Αρχική Επικαιρότητα Έφτασε στην Ελλάδα το «υδάτινο βομβαρδιστικό» Ilyushin Il-76

Έφτασε στην Ελλάδα το «υδάτινο βομβαρδιστικό» Ilyushin Il-76

0
Φωτογραφία: RUSSIAN EMBASSY IN GREECE
Dodekanisos

Αργά το βράδυ της Τρίτης (10/8) προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Ilyushin Il-76.

Στην Αθήνα το «υδάτινο βομβαρδιστικό» Ilyushin Il-76

Η παροχή βοήθειας της Ρωσίας προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών συνεχίζεται. Χθες αργά το βράδυ έφτασε στην Αθήνα το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Ilyushin Il-76. Πρόκειται για ένα στρατηγικό πυροσβεστικό αεροσκάφος πολλαπλών χρήσεων με τέσσερις κινητήρες. Μεταφέρει 42 τόνους νερού στις δυο δεξαμενές του, ενώ γεμίζει με νερό μέσα σε 12-15 λεπτά, το οποίο ρίχνεται από ύψος έως 50 μέτρα σε 8 δευτερόλεπτα, καλύπτοντας μεγάλη επιφάνεια. Η ταχύτητα του αεροσκάφους είναι 280 χλμ./ώρα. Χάρη στην υψηλή ταχύτητα φτάνει γρήγορα ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές. Καθόλου τυχαία το αποκαλούν «υδάτινο βομβαρδιστικό». 

Ωστόσο, το εν λόγω αεροσκάφος δεν μπορεί να πάρει νερό από θάλασσα ή λίμνη και δεν μπορεί να ρίξει επιβραδυντικό υγρό.

Ρίχνονται στην μάχη και τα Mil Mi-8

Από την Ρωσία τονίζεται πως στο πλαίσιο παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα θα σταλεί επιπλέον ένα Ilyushin Il-76. Και ακόμα δύο Mil Mi-8. Το συγκεκριμένο είναι μεσαίου μεγέθους δικινητήριο ελικόπτερο και μεταφέρει έως πέντε τόνους νερό. Εκτός από τον συνηθισμένο ρόλο του, ως ελικόπτερο μεταφοράς, χρησιμοποιείται και για στρατιωτικούς σκοπούς. Αλλά και στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, όπως για την κατάσβεση πυρκαγιών.


Τέλος σημειώνεται πως το Beriev Be-200 το οποίο η Ελληνική κυβέρνηση μισθώνει από την Ρωσία θα συνεχίζει να συμβάλλει στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Η αγορά του αεροσκάφους φτάνει στα 65 εκ. ευρώ. Ωστόσο η χώρα μας έχει ενοικιάσει το πυροσβεστικό με περίπου 3,8 εκ. για 120 ώρες πτήσεων (εκτιμήθηκαν στους τέσσερις μήνες). Ενώ προχώρησε σε δεύτερη μίσθωσή του, για να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις του λόγω των έκτακτων αναγκών. 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments