Dodekanisos

Διευρυμένη εισαγγελική έρευνα για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ 

Προκαταρτική εξέταση έχει ήδη ξεκινήσει για το τι συμβαίνει στις ΜΕΘ από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Μετά τις αναφορές που έχουν κατατεθεί, τόσο από τον υπουργό υγείας Θάνο Πλεύρη όσο και από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, η έρευνα θα συμπεριλάβει και την μελέτη των καθηγητών Τσίοδρα και Λύτρα που είναι το επίκεντρο των συζητήσεων των τελευταίων ημερών.

Οι δύο βασικοί πυλώνες της έρευνας είναι να διερευνηθεί αν υπάρχει βάση στις καταγγελίες για VIP ΜΕΘ και αν προκύπτουν ευθύνες για θανάτους ασθενών που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ.

Η Εισαγγελία θα εξετάσει τα στοιχεία που κατέθεσε η ΠΟΕΔΗΝ για συγκεκριμένες περιπτώσεις επωνύμων που πιθανώς να είχαν ευνοϊκή μεταχείριση σε ότι αφορά την εισαγωγή τους σε ΜΕΘ. Μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ έδωσε και μια λίστα με περίπου 40 γιατρούς και νοσηλευτές που μπορεί να κληθούν να καταθέσουν για αυτά τα περιστατικά. Στην αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ υπάρχουν και στοιχεία από τον ΕΟΔΥ που εμφανίζουν συστηματικά από 40 έως 50 ΜΕΘ κενές την ώρα που υπάρχουν εκατό και πλέον ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. 

Η εισαγγελική έρευνα θα ασχοληθεί και με την πρόσφατη μελέτη των καθηγητών Τσίοδρα και Λύτρα, που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό «Scandinavian Journal of Public Health». Σύμφωνα με την μελέτη η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 αυξάνεται από 25% έως 57% ανάλογα με την πληρότητα των ΜΕΘ, ποσοστό που εξαρτάται και από το αν οι ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εντός ή εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.  

Πολιτικές αναταράξεις

Η επίμαχη μελέτη των δύο καθηγητών έχει γίνει το επίκεντρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης έχει μπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που πρόσφατα είχε πει στη Βουλή ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για αυξημένη θνητότητα σε ασθενείς που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ. Μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης και την διαβεβαίωση των καθηγητών ότι είχαν ενημερωθεί τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου ανακοίνωσε ότι ουδέποτε έλαβε ο πρωθυπουργός την επίμαχη μελέτη. 

Μετά τις δηλώσεις Οικονόμου άρχισε να μετατοπίζεται το μπαλάκι των ευθυνών για το ποιος έλαβε την μελέτη, με το υπουργείο υγείας να είναι ο πιθανός αποδέκτης. Λίγο αργότερα η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα ρωτήθηκε αν την έλαβε το υπουργείο υγείας κάτι που απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Ωστόσο επιχείρησε να αποδομήσει την μελέτη των καθηγητών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “έχει αδυναμίες”.

Απάντηση στα όσα είπε η Μίνα Γκάγκα έδωσε μέσω των social media ο καθηγητής Θ. Λύτρας, που σημείωσε πως αν κάποιος βλέπει αδυναμίες στη μελέτη μπορεί να υποβάλει εγγράφως τις ενστάσεις του ώστε να τις διερευνήσει η επιστημονική κοινότητα. “Σε μπερδεμένα μισόλογα και αποσπάσματα δεν μπορούμε να απαντήσουμε” έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτηση του. 

Την ίδια ώρα η δημοσιοποίηση της μελέτης προκάλεσε την έκρηξη του βουλευτή Π. Κουρουμπλή που αποκάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ δολοφόνους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο από την παράταξη της ΝΔ όσο και από το κόμμα του. Ο πρόεδρος της Βουλής του ζήτησε να ανακαλέσει, κάτι που ο βουλευτής αρνήθηκε να κάνει. Ως αποτέλεσμα του επιβλήθηκε μομφή και στέρηση του 1/4 της βουλευτικής του αποζημίωσης.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά και ο Αλέξης Τσίπρας του ζήτησε με την σειρά του να ανακαλέσει απειλώντας τον με διαγραφή σε διαφορετική περίπτωση. Ωστόσο, ο Π. Κουρουμπλής αρνήθηκε εκ νέου να κάνει κάτι τέτοιο και αμέσως μετά διαγράφηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments