάρολου Παπούλια έχει απλώσει ένα «πέπλο» θλίψης στην πολιτική πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας. Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν σπεύσει να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατό του. Ενώ άπαντες εξαίρουν το ήθος με το οποίο υπηρέτησε τα αξιώματα στα οποία αναδείχθηκε στη μακρά πολιτική καριέρα του.

Όσον αφορά την πολιτική του σταδιοδρομία, το 1974 είχε ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 26 χρόνια (1977-2004). Στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου είχε διοριστεί Υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984. Αργότερα διετέλεσε και Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών. Ενώ την περίοδο 1985-1989 αναβαθμίστηκε σε Υπουργός Εξωτερικών. Μάλιστα στην οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα 1989-1990 είχε υπάρξει Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Το 1993 επανήλθε στην θέση του Υπουργού Εξωτερικών, για να παραμείνει μέχρι το 1996 και την παραίτηση της Κυβέρνησης Παπανδρέου. Τέλος, διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της πρότασης εκφράστηκε και το ΠΑΣΟΚ. Στις 8 Φεβρουαρίου του 2005 ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη τελικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο επανεξελέγη σχεδόν παμψηφεί (είχε συγκεντρώσει 266 ψήφους από τους 298). Με το αποτέλεσμα αυτό είχε γίνει ο τρίτος Πρόεδρος που επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία. Ήταν νυμφευμένος με τη Μαρία Πάνου και είχε τρεις κόρες.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments