Αρχική Videos €500 στους άνω των 60 για να εμβολιαστούν δίνει η Σλοβακία

€500 στους άνω των 60 για να εμβολιαστούν δίνει η Σλοβακία

0
Dodekanisos

Την ώρα που η Ελλάδα επιβάλλει πρόστιμο ύψους €100 στους μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60, η Σλοβακία έχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Η κυβέρνηση της Σλοβακίας κατέθεσε νομοσχέδιο που προτείνει μπόνους €500 στους πολίτες άνω των 60 που εμβολιάζονται. Την ίδια ώρα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ουσιαστικά άνοιξε την διαβούλευση για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Η διαφορετική προσέγγιση που έχουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει πως η διαβούλευση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δεν θα είναι εύκολη. Η Ευρώπη που αναζητά κοινή γραμμή στην αντιμετώπιση σχεδόν όλων των θεμάτων, ενδεχομένως να δυσκολευτεί να αποφασίσει ομόφωνα για αυτό το θέμα.   

Ενθάρρυνση αντί υποχρέωση παρά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού επιλέγει η Σλοβακία 

Ο υπουργός οικονομικών της Σλοβακίας, Igor Matovic, είπε πως το μέτρο στοχεύει στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού στη χώρα. Με ποσοστό εμβολιασμού 46% η Σλοβακία των 5.5 εκατομμυρίων κατοίκων υστερεί πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ένα από τα τέσσερα κόμματα στην κυβέρνηση συνασπισμού της Σλοβακίας διαφώνησε με το μέτρο. Ωστόσο η διαφωνία ήταν μόνο για το ύψος του μπόνους για τους ηλικιωμένους. Συγκεκριμένα το κόμμα Freedom and Solidarity, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, θεωρεί πως το μπόνους πρέπει να είναι €150.

Παρά την διαφωνία τελικά το κόμμα Freedom and Solidarity δεν άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο και έτσι η κυβέρνηση το κατέθεσε στο Σλοβακικό κοινοβούλιο. Αν και χρειάζεται στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης, το κοινοβούλιο αναμένεται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Έτσι η Σλοβακία κάνει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε σύγκριση με χώρες όπως η Ελλάδα και η Αυστρία.

Διαφορετικές προσεγγίσεις για την κατεύθυνση των μέτρων στην Ευρώπη

Η κίνηση της Σλοβακίας αναδεικνύει και την διαφωνία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. H επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ουσιαστικά άνοιξε την συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αν και τόνισε πως δεν είναι αρμόδια να κάνει κάτι τέτοιο, η Ursula von der Leyen το πρότεινε στα κράτη μέλη. Ωστόσο η εντελώς διαφορετική στάση που τηρούν τα κράτη της Ευρώπης δείχνει πως κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο. Με τα δεδομένα για την μετάλλαξη όμικρον να μην είναι διαθέσιμα, μια τέτοια συζήτηση μάλλον δεν μπορεί να ξεκινήσει ακόμα. 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments