Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Δημήτρης Κούβελας: ‘Να γιατί …μισούν τον Γιάννη Ιωαννίδη!”

Δημήτρης Κούβελας: ‘Να γιατί …μισούν τον Γιάννη Ιωαννίδη!”

1
Dodekanisos

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση σχετικά με τον Γιάννη Ιωαννίδη έκανε ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας. Με αφορμή την περίπτωση της Theranos και της προέδρου της Elizabeth Holmes, ο κ. Κούβελας έγραψε ορισμένες σκέψεις του. Διαβάστε:

“Για να καταλάβουν κάποιοι, κάποιον από τους λόγους, που κάνει κάποιους να ΜΙΣΟΥΝ τον Γιάννη Ιωαννίδη:
Σήμερα ξεκινά στην Αμερική η δίκη της μεγαλύτερης εταιρικής απάτης του 21ου αιώνα, της Theranos και της προέδρου της Elizabeth Holmes. Η απάτη ξεσκεπάστηκε επιστημονικά από τον κορυφαίο επιδημιολόγο Γιάννη Ιωαννίδη, ενώ η Holmes φιγουράριζε στο πλευρό του τέως πλανητάρχη Μπάρακ Ομπάμα, με τον τιμητικό τίτλο της «προεδρικής πρέσβειρας παγκόσμιας επιχειρηματικότητας» και την ιατρική έγκριση των επισήμων φορέων των ΗΠΑ ήδη στην κατοχή της.

Η εταιρεία Theranos για 12 χρόνια στις ΗΠΑ υποσχόταν ότι θα δημιουργήσει μία μικρή συσκευή, που μόνο με μία σταγόνα αίμα θα μπορούσε να εντοπίσει περισσότερες από 200 ασθένειες.

Χιλιάδες επενδυτές συμμετείχαν και η υπεύθυνη της εταιρείας έβγαινε σε συνεντεύξεις με την έμμεση και άμεση στήριξη γνωστών πολιτικών και επιχειρηματιών. Δημοσιογράφοι, ΜΜΕ και πλήθος από όλο τον κόσμο παρουσίαζαν το «θαύμα» της Theranos. Η συσκευή πήρε την έγκριση των αμερικανικών υγειονομικών αρχών, μπήκε στα φαρμακεία της Walgreens και η CEO Elizabeth Holmes δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Forbes ως μια από τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου. Το μέγεθος της εταιρείας έφτασε τα 9 δις δολάρια και οι επενδυτικές εταιρείες της Wall Street μιλούσαν για το «χρυσωρυχείο του αιώνα».

Ο πρώτος «τρελός» επιστήμονας παγκοσμίως που τόλμησε να αμφισβητήσει την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων της Theranos ήταν ο γνωστός μας καθηγητής ιατρικής Γιάννης Ιωαννίδης του Stanford (ναι αυτός ο τύπος με το λευκό κοστούμι που τολμά να αμφισβητεί και την εγκυρότητα των τυφλών μέτρων καραντίνας της ελληνικής κυβέρνησης). Όταν κοινοποίησε το άρθρο του στην επιστημονική κοινότητα, η εταιρεία απάντησε ότι έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τους αρμόδιους ιατρικούς οργανισμούς και ότι η οποιαδήποτε αμφισβήτηση είναι απαράδεκτη. Ταυτόχρονα κάλεσε τον Ιωαννίδη να αποσύρει το άρθρο του και να αναθεωρήσει τις απόψεις του, πράγμα που φυσικά δεν έγινε.

Η δημοσίευση του Ιωαννίδη πυροδότησε εξελίξεις και το θέμα άρχισε να παίρνει έκταση.

Η κατάληξη; Η εταιρεία κατέρρευσε και η παγκόσμια ψευδαίσθηση χάθηκε για πάντα. Στην Elizabeth Holmes απαγγέλθηκαν 11 διαφορετικές κατηγορίες για απάτη, κινδυνεύοντας να καταδικαστεί έως και με 20 χρόνια φυλάκιση. Στην πραγματικότητα, η Theranos διενεργούσε μόνο 12 εξετάσεις χρησιμοποιώντας τη δική της τεχνολογία η οποία μάλιστα ήταν και αναξιόπιστη, ενώ η πλειονότητα των αναλύσεων γίνονταν σε ανησυχητικά χαλαρές εργαστηριακές συνθήκες.

Η Theranos είναι πλέον γνωστή ως η μεγαλύτερη απάτη του αιώνα και ο «τρελός» Γιάννης Ιωαννίδης συνεχίζει τις έρευνές του σε κάποιο «ανήλιαγο μπουντρούμι» του Stanford χωρίς να ενδιαφέρεται για την άποψη της πλειοψηφίας, τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την ιστορία σε ένα όμορφο άρθρο εδώ: https://www.forbes.com/…/theranos-9-billion…/

Και εδώ τη δημοσίευση Ιωαννίδη στο Journal of the American Medical Association https://jamanetwork.com/jou…/jama/article-abstract/2110977

Και εδώ ένα σχετικό άρθρο της Washington post της εποχής σχετικά με το κατόρθωμα Ιωαννίδη. Στο εν λόγω άρθρο χαρακτηρίζεται ως «ο επιστήμονας με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως» https://www.washingtonpost.com/…/the-insanely…/

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
2 years ago

Εδώ στο Γιουνανιστάν έχει μόνο τηλεπασιέ και μαιντανούς!